Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Порядку надання одноразової адресної грошової допомоги випускникам вищих навчальних закладів, які здобули освіту за напрямами і спеціальностями медичного та фармацевтичного профілів

Редакція ББ
Наказ від 28.05.2012 р. № 390

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

Про затвердження Порядку надання одноразової адресної грошової допомоги випускникам вищих навчальних закладів, які здобули освіту за напрямами і спеціальностями медичного та фармацевтичного профілів

Наказ від 28.05.2012 р. № 390

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 12.06.2012 р. за № 942/21254

 

Відповідно до абзацу другого пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 11 травня 2011 року № 524 «Питання оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» наказую:

1. Затвердити Порядок надання одноразової адресної грошової допомоги випускникам вищих навчальних закладів, які здобули освіту за напрямами і спеціальностями медичного та фармацевтичного профілів, що додається.

2. Керівникам вищих навчальних закладів державної та комунальної форм власності незалежно від підпорядкування забезпечити укладення договорів про роботу в закладах охорони здоров’я, що розташовані у сільській місцевості та селищах міського типу, а також про роботу в інших закладах охорони здоров’я на посадах лікарів загальної практики — сімейних лікарів, лікарів-педіатрів дільничних і лікарів-терапевтів дільничних з випускниками.

3. Керівникам вищих навчальних закладів державної форми власності, що підпорядковані Міністерству охорони здоров’я України (далі — МОЗ України) та Міністерству освіти і науки, молоді та спорту України (далі — МОНмолодьспорт України), щороку до 25 жовтня подавати зазначеним міністерствам списки випускників, яким має бути виплачена одноразова адресна грошова допомога.

Керівникам вищих навчальних закладів комунальної форми власності щороку до 25 жовтня подавати Міністерству охорони здоров’я Автономної Республіки Крим, управлінням охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій списки випускників, яким має бути виплачена одноразова адресна грошова допомога.

4. Департаменту кадрової політики, освіти, науки та запобігання корупції МОЗ України щороку опрацьовувати пропозиції, подані вищими навчальними закладами, які підпорядковані МОЗ України, і подавати узагальнену інформацію до Департаменту фінансово-ресурсного забезпечення МОЗ України для визначення обсягу асигнувань та здійснення відповідного фінансування.

5. Міністерству охорони здоров’я Автономної Республіки Крим, управлінням охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій щороку визначати обсяги асигнувань для здійснення відповідного фінансування.

6. Департаменту фінансово-ресурсного забезпечення МОЗ України забезпечити в установленому порядку подання наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

7. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

8. Контроль за виконанням наказу залишаю за собою.

 

Віце-прем’єр-міністр України — Міністр
 Р. Богатирьова

ПОГОДЖЕНО:

Заступник Міністра освіти і науки, молоді
 та спорту України — керівник апарату
 П. Куліков

Заступник Міністра фінансів України
 С. Рибак

Заступник Керівника СПО профспілок
 С. Кондрюк

Перший заступник Голови Спільного
 представницького органу сторони
 роботодавців на національному рівні
 О. Мірошниченко

 

 

Затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України від 28.05.2012 р. № 390

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 12.06.2012 р. за № 942/21254

Порядок надання одноразової адресної грошової допомоги випускникам вищих навчальних закладів, які здобули освіту за напрямами і спеціальностями медичного та фармацевтичного профілів

 

1. Одноразова адресна грошова допомога (далі — Допомога) у п’ятикратному розмірі мінімальної заробітної плати надається випускникам денної форми навчання, які навчались за державним замовленням у вищих навчальних закладах I — IV рівнів акредитації державної та комунальної форм власності незалежно від підпорядкування, здобули освіту за напрямами і спеціальностями медичного і фармацевтичного профілів та уклали у поточному році на строк не менше як три роки договір про роботу:

1.1. У закладах охорони здоров’я, що розташовані у сільській місцевості та селищах міського типу на посадах:

молодших спеціалістів з медичною (фармацевтичною) освітою;

лікарів (провізорів), яким після закінчення інтернатури присвоєно кваліфікацію спеціаліста певного фаху.

1.2. В інших закладах охорони здоров’я на посадах:

лікарів загальної практики — сімейних лікарів, лікарів-педіатрів дільничних і лікарів-терапевтів дільничних, яким після закінчення інтернатури присвоєно кваліфікацію спеціаліста відповідного фаху.

2. Кількість випускників вищих навчальних закладів державної форми власності, яким надаватиметься Допомога, визначається Міністерством охорони здоров’я України (далі — МОЗ України) та Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України (далі — МОНмолодьспорт України) на підставі списків таких випускників, поданих вищими навчальними закладами I — IV рівнів акредитації.

Кількість випускників вищих навчальних закладів комунальної форми власності, яким надаватиметься Допомога, визначається Міністерством охорони здоров’я Автономної Республіки Крим, управліннями охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій на підставі списків, поданих вищими навчальними закладами I — IV рівнів акредитації комунальної форми власності незалежно від підпорядкування.

3. На підставі списків випускників, яким надається Допомога, МОЗ України та МОНмолодьспорт України затверджують кількість випускників та визначають обсяг допомоги, що надається в межах асигнувань, передбачених у Державному бюджеті України на зазначені цілі, розподіляють (перерозподіляють) бюджетні призначення для виплати Допомоги між підпорядкованими цим міністерствам вищими навчальними закладами.

Міністерство охорони здоров’я Автономної Респуб-ліки Крим, управління охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій затверджують кількість випускників, яким надається Допомога, та в межах коштів, врахованих на ці цілі у міжбюджетних трансфертах між державним бюджетом та місцевими бюджетами, розподіляють суми між вищими навчальними закладами I — IV рівнів акредитації комунальної форми власності незалежно від підпорядкування.

4. Нарахування Допомоги здійснюється вищим навчальним закладом на підставі наказу, що видається після затвердження наказами МОЗ України, МОНмолодьспорту України, Міністерства охорони здоров’я Автономної Республіки Крим, управлінь охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій кількості випускників, яким надається Допомога, та на підставі поданої випускником щороку до 10 жовтня заяви про надання Допомоги, копій трудової книжки та договору про роботу в закладах охорони здоров’я, що розташовані у сільській місцевості та селищах міського типу, а також про роботу в інших закладах охорони здоров’я на посадах лікарів загальної практики — сімейних лікарів, лікарів-педіатрів дільничних і лікарів-терапевтів дільничних. Виплата Допомоги здійснюється до кінця поточного року.

5. До 15 лютого наступного за звітним року вищі навчальні заклади I — IV рівнів акредитації, які виплачували Допомогу, звітують перед МОЗ України, МОНмолодьспорт України, Міністерством охорони здоров’я Автономної Республіки Крим, управліннями охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій щодо проведеної виплати.

6. До 20 березня наступного за звітним року МОНмолодьспорт України, у підпорядкуванні якого є вищі навчальні заклади I — IV рівнів акредитації, Міністерство охорони здоров’я Автономної Республіки Крим, управління охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій інформують МОЗ України, а МОЗ України до 25 березня наступного за звітним року подає узагальнену інформацію до Міністерства фінансів України щодо проведеної виплати.

 

Директор Департаменту
 фінансово-ресурсного забезпечення
 О. Левицький

Директор Департаменту кадрової політики,
 освіти, науки та запобігання корупції
 В. Вороненко

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

ЗАТВЕРДЖЕНО ПОРЯДОК ВИПЛАТИ
 ОДНОРАЗОВОЇ ГРОШОВОЇ ДОПОМОГИ
ВИПУСКНИКАМ МЕДИЧНИХ ВНЗ

Нагадаємо, що з 24.05.2011 р. діє постанова КМУ «Питання оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 11.05.2011 р. № 524 (далі — постанова № 524).

Абзацом 1 п. 2 цієї постанови встановлено, що випускникам вищих навчальних закладів, які здобули освіту за напрямами та спеціальностями медичного і фармацевтичного профілів та уклали договір про роботу на строк не менше трьох років у закладах охорони здоров’я, розташованих у сільській місцевості та селищах міського типу, а також про роботу в інших закладах охорони здоров’я на посадах лікарів загальної практики (сімейних лікарів), дільничних лікарів-педіатрів та лікарів-терапевтів, надається одноразова адресна допомога у п’ятикратному розмірі мінімальної заробітної плати в порядку, затвердженому МОЗ за погодженням з Мінфіном.

На виконання постанови № 524 МОЗ було видано наказ «Про затвердження Порядку надання одноразової адресної грошової допомоги випускникам вищих навчальних закладів, які здобули освіту за напрямами та спеціальностями медичного і фармацевтичного профілів» від 22.12.2011 р. № 948. Однак цей наказ не було зареєстровано в Мін’юсті через неузгодженість джерел фінансування такої виплати між Мінфіном та Міноборони і згодом було скасовано наказом МОЗ від 14.02.2012 р. № 120.

У зв’язку з цим у 2011 році можливості для реалізації права на надання грошової допомоги випускникам не було.

У листі від 29.02.2012 р. № 10.03.68./549 МОЗ поінформував, що підготовлено новий наказ «Про затвердження Порядку надання одноразової адресної грошової допомоги випускникам вищих навчальних закладів, які здобули освіту за напрямами та спеціальностями медичного і фармацевтичного профілів», направлений на погодження до МОНмолодьспорту.

Після погодження з усіма зацікавленими міністерствами МОЗ затвердив наказ, що коментується, який пройшов реєстрацію в Мін’юсті та набрав чинності 02.07.2012 р.

Таким чином, випускники 2011 — 2012 навчального року мають право на виплату одноразової адресної грошової допомоги в порядку, установленому наказом, що коментується.

Слід зауважити: цей наказ практично не відрізняється від попередника, за винятком відсутності в ньому норми, яка передбачає повернення допомоги випускником у разі його відмови без поважних причин стати до роботи за призначенням, звільнення з ініціативи адміністрації за порушення трудової дисципліни або звільнення за власним бажанням до закінчення трирічного строку роботи. Далі звернемо увагу на деякі моменти, пов’язані з наданням допомоги.

Одноразова адресна грошова допомога надається випускникам вищих навчальних закладах I — IV рівнів акредитації державної та комунальної форм власності незалежно від підпорядкування, які:

— навчалися на денній формі навчання за державним замовленням;

— здобули освіту за напрямами та спеціальностями медичного і фармацевтичного профілів;

— уклали в поточному році на строк не менше трьох років договір про роботу на посадах, зазначених у пп. 1.1 — 1.2 наказу, що коментується.

На підставі списків випускників, наданих вищими навчальними закладами:

державної форми власності, кількість випускників, яким буде надано допомогу, визначається МОЗ і МОНмолодьспорту (на підставі списків випускників, поданих такими ВНЗ). Крім того, ці міністерства визначають обсяг допомоги, що надається в межах асигнувань, передбачених у Держбюджеті на цю мету, розподіляють (перерозподіляють) бюджетні призначення для виплати допомоги між підпорядкованими цим міністерствам вищими навчальними закладами;

комунальної форми власності незалежно від підпорядкування, кількість випускників, яким буде надано допомогу, визначають МОЗ АР Крим, управління охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій (на підставі списків, поданих ВНЗ). Крім того, вони в межах коштів, передбачених на цю мету в міжбюджетних трансфертах між держбюджетом і місцевими бюджетами, розподіляють суми між ВНЗ.

Вищий навчальний заклад нараховує допомогу на підставі:

1) відповідного наказу МОЗ, МОНмолодьспорту, МОЗ АР Крим, управлінь охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій (залежно від форми власності) про кількість випускників, яким надається допомога;

2) поданої випускником до 10 жовтня заяви про надання допомоги, копії трудової книжки та договору про роботу в установах охорони здоров’я, розташованих у сільській місцевості та селищах міського типу, а також про роботу в інших установах охорони здоров’я на посадах лікарів загальної практики — сімейних лікарів, лікарів-педіатрів дільничних та лікарів-терапевтів дільничних.

Виплата допомоги здійснюється до кінця поточного року.

Далі розглянемо питання про оподаткування одноразової адресної грошової допомоги.

ПДФО. Підкреслимо, що окремої норми, яка встановлює порядок оподаткування одноразової адресної грошової допомоги випускникам, Податковим кодексом України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ) не встановлено.

Водночас у Єдиній базі податкових знань, розміщеній на офіційному сайті ДПСУ (www.sts.gov.ua), надано такі роз’яснення щодо оподаткування допомоги, яка виплачується на підставі п. 2 постанови № 524.

Підпунктом 165.1.1 п. 165.1 ст. 165 ПКУ передбачено випадки, коли адресна грошова допомога, що виплачується фізичним особам за рахунок коштів бюджету, не підлягає оподаткуванню. Зокрема, це суми державної та соціальної матеріальної допомоги у вигляді адресних виплат коштів, що отримуються платником податків з бюджетів та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Таким чином, адресна грошова допомога, що видається випускникам вищих навчальних закладів, не є об’єктом обкладення ПДФО за умови виконання п. 2 постанови № 524.

Для підтвердження роз’яснень, наведених в Єдиній базі податкових знань, редакцією нашої газети надіслано відповідний запит до ДПСУ. Як тільки на нього буде отримано відповідь, ми обов’язково поінформуємо вас про це.

ЄСВ. Сума одноразової адресної грошової допомоги випускникам не є об’єктом для обкладення єдиним внеском на загальнообов’язкове державне страхування в розумінні Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

 

Ольга ВІТКОВСЬКА, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі