Теми статей
Обрати теми

Посада прибиральника службових приміщень районної ради

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПОСАДА ПРИБИРАЛЬНИКА СЛУЖБОВИХ ПРИМІЩЕНЬ РАЙОННОЇ РАДИ

 

Тетяна КОСУХІНА, головний спеціаліст відділу режимів праці, нормування та професійної класифікації Департаменту заробітної плати та умов праці

 

У районній раді прибиральник службових приміщень працює на 0,5 ставки та фактично прибирає 208 кв. м службових приміщень (прибирання здійснюється кожного робочого дня), а також 98 кв. м залу засідань (прибирає раз на тиждень). Згідно з постановою КМУ від 03.12.97 р. № 1349 введення до штату посади прибиральника службових приміщень залежить від розмірів площі, що прибирається: до 400 кв. м — 0,5 посади; на кожні 400 кв. м — 1 посада.

Чи правомірно районна рада утримує такого працівника на 0,5 ставки? Чи включається до площі прибирання площа стін, вікон, столів, шаф тощо? Які існують норми прибирання для прибиральника службових приміщень бюджетних установ?

(Чернігівська обл.)

 

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР чисельність працівників органів місцевого самоврядування встановлюється відповідною радою у межах загальної чисельності, визначеної типовими штатами, затвердженими КМУ. Затвердження за пропозицією сільського, селищного, міського голови структури виконавчих органів ради, загальної чисельності апарату ради та її виконавчих органів, витрат на їх утримання є виключною компетенцією сільської, селищної, міської ради.

Типові штати органів місцевого самоврядування визначені постановою КМУ «Про фінансове забезпечення діяльності органів місцевого самоврядування» від 03.12.97 р. № 1349.

Так, у додатку 2 до цієї постанови визначені типові штати районних рад. Згідно з приміткою 2 до зазначеного додатка до штату апарату районних, районних у місті Севастополі рад, крім посад, передбачених у цьому додатку, можуть додатково вводитися посади прибиральників службових приміщень залежно від розмірів площі, що прибирається: до 400 кв. м — 0,5 посади; на кожні 400 кв. м — 1 посада.

Таким чином, за умови, що площа службових приміщень, яка прибирається, складає 306 кв. м (кабінети та коридори — 208 кв. м, зал засідань — 98 кв. м), чисельність прибиральників службових приміщень повинна бути 0,5 штатної одиниці.

Загальними положеннями Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності», затвердженого наказом Мінпраці від 29.12.2004 р. № 336 (далі — Довідник № 336), визначено, що конкретний перелік робочих обов’язків визначається робочими інструкціями робітників, які розробляють і затверджують роботодавці на основі типової кваліфікаційної характеристики, ураховуючи конкретні завдання та обов’язки, функції, права, відповідальність робітників та особливості штатного розпису підприємства, установи, організації.

Під час розроблення робочих інструкцій забезпечується єдиний підхід до побудови, структури і викладу змісту розділів. Інструкції повинні відображати повний перелік завдань та обов’язків, повноважень, відповідальності, у разі потреби мати необхідні пояснення, а всі терміни — чіткі визначення.

Якщо виникає необхідність, завдання та обов’язки, що включені до типової кваліфікаційної характеристики тієї або іншої професії, можуть бути розподілені між окремими виконавцями або коло завдань та обов’язків окремих робітників може бути розширене з дорученням їм робіт, передбачених для різних груп професій, рівних за складністю, виконання яких не потребує іншої кваліфікації.

Робочі інструкції після їх затвердження керівником підприємства, організації, установи або за дорученням його заступниками доводяться до робітника під підпис.

Кваліфікаційною характеристикою «Прибиральник службових приміщень», яка міститься у Довіднику № 336, передбачено, що прибиральник службових приміщень може виконувати такі види робіт: прибирання службових приміщень адміністративних будівель, коридори, сходи, санвузли, туалети, квартири; витирання пилу, підмітання і миття вручну або за допомогою машин і пристроїв стін, підлоги, стелі, віконних рам і скла, дверних блоків, меблів та килимових виробів; чищення і дезінфікування раковин та іншого санітарно-технічного устаткування; очищення урн від паперу і промивання їх дезінфікуючими розчинами; збирання сміття і транспортування його до встановленого місця; додержування правил санітарії і гігієни в приміщеннях, де прибирається.

Отже, конкретний перелік робочих обов’язків прибиральника службових приміщень районної ради визначається робочою інструкцією, що розробляє працівник ради (згідно з обов’язками посадової інструкції) на основі зазначеної кваліфікаційної характеристики з урахуванням особливостей штатного розпису.

Для визначення норм прибирання службових приміщень будівель бюджетних установ та розрахунку чисельності прибиральників службових приміщень рекомендується використовувати Міжгалузеві норми чисельності робітників, що обслуговують громадські будівлі (будівлі управлінь, конструкторські і проектні організації), затверджені наказом Мінпраці від 11.05.2004 р. № 105.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі