Теми статей
Обрати теми

Інформаційна сторінка

Редакція ББ
Новини

Якими будуть прожитковий мінімум та мінімальна зарплата у 2013 році

Законом України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» від 06.12.2012 р. № 5515-VI встановлено, що у 2013 році прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць складатиме: з 1 січня — 1108 грн., з 1 грудня — 1176 грн. та для тих, хто належить до основних соціальних і демографічних груп населення:

дітей віком до 6 років: з 1 січня — 972 грн., з 1 грудня — 1032 грн.;

дітей віком від 6 до 18 років: з 1 січня — 1210 грн., з 1 грудня — 1286 грн.;

працездатних осіб: з 1 січня — 1147 грн., з 1 грудня — 1218 грн.;

осіб, які втратили працездатність: з 1 січня — 894 грн., з 1 грудня — 949 грн.

Мінімальна заробітна плата на місяць дорівнюватиме з 1 січня — 1147 грн., а з 1 грудня — 1218 грн.

 

Щодо недопущення відправлення педпрацівників у відпустки без збереження зарплати

МОНмолодьспорту в листі від 10.12.2012 р. № 1/9-887 вкотре звернуло увагу МОНмолодьспорту АР Крим, начальників управлінь освіти і науки обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій на персональну відповідальність керівників закладів освіти за неналежне виконання законодавства щодо недопущення відправлення педагогічних працівників у відпустки без збереження заробітної плати та нагадало, що відповідно до ст. 84 КЗпП та ст. 26 Закону України «Про відпустки» відпустка без збереження заробітної плати надається працівнику виключно за його бажанням.

Також на виконання п. 7.3 витягу з протоколу № 92 засідання КМУ від 28.11.2012 р. з метою уникнення випадків намагання місцевих органів державної виконавчої влади та органів місцевого самоврядування вирішити проблеми дефіциту своїх бюджетів за рахунок зменшення асигнувань на утримання закладів та установ освіти МОНмолодьспорту доручило місцевим органам управління освітою:

— посилити контроль за дотриманням вимог законодавства у частині забезпечення соціального захисту педагогічних працівників;

— вжити додаткових заходів щодо недопущення примусового відправлення з ініціативи керівників навчальних закладів педагогічних працівників, зокрема під час канікул, у відпустки без збереження заробітної плати.

 

Відображення результатів перерахунку ПДФО

Яким чином відображаються у Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ результати перерахунку податку на доходи фізосіб (ПДФО) та податкової соціальної пільги (ПСП), у тому числі річного? Відповідь на це запитання розміщено в Єдиній базі податкових знань за адресою www.sts.gov.ua, та полягає вона в наступному.

Порядок проведення перерахунку сум доходів та наданих ПСП встановлено п. 169.4 ст. 169 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ).

Згідно з п.п. 169.4.2 п. 169.4 ст. 169 ПКУ роботодавець платника податку зобов’язаний здійснити, у тому числі за місцем застосування ПСП, з урахуванням положень абз. 2 п. 167.1 ст. 167 ПКУ, перерахунок суми доходів, нарахованих такому платнику податку у вигляді заробітної плати, а також суми наданої ПСП: за наслідками кожного звітного податкового року під час нарахування заробітної плати за останній місяць звітного року; під час проведення розрахунку за останній місяць застосування ПСП у разі зміни місця її застосування за самостійним рішенням платника податку або у випадках, визначених п.п. 169.2.3 п. 169.2 ст. 169 ПКУ; під час проведення остаточного розрахунку з платником податку, який припиняє трудові відносини з таким роботодавцем.

Підпунктом 169.4.3 п. 169.4 ст. 169 ПКУ передбачено, що роботодавець та/або податковий агент має право здійснювати перерахунок сум нарахованих доходів, утриманого податку за будь-який період та у будь-яких випадках для визначення правильності оподаткування, незалежно від того, має платник податку право на застосування ПСП чи ні.

Результати річного перерахунку сум доходів, нарахованих платнику податку у вигляді заробітної плати, а також сум наданих ПСП відображаються роботодавцем у Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ. Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку затверджено наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. № 1020 (далі — Порядок).

Якщо внаслідок здійсненого перерахунку виникає недоплата утриманого податку, то сума такої недоплати стягується роботодавцем за рахунок суми будь-якого оподатковуваного доходу (після його оподаткування) за відповідний місяць, а в разі недостатності суми такого доходу — за рахунок оподатковуваних доходів наступних місяців, до повного погашення суми такої недоплати.

При цьому, якщо внаслідок здійсненого перерахунку виникає переплата податку, то на її суму зменшується сума нарахованого податкового зобов’язання платника податку за відповідний місяць, а при недостатності такої суми — зменшується сума податкових зобов’язань наступних податкових періодів, до повного повернення суми такої переплати.

Враховуючи вищевикладене, розд. III Порядку передбачено, що Податковий розрахунок за ф. № 1ДФ заповнюється наступним чином: у рядках 3 та 3а проставляється сума нарахованого та виплаченого доходу за відповідний звітний період; у рядках 4 та 4а — сума ПДФО з урахуванням суми недоплати/переплати. Крім того, результати річного перерахунку сум доходів, нарахованих платнику податку у вигляді заробітної плати, а також сум наданих ПСП необхідно відобразити роботодавцем у Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ за IV квартал звітного року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі