Теми статей
Обрати теми

Щодо визначення посад при реорганізації закладів охорони здоров’я

Редакція ББ
Лист від 27.05.2011 р. № 11-02-09/10-166

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

ЩОДО ВИЗНАЧЕННЯ ПОСАД ПРИ РЕОРГАНІЗАЦІЇ закладів охорони здоров’я

Лист від 27.05.2011 р. № 11-02-09/10-166

 

Розглянувши звернення окремих обласних організацій профспілок працівників охорони здоров’я щодо незгоди з порядком формування посад керівників закладів охорони здоров’я та керівників їх структурних підрозділів, визначених у листі Департаменту кадрової політики та запобігання корупції від 28.02.2011 р. № 11-02-09/10-55 на вимоги наказу МОЗ України від 30.08.2010 р. № 735 «Про затвердження примірних етапів реформування первинного та вторинного рівнів надання медичної допомоги», ще раз інформуємо.

Департамент кадрової політики та запобігання корупції вищеназваним листом не встановлює норм та шляхів проведення реорганізації закладів охорони здоров’я, що відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» є виключно повноваженням відповідних рад, якими надаються роз’яснення стосовно правильного формування посад керівників закладів охорони здоров’я та керівників їх структурних підрозділів у випадку прийняття органом місцевого самоврядування рішення про реорганізацію закладу.

Якщо при реорганізації заклад охорони здоров’я зберігає статус юридичної особи (зареєстрований в установленому законодавством порядку, має свідоцтво про державну реєстрацію, організаційно-правова форма визначена як «заклад», «підприємство», «установа»), посада керівника закладу визначається як «головний лікар» відповідно до розділу I Переліку лікарських посад у закладах охорони здоров’я, затвердженого наказом МОЗ України від 28.10.2002 р. № 385 «Про затвердження переліків закладів охорони здоров’я, лікарських, провізорських посад та посад молодших спеціалістів з фармацевтичною освітою у закладах охорони здоров’я», та наказу МОЗ України від 23.02.2000 р. № 33 «Про штатні нормативи та типові штати закладів охорони здоров’я».

У разі якщо при реорганізації закладу охорони здоров’я лікарська амбулаторія чи дільнична лікарня приєднується як структурний підрозділ до іншого закладу (центральної районної лікарні, центру первинної медико-санітарної допомоги або іншого), керівник реорганізованого закладу стає керівником структурного підрозділу і відповідно до розділу II «Керівники структурних підрозділів» наказу МОЗ України від 28.10.2002 р. № 385 «Про затвердження переліків закладів охорони здоров’я, лікарських, провізорських посад та посад молодших спеціалістів з фармацевтичною освітою у закладах охорони здоров’я» його посада у штатному розписі визначається як «керівник структурного підрозділу», наприклад «завідувач сільської лікарської амбулаторії с. Моринці» або «завідувач амбулаторії загальної практики — сімейної медицини с. Іванівка».

Прошу врахувати зазначену інформацію при реорганізації закладів охорони здоров’я та дотримуватися норм, встановлених чинним законодавством.

 

Заступник Міністра С. Копитов

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

моз ЩОДО ПРАВИЛЬНОГО ФОРМУВАННЯ ПОСАД КЕРІВНИКІВ
ПРИ Реорганізації ЗАКЛАДІВ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я

Наказом Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження примірних етапів реформування первинного та вторинного рівнів надання медичної допомоги» від 30.08.2010 р. № 735 затверджено примірні етапи реформування первинного та вторинного рівнів надання медичної допомоги.

Зокрема, перший етап реформування передбачав (до 01.01.2011 р.):

— визначення ФАП (ФП) структурними підрозділами лікарських амбулаторій (амбулаторій загальної практики — сімейної медицини, далі — амбулаторій ЗПСМ) або безпосередньо центральних районних, центральних міських та міських лікарень міст обласного значення (або поліклінік міських лікарень та самостійних міських поліклінік);

— підпорядкування лікарських амбулаторій центральним районним, центральним міським або міським лікарням міст обласного значення (або поліклінікам міських лікарень та самостійним міським поліклінікам);

— формування у структурі поліклінічних відділень центральних районних лікарень, центральних міських та міських лікарень міст обласного значення (або поліклінік міських лікарень та самостійних міських поліклінік) центрів ПМСД як структурних підрозділів цих закладів;

— формування оптимальної мережі закладів первинного рівня надання медичної допомоги (з вирішенням питання щодо реорганізації ФАП (ФП), що обслуговують понад 1000 населення, у лікарські амбулаторії (амбулаторії ЗПСМ), частини дільничних лікарень у лікарські амбулаторії (амбулаторії ЗПСМ) тощо).

З цією метою за рішенням органів місцевого самоврядування проводиться реорганізація закладів охорони здоров’я шляхом приєднання сільських амбулаторій, ФАП до центральних районних лікарень як структурних підрозділів лікарні.

Відповідно до ст. 89 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI з 1 січня 2011 року видатки на функціонування дільничних лікарень, медичних амбулаторій, ФАП (далі — сільські заклади охорони здоров’я) віднесено до видатків, що здійснюються з районних бюджетів та бюджетів міст республіканського АР Крим і обласного значення та враховуються при визначенні міжбюджетних трансфертів.

Відповідно до листа Міністерства охорони здоров’я від 28.02.2011 р. № 11-02-09/10-55 , якщо лікарська амбулаторія (сільська лікарська амбулаторія, амбулаторія ЗПСМ) визначена як структурний підрозділ центральної районної лікарні, керівник реформованого закладу стає керівником структурного підрозділу. Враховуючи вищезазначене, головні лікарі центральних районних лікарень мають поновити ліцензії в підпорядкованому закладі на медичну практику з урахуванням структурних підрозділів та надати інформацію до головного управління охорони здоров’я про виконання.

У листі, що коментується, Міністерство охорони здоров’я роз’яснило наступне:

1. Якщо при реорганізації заклад охорони здоров’я зберігає статус юридичної особи (зареєстрований в установленому законодавством порядку, має свідоцтво про державну реєстрацію, організаційно-правова форма визначена як «заклад», «підприємство», «установа»), посада керівника закладу визначається як «головний лікар».

2. Якщо при реорганізації закладу охорони здоров’я лікарська амбулаторія чи дільнична лікарня приєднується як структурний підрозділ до іншого закладу (центральної районної лікарні, центру первинної медико-санітарної допомоги або іншого), керівник реорганізованого закладу стає керівником структурного підрозділу. Його посада у штатному розписі визначається як «керівник структурного підрозділу». Наприклад, «завідувач сільської лікарської амбулаторії с. Моринці» або «завідувач амбулаторії загальної практики — сімейної медицини с. Іванівка».

 

Ольга ВІТКОВСЬКА, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі