Теми статей
Обрати теми

Стипендія студентам із багатодітних сімей

Редакція ББ
Відповідь на запитання

СТИПЕНДІЯ СТУДЕНТАМ ІЗ БАГАТОДІТНИХ СІМЕЙ

 

Людмила Кунгурцева, головний спеціаліст відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Департаменту економіки та фінансування

 

Студентка із багатодітної сім’ї (у складі якої є п’ятеро і більше дітей) 1 вересня 2011 року вступила до коледжу на контрактну (платну) форму навчання на перший курс.

У жовтні 2011 року її звільнено від оплати за навчання відповідно до ч. 9 та 10 ст. 19 Закону України «Про охорону дитинства» від 26.04.2001 р. № 2402-III.

Чи повинна така студентка отримувати стипендію? Якщо так, то з якого часу та в якому розмірі?

(Житомирська обл.)

 

Призначення та виплата стипендій особам, які навчаються в навчальних закладах, здійснюються відповідно до Порядку призначення і виплати стипендій, затвердженого постановою КМУ від 12.07.2004 р. № 882 (далі — Порядок № 882), дія якого поширюється на осіб, які навчаються у навчальних закладах та наукових установах за рахунок коштів загального фонду державного бюджету, у навчальних закладах, що перебувають у власності АР Крим, та комунальних навчальних закладах за рахунок коштів відповідних бюджетів, зокрема, студентів денної форми навчання вищих навчальних закладів I — IV рівнів акредитації, крім осіб, які навчаються за освітньо-професійними програмами підготовки магістрів державного управління.

Стипендія призначається відповідно до Порядку № 882 особі, яка навчалася згідно з угодою, укладеною між навчальним закладом та фізичною або юридичною особою і в установленому порядку переведена на навчання за державним замовленням. Стипендія виплачується відповідно до наказу керівника навчального закладу за результатами попереднього семестрового контролю з місяця, що настає за датою зарахування особи на навчання.

Питання щодо призначення та позбавлення академічної або соціальної стипендії (у тому числі спірні) мають право вирішувати стипендіальні комісії, створення яких передбачено п. 8 Порядку № 882.

Стипендіальні комісії розглядають питання з призначення академічних стипендій особам, які вибороли таке право, та призначення соціальних стипендій особам, які не мають достатньої успішності, за результатами останнього семестрового контролю. Умовами призначення академічної стипендії у мінімальному розмірі є кількість балів, набраних студентами за результатами семестрового контролю. Однак студентам першого року навчання до першого семестрового контролю академічна стипендія призначається у мінімальному розмірі відповідного типу навчального закладу та умов і напряму навчання.

Керівник навчального закладу за поданням стипендіальної комісії затверджує реєстр осіб, яким призначаються стипендії.

Нагадаємо, що соціальні стипендії, передбачені п. 4 Порядку № 882, призначаються на підставі нормативно-правових актів на отримання державних пільг і гарантій для окремих категорій громадян.

Право на соціальну стипендію мають студенти:

— з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;

— постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи;

— з малозабезпечених сімей;

— які є дітьми-інвалідами та інвалідами I — III груп;

— які мають сім’ї з дітьми і в яких обоє з подружжя або одна мати (батько) навчається у вищому навчальному закладі за денною формою навчання;

— які навчаються за гірничими спеціальностями, батьки яких загинули або стали інвалідами внаслідок отримання травм на виробництві, профзахворювання під час роботи на вугледобувних підприємствах.

У Порядку № 882 визначено: якщо студент набув статусу, який дає право на отримання соціальної стипендії, у період між черговими засіданнями стипендіальної комісії (наприклад, протягом канікулярного періоду або під час навчального семестру), він має право подати до стипендіальної комісії відповідні документи, що підтверджують його право на отримання пільг та гарантій на стипендіальне забезпечення згідно з нормативно-правовими актами, а стипендіальна комісія (яка не є постійно діючою і розглядає питання призначення стипендії за результатами останнього семестрового контролю) зобов’язана протягом 3 робочих днів розглянути зазначене питання.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі