Теми статей
Обрати теми

Призначення стипендії студенту, який є інвалідом по зору

Редакція ББ
Відповідь на запитання

призначення стипендії студенту, який є інвалідом по зору

 

Людмила Кунгурцева, головний спеціаліст відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Департаменту економіки та фінансування

 

Львівське державне музичне училище просить надати роз’яснення щодо призначення та виплати стипендії студенту, який є інвалідом по зору та має статус особи, що проживає на території населеного пункту, якому надано статус гірського. Цей студент одержує академічну (звичайну) стипендію.

Чи має він право одночасно отримувати соціальну стипендію як інвалід по зору та додаткову соціальну стипендію як особа, що проживає на території населеного пункту, якому надано статус гірського?

(м. Львів)

 

Порядок призначення і виплати стипендій затверджений постановою КМУ від 12.07.2004 р. № 882 (далі — Порядок № 882). Дія цього Порядку поширюється, зокрема, на:

— студентів денної форми навчання вищих навчальних закладів I — IV рівнів акредитації, які навчаються у навчальних закладах та наукових установах за рахунок коштів загального фонду державного бюджету (за винятком осіб, які навчаються за освітньо-професійними програмами підготовки магістрів державного управління);

 — осіб, які навчаються у навчальних закладах, що перебувають у власності АР Крим, та комунальних навчальних закладах за рахунок коштів відповідних бюджетів.

Законом України «Про статус гірських населених пунктів в Україні» від 15.02.95 р. № 56/95-ВР (далі — Закон № 56/95) встановлено:

— критерії віднесення населених пунктів до категорії гірських та порядок надання цим населеним пунктам статусу гірських (ст. 1 та 2 Закону № 56/95);

— як визначається статус особи, яка проживає і працює (навчається) на території населеного пункту, якому надано статус гірського (ст. 5 Закону № 56/95);

— пільги громадянам, що постійно проживають, постійно працюють або навчаються на денних відділеннях навчальних закладів у цьому населеному пункті.

Зауважимо, що документом, який підтверджує статус особи, яка проживає і працює (навчається) на території населеного пункту, якому надано статус гірського, і на підставі якого надаються встановлені Законом № 56/95 пільги, є посвідчення, яке видається виконавчим органом відповідної місцевої ради. Положення про порядок його видачі затверджене постановою КМУ «Про посвідчення громадянина, який проживає, працює (навчається) на території гірського населеного пункту» від 19.03.96 р. № 345.

Збільшення на 20 % розміру стипендії належить до гарантованих державою пільг громадянам, яким надано статус особи, що проживає і працює (навчається) на території населеного пункту, якому надано статус гірського (ч. 2 ст. 6 Закону № 56/95).

Згідно з п. 91 Порядку № 882 стипендіатам, які постійно проживають на території населеного пункту або навчаються у навчальному закладі, що розташований у населеному пункті, якому надано статус гірського, виплачується додаткова стипендія у розмірі 20 % мінімальної ординарної (звичайної) академічної стипендії відповідного типу навчального закладу.

У нашому випадку студент до вступу у вищий навчальний заклад постійно проживав (його було прописано) в населеному пункті, якому надано статус гірського, а на період навчання тимчасово проживає за місцем знаходження вищого навчального закладу.

Зазначимо, що м. Львів, де розташовано музичне училище, не зазначено у Переліку населених пунктів, яким відповідно до Закону України «Про статус гірських населених пунктів в Україні» надається статус гірських, затвердженому постановою КМУ від 11.08.95 р. № 647. Тому стипендія такому студенту призначається на загальних підставах і права на її підвищення він не має. Постійна прописка без фактичного проживання студента на зазначених територіях також не дає йому права на одержання пільги.

Відповідно до Порядку № 882 стипендії призначаються:

а) академічні — за результатами навчання у вищому навчальному закладі та виявленою при цьому успішністю;

б) соціальні — на підставі нормативно-правових актів на отримання державних пільг і гарантій окремими категоріями громадян.

Отже, студентам, які за результатами семестрового контролю мають середній бал успішності 7.00 — 9.99 за дванадцятибальною або 4.00 — 4.99 за п’ятибальною шкалою оцінювання, призначається академічна стипендія у мінімальному розмірі.

На сьогодні розмір ординарної (звичайної) академічної стипендії для студентів вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «молодший спеціаліст» або «бакалавр», становить 400 грн. Якщо студент за результатами семестрового контролю має 10 — 12 балів з кожного предмета за дванадцятибальною або середній бал успішності 5 за п’ятибальною шкалою оцінювання, то розмір ординарної (звичайної) академічної стипендії йому збільшується на 50 грн.

Відповідно до п. 34 Порядку № 882 студенту, який є інвалідом по зору і слуху і якому призначена академічна стипендія у мінімальному розмірі, виплачується додатково соціальна стипендія, розмір якої становить 50 % мінімальної ординарної (звичайної) академічної стипендії. Тобто такий студент повинен отримувати 600 грн. (400 грн. + 200 грн.).

У разі якщо студент втратив право на призначення академічної стипендії (п. 29 Порядку № 882), тобто за результатами семестрового контролю має середній бал успішності нижчий ніж 7 за дванадцятибальною або нижчий ніж 4 за п’ятибальною шкалою оцінювання, то йому обов’язково призначається соціальна стипендія, яка становить 109 % мінімальної ординарної (звичайної) академічної стипендії вищого навчального закладу I — II рівнів акредитації. Тобто розмір стипендії становитиме 436 грн. (400 грн. + 36 грн.).

Таким чином, студенту, який є інвалідом по зору і навчається у Львівському державному музичному училищі, може бути призначена академічна стипендія у мінімальному розмірі та додатково соціальна стипендія (разом — 600 грн.), або соціальна стипендія (436 грн.).

Також нагадаємо, що відповідно до ст. 2 Закону України «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.91 р. № 1282 індексації підлягають грошові доходи громадян, що отримані ними на території України та не мають разового характеру, до яких, зокрема, належать стипендії.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі