Теми статей
Обрати теми

Щодо найменування посади керівника ДНЗ

Редакція ББ
Лист від 18.06.2012 р. № 197/13/133-12

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ЩОДО НАЙМЕНУВАННЯ ПОСАДИ КЕРІВНИКА ДНЗ

Лист від 18.06.2012 р. № 197/13/133-12

 

У Департаменті заробітної плати та умов праці розглянуто звернення і в межах компетенції повідомляється.

Статтею 12 Закону України «Про дошкільну освіту» визначено типи дошкільних навчальних закладів, зокрема ясла, ясла-садок, дитячий садок, центр розвитку дитини тощо.

Згідно зі статтею 13 зазначеного Закону дошкільний навчальний заклад незалежно від підпорядкування, типу і форми власності на основі Положення про дошкільні навчальні заклади розробляє статут, який затверджується засновником (власником), погоджується з відповідним органом управління освітою та реєструється місцевим органом виконавчої влади у порядку, встановленому законодавством України.

Так, розроблення штатних розписів дошкільних навчальних закладів провадиться на підставі статуту закладу з урахуванням відповідних типових нормативів цих закладів.

У Національному класифікаторі України ДК 003:2010 «Класифікатор професій» (далі — Класифікатор), затвердженому наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 р. № 327, містяться назви посад «Завідувач дитячого садка (дитячих ясел, ясел-садка)» з кодом 1229.4 та «Директор дошкільного виховного закладу» з кодом 1210.1.

Відповідно до примітки 2 додатка В до Класифікатора професій назви професій можуть бути розширені за потреби користувача для внутрішнього використання термінами та словами, які уточнюють місце роботи, виконувані роботи, сферу діяльності за умови дотримання лаконічності викладення, якщо інше не передбачено у Класифікаторі професій чи відповідних нормативно-правових актах.

Отже, наприклад, від базової професійної назви роботи «Директор дошкільного виховного закладу» утворюється розширена (деталізована) назва посади «Директор дошкільного навчального закладу — дитячий садок «Сонечко», що узгоджується з нормами Класифікатора професій щодо новоутворення професійних назв робіт.

Враховуючи вищезазначене, найменування посади керівника дошкільного навчального закладу, зокрема «завідувач» або «директор», визначається засновником (власником) або уповноваженим ним органом, оскільки штатний розпис відповідного закладу, як правило, також затверджується засновником (власником) за погодженням з відповідним органом управління освітою.

Для отримання більш конкретної відповіді з порушених питань Вам доцільно звернутися до Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України за адресою: 01135, м. Київ, проспект Перемоги, 10.

 

Директор Департаменту О. Товстенко

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

ЩОДО НАзви ПОСАДИ КЕРІВНИКА ДНЗ: ВІДПОВІДЬ МІНСОЦПОЛІТИКИ

Загальновідомо, що оформлюючи необхідну документацію (штатні розписи, трудові книжки, накази, тарифікаційні списки тощо), необхідно записувати назви посад працівників відповідно до Класифікатора професій ДК 003:2010, затвердженого наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 р. № 327 (далі — Класифікатор професій).

Але на сьогодні існує проблема щодо назви посади керівника дошкільного навчального закладу (далі — ДНЗ), на яку ми звертали увагу, коментуючи лист МОНМС від 09.02.2012 р. № 1/9-97 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2012, № 10).

Так, Класифікатором професій передбачені такі професійні назви роботи, як:

директор дошкільного виховного закладу (код 1210.1 «Керівники підприємств, установ та організацій»);

завідувач дитячого садка (дитячих ясел, ясел-садка) (код 1229.4 «Керівники підрозділів у сфері освіти та виробничого навчання»).

Згідно з п. 1 ст. 20 Закону України «Про дошкільну освіту» від 11.07.2001 р. № 2628-III керівництво ДНЗ здійснює його директор (завідуючий). Посилаючись на цю норму, МОНМС у вищезгаданому листі дійшло висновку, що посаду керівника ДНЗ може бути названо «директор» або «завідуючий*» (завідувач).

* Слід зазначити, що професійна назва роботи «завідуючий» у зазначеному Класифікаторі відсутня.

Але справа в тому, що коли посада керівника ДНЗ буде названа «директор», то виникнуть непорозуміння зі складанням штатного розпису, який не буде відповідати вимогам типових штатів, та оплатою праці керівника, оскільки в усіх нормативних документах посада керівника ДНЗ зазначається як «завідувач».

Якщо ж посаду керівника ДНЗ назвати «завідувач», то, на наш погляд, це не відповідатиме Класифікатору професій.

Щоб остаточно розставити всі крапки над «і», редакцією нашої газети було направлено відповідний запит у Мінсоцполітики, як органу, до компетенції якого належить надання роз’яснень щодо трудового законодавства. Відповідь на нього надано в листі, що коментується.

Як бачимо, Мінсоцполітики також вважає, що посада керівника ДНЗ може зазначатися як «директор», так і «завідувач». Рішення щодо конкретної назви приймається засновником (уповноваженим ним органом).

Отже, обидва міністерства вважають за можливе зазначати посаду керівника ДНЗ як «директор», так і «завідувач». Але рекомендуємо все ж таки посаду керівника ДНЗ називати саме «завідувач», бо саме так вона зазначена у Типових штатних нормативах дошкільних навчальних закладів, затверджених наказом Міносвіти від 04.11.2010 р. № 1055, Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102, та наказі Міносвіти «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.08.2005 р. № 557.

 

Ольга ВІТКОВСЬКА, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі