Теми статей
Обрати теми

Компенсація за харчування дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, які перебувають під опікою (піклуванням)

Редакція ББ
Відповідь на запитання

КОМПЕНСАЦІЯ ЗА ХАРЧУВАННЯ ДІТЯМ-СИРОТАМ І ДІТЯМ, ПОЗБАВЛЕНИМ БАТЬКІВСЬКОГО ПІКЛУВАННЯ, ЯКІ ПЕРЕБУВАЮТЬ ПІД ОПІКОЮ (ПІКЛУВАННЯМ)

 

Людмила КУНГУРЦЕВА, головний спеціаліст відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Департаменту економіки та фінансування

 

У професійно-технічному навчальному закладі, зважаючи на відсутність їдальні, учням з числа дітей-сиріт, які перебувають під опікою, виплачується грошова компенсація за харчування. Чи повинна така компенсація виплачуватися тільки за робочі дні?

(Донецька обл.)

 

Згідно зі ст. 43 Закону України «Про професійно-технічну освіту» від 10.02.98 р. № 103/98-ВР діти-сироти і діти, які залишилися без батьківського піклування, під час навчання перебувають на повному утриманні держави та забезпечуються цільовим фінансуванням витрат на їх утримання, умови яких визначаються Кабінетом Міністрів України.

Таким документом є постанова КМУ «Про порядок повного державного утримання та забезпечення учнів державних професійних навчально-виховних закладів безкоштовним харчуванням і стипендією» від 18.08.94 р. № 565.

Пунктом 1 цієї постанови встановлено, що учні державних професійно-технічних навчальних закладів (далі — ПТНЗ):

— із числа дітей-сиріт, дітей, які залишилися без батьківського піклування, і дітей, які потребують особливих умов виховання, перебувають на повному утриманні держави: забезпечуються стипендією, житлом, харчуванням, одягом, побутовими речами, предметами особистої гігієни, а також грошовими виплатами відповідно до чинного законодавства;

— із числа дітей-напівсиріт, із малозабезпечених сімей та із числа дітей, які проживають у відриві від батьків, забезпечуються безоплатним триразовим харчуванням і стипендією, а учні, які проживають у сім’ях (за винятком згаданих вище), — безоплатним одноразовим харчуванням і стипендією.

Грошова компенсація за харчування виплачується таким учням тільки за умови відсутності в ПТНЗ можливості для організації повноцінного харчування.

Матеріальне забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, у тому числі й тих, які перебувають під опікою (піклуванням) і навчаються в навчальних закладах, регламентується постановою КМУ «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, які залишилися без піклування батьків» від 05.04.94 р. № 226 (далі — постанова № 226).

Пунктом 12 постанови № 226 установлено, що діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, крім тих, які перебувають під опікою (піклуванням), знаходяться на повному державному утриманні.

Згідно з п.п. 5 п. 14 постанови № 226 діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування, які перебувають під опікою (піклуванням), на період навчання в ПТНЗ забезпечуються безоплатно обідами та гуртожитком.

Відповідно до Державного стандарту професійно-технічної освіти, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2002 № 1135 , нормативні строки (тобто період) навчання у ПТНЗ не повинні перевищувати:

1) на першому ступені професійно-технічної освіти — 1 року;

2) на другому ступені професійно-технічної освіти:

— для осіб, які мають повну загальну середню освіту, — 1,5 року;

— для осіб, які мають базову загальну середню освіту і здобувають повну загальну середню освіту, — 4 роки;

— для осіб, які мають базову загальну середню освіту або, як виняток, не мають її і поки не здобувають повну загальну середню освіту, — 2 роки;

3) на третьому ступені професійно-технічної освіти — 2 роки.

Норми харчування затверджено постановою КМУ «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» від 22.11.2004 р. № 1591 (далі — постанова № 1591). Згідно з нормами для дітей віком від 13 і старше, установленими в додатку 4 до постанови № 1591, забезпечуються харчуванням учні із числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, ПТНЗ, які відповідно до законодавства перебувають на повному державному забезпеченні або яким в установленому законодавством порядку призначено опікуна чи піклувальника.

На виконання п. 4 постанови № 1591 розроблено Порядок організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, затверджений спільним наказом МОЗ та Міносвіти і науки від 01.06.2005 р. № 242/329 (далі — Порядок № 242/329).

Оскільки Порядком № 242/329 не обумовлено особливості організації харчування дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які навчаються у ПТНЗ, то при організації харчування учнів з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, ПТНЗ слід керуватися постановами № 226 та № 1591 .

Згідно з п.п. 8 п. 13 постанови № 226 тільки зарахованим на повне державне утримання учням та студентам із числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які не виїжджають до місць організованого відпочинку в дні канікул, а також під час їх хвороби видається готівка в межах установленої грошової норми на харчування з урахуванням торговельної націнки.

Таким чином, за умови відсутності у ПТНЗ можливості для організації повноцінного харчування грошова компенсація за харчування дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, які перебувають під опікою (піклуванням), виплачується за всі дні перебування в навчальному закладі (уключаючи вихідні, святкові дні та канікули)*.

* Слід зауважити, що Порядком № 242/329 не передбачено особливостей організації харчування дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які навчаються у вищих навчальних закладах. У зв’язку з цим грошова компенсація за харчування студентам із числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають під опікою (піклуванням), також виплачується за всі дні перебування в навчальному закладі (уключаючи вихідні, святкові дні та канікули).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі