Теми статей
Обрати теми

Питання атестації педагогічних працівників з урахуванням нових вимог

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПИТАННЯ АТЕСТАЦІЇ ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ З УРАХУВАННЯМ НОВИХ ВИМОГ

 

Ольга МАЛИШЕВА, головний спеціаліст відділу нормативного забезпечення та організаційної роботи юридичного департаменту

 

З якого часу слід застосовувати норму, встановлену пунктом 3.20 Типового положення про атестацію педагогічних працівників щодо обов’язкового підвищення кваліфікації з усіх навчальних дисциплін, які вчитель викладає?

 

23 січня 2012 року набрав чинності наказ МОНмолодьспорту «Про затвердження Змін до Типового положення про атестацію педагогічних працівників» від 20.12.2012 р. № 1473 (далі — наказ № 1473).

Відповідно до п. 3.20 Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 06.10.2010 р. № 930, з урахуванням змін (далі — Типове положення № 930), вчителі та викладачі, які мають педагогічне навантаження з кількох предметів, атестуються з того предмета, який викладають за спеціальністю. У цьому випадку присвоєна кваліфікаційна категорія поширюється на все педагогічне навантаження. Необхідною умовою при цьому є підвищення кваліфікації з предметів інваріантної складової змісту загальної середньої освіти.

Норму, встановлену п. 3.20 Типового положення № 930 у 2010 році, згідно з якою кваліфікаційна категорія поширювалася на все педагогічне навантаження за умови проходження підвищення кваліфікації з предметів, які вчитель викладає, слід було застосовувати лише до тих педагогічних працівників, які атестувалися після набрання чинності первісною редакцією Типового положення № 930 (з 30.12.2010 р.), тобто при атестації у 2010/2011 навчальному році.

Враховуючи, що не всі вчителі, які атестувалися у минулому навчальному році, змогли пройти підвищення кваліфікації з предметів, які вони викладають, а також те, що у багатьох навчальних закладах почали безпідставно знижувати кваліфікаційні категорії вчителям, які атестувалися до набрання чинності нормативно-правовим актом і не пройшли підвищення кваліфікації з усіх предметів, які вони викладають, Міністерством видано наказ № 1473, яким врегульовано питання щодо підвищення кваліфікації вчителями.

Зокрема, наказом № 1473, установлено, що присвоєні за результатами останньої атестації кваліфікаційні категорії та педагогічні звання вчителям та викладачам, які викладають два і більше навчальні предмети і до набрання чинності цим наказом не пройшли підвищення кваліфікації з усіх предметів, які вони викладають, поширюються на все педагогічне навантаження до наступної атестації. Крім того, до п. 3.20 Типового положення № 930 внесено зміни, відповідно до яких такі вчителі мають підвищувати кваліфікацію лише з предметів інваріантної складової змісту загальної середньої освіти.

Вимога про обов’язкове підвищення кваліфікації з усіх навчальних дисциплін, що викладає вчитель, застосовуватиметься лише стосовно тих вчителів, які будуть атестуватися за новими правилами, тобто починаючи з 2012 року. Кваліфікаційна категорія, присвоєна вчителям, які атестувалися до 2012 року і не пройшли підвищення кваліфікації з усіх предметів, які вони викладають, поширюється на все педагогічне навантаження до наступної атестації. Оплата праці у таких випадках здійснюється за присвоєною кваліфікаційною категорією та поширюється на все педагогічне навантаження.

У зв’язку з уведенням норми про підвищення кваліфікації з усіх навчальних дисциплін, які викладає вчитель, Міністерству освіти і науки, молоді та спорту АР Крим, управлінням освіти і науки обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій, закладам післядипломної педагогічної освіти доручено забезпечити підвищення кваліфікації вчителів, які мають педагогічне навантаження з кількох предметів, за інтегрованими програмами.

Чи вважати педагогічні звання, присвоєні педагогічним працівникам у 2011 році, такими, що присвоєні безстроково, враховуючи, що наказом № 1473 виключено п. 5.7 Типового положення № 930?

 

Пунктами 5.2 та 5.3 Типового положення № 930, яке набрало чинності у 2010 році, встановлено вимоги до педагогічних працівників для присвоєння їм педагогічних звань. Педагогічне звання присвоюється високопрофесійним працівникам за особисті заслуги та значні досягнення в роботі. Як правило, такі працівники з часом не змінюють відповідального ставлення до роботи і не знижують набутої кваліфікації та рівня професійних досягнень. При безумовному додержанні вимог Типового положення щодо присвоєння педагогічних звань та об’єктивності рішень атестаційних комісій, виникнення у подальшому підстав для скасування звань таким працівникам практично неможливе.

У зв’язку з тим, що до Міністерства надходили численні пропозиції місцевих органів управління освітою та керівників навчальних закладів щодо врегулювання питань атестації педагогічних працівників, яким були присвоєні педагогічні звання та які з часом перестали відповідати вимогам, встановленим пп. 5.2 та 5.3 Типового положення № 930, наказом № 1473 внесено зміни до Типового положення № 930.

Змінами, зокрема, передбачено, що педагогічний працівник, якому присвоєно педагогічне звання, під час чергової атестації має атестуватися на відповідність раніше присвоєному педагогічному званню.

Щодо тих педагогічних працівників, які атестувалися у 2011 році і яким рішенням атестаційної комісії присвоєні педагогічні звання визначено такими, що присвоєні безстроково, з набранням 23.01.2012 р. чинності наказом № 1473, необхідно під час чергової атестації у 2016 році атестуватися на відповідність раніше присвоєному педагогічному званню.

 

Чи можуть присвоюватися педагогічні звання інструкторам з фізкультури, які не працюють у дошкільних навчальних закладах, інструкторам з праці, інструкторам слухових кабінетів, концертмейстерам, соціальним педагогам, художнім керівникам, культорганізаторам, акомпаніаторам?

 

Постановою КМУ «Про реалізацію статті 54 Закону України «Про освіту» та статті 48 Закону України «Про вищу освіту» від 26.04.2003 р. № 632 затверджено Перелік кваліфікаційних категорій і педагогічних звань педагогічних працівників.

Цим Переліком визначено педагогічні звання педагогічних працівників: викладач — методист, учитель-методист, вихователь-методист, педагог-організатор-методист, старший вожатий — методист, практичний психолог — методист, керівник гуртка — методист, старший викладач, старший учитель, старший вихователь, майстер виробничого навчання I категорії, майстер виробничого навчання II категорії.

На даний час не передбачено присвоєння педагогічних звань інструкторам з фізкультури, які не працюють у дошкільних навчальних закладах, інструкторам з праці, інструкторам слухових кабінетів, концертмейстерам, соціальним педагогам, художнім керівникам, культорганізаторам, акомпаніаторам. Це питання потребує врегулювання шляхом внесення змін до зазначеної постанови КМУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі