Теми статей
Обрати теми

Право на виплату одночасно премії та щорічної грошової винагороди

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПРАВО НА ВИПЛАТУ ОДНОЧАСНО ПРЕМІЇ ТА ЩОРІЧНОЇ ГРОШОВОЇ ВИНАГОРОДИ

 

Світлана МЕРЕНКОВА, провідний державний фінансовий інспектор Харківської об’єднаної державної фінансової інспекції

 

Чи має право директор школи, який веде педагогічну роботу у цьому самому закладі, у грудні 2012 року отримати премію як директор, а також щорічну грошову винагороду як педагогічний працівник? Розмір фонду оплати праці дозволяє здійснити ці виплати.

(м. Полтава)

Педагогічна робота керівних працівників закладів освіти без зайняття штатної посади в тому самому навчальному закладі, установі в основний робочий час або за його межами згідно з п. 8 додатка до Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій, затвердженого спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту і Мінфіну від 28.06.93 р. № 43, не є сумісництвом.

У цьому випадку трудовий договір на виконання зазначеної роботи не укладається. Оплата за години викладацької роботи провадиться понад основний посадовий оклад (ставку) у порядку, передбаченому відповідно для викладачів за тарифікацією.

Пунктом 91 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 , визначено граничний обсяг цієї роботи.

Постановою КМУ від 05.06.2000 р. № 898 затверджено Порядок надання щорічної грошової винагороди педагогічним працівникам навчальних закладів державної та комунальної форми власності за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків (далі — Порядок № 898), який поширюється на педагогічних працівників дошкільних, загальноосвітніх та інших навчальних закладів системи загальної середньої освіти, позашкільних, професійно-технічних вищих навчальних закладів та закладів післядипломної освіти чи методичних установ, крім тих, які працюють у навчальному закладі чи методичній установі за сумісництвом.

Отже, грошова винагорода виплачується за основним місцем роботи . На це звернуло увагу й Мінпраці у листі від 24.07.2008 р. № 481/13/84-08.

Згідно з Переліком посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженим постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963, посада керівника загальноосвітнього навчального закладу є педагогічною.

Таким чином, керівник загальноосвітнього навчального закладу має право на виплату щорічної грошової винагороди за посадою директора, незалежно від того, веде він педагогічну роботу чи ні.

Відповідно до п. 4 Порядку № 898 щорічна грошова винагорода педагогічним працівникам видається на підставі наказу керівника навчального закладу чи методичної установи, а керівникам — за наказом вищестоящої організації.

Наказом Міносвіти «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557) передбачено, що преміювання керівників навчальних закладів , установ освіти та наукових установ, їх заступників, установлення їм надбавок і доплат до посадових окладів, надання матеріальної допомоги здійснюються за рішенням органу вищого рівня у межах наявних коштів на оплату праці.

Відповідно до ст. 97 КЗпП розміри премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат встановлюються підприємствами, установами, організаціями самостійно у колективному договорі з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною та галузевими (регіональними) угодами.

Так, згідно з п. 5 Порядку № 898 розмір щорічної грошової винагороди не може перевищувати одного посадового окладу (ставки заробітної плати) з урахуванням підвищень.

Граничний розмір преміювання працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ наказом № 557 не визначений.

Таким чином, якщо колективним договором закладу не передбачені обмеження щодо преміювання, керівник загальноосвітнього навчального закладу має право на отримання премії незалежно від того, виплачується йому щорічна грошова винагорода чи ні.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі