Теми статей
Обрати теми

Особливості обліку меблів

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ОСОБЛИВОСТІ ОБЛІКУ МЕБЛІВ

 

Катерина ЛОПАТКІНА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

На якому субрахунку необхідно обліковувати меблі (стільці, столи тощо), вартість яких не перевищує 1000,00 грн.?

(м. Мукачеве)

 

Насамперед зауважимо: згідно з п. 6 п.п. 3.3 Інструкції з бухгалтерського обліку необоротних активів бюджетних установ, затвердженої наказом Держказначейства від 17.07.2000 р. № 64 (далі — Інструкція № 64), предмети конторського та господарського облаштування, конторське обладнання, переносні бар’єри, вішалки, гардероби, шафи різні, дивани, столи, крісла вартістю до 1000 грн. (без ПДВ) належать до малоцінних необоротних матеріальних активів (далі — МНМА).

Відповідно до абз. «е» п.п. 7.1.3.1 Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої наказом Мінфіну від 12.03.2012 р. № 333, видатки на придбання меблів (столів, стільців, шаф, тумбочок тощо) здійснюються за КЕКВ 1131 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар, у тому числі м’який інвентар та обмундирування».

Крім того, у разі придбання меблів необхідно дотримуватись вартісних обмежень, визначених постановою КМУ «Про граничні суми витрат на придбання автомобілів, меблів, іншого обладнання та устаткування, мобільних телефонів, комп’ютерів державними органами, а також установами та організаціями, які утримуються за рахунок державного і місцевих бюджетів» від 04.04.2001 р. № 332 (далі — постанова № 332). Нагадаємо, що причиною появи цієї постанови стало прагнення забезпечити більш економне витрачання бюджетних коштів та підсилити боротьбу з різними протиправними діями в соціально-економічній сфері (Указ Президента України «Про додаткові заходи щодо посилення боротьби з корупцією, іншими протиправними діями в соціально-економічній сфері та забезпечення економного витрачання державних коштів» від 16.11.2000 р. № 1242/2000).

Отже, постановою № 332 визначено такі граничні суми витрачання бюджетних коштів на придбання меблів для обладнання робочих місць працівників бюджетної організації:

 

Вид меблів для обладнання робочих місць працівників

Сума, гривень за одиницю

Стіл письмовий

600

Стіл приставний

200

Крісло м’яке

300

Стілець

150

Шафа для одягу

700

Шафа для паперів

700

Сейф

1500

Стіл для комп’ютера

500

 

Зауважимо, що з усього наведеного переліку меблів для обладнання робочих місць працівників тільки сейф належить не до МНМА, а до основних засобів (у разі перевищення граничного вартісного порога в 1000 грн.). Інші ж наведені в таблиці предмети інтер’єру слід обліковувати як МНМА за правилами, зазначеними далі.

Так, відповідно до Інструкції № 64 та Порядку застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ, затвердженого наказом Головного управління Держказначейства від 10.12.99 р. № 114 (далі — План рахунків), для обліку малоцінних необоротних активів, строк експлуатації яких перевищує 1 рік, а вартість за одиницю не перевищує 1000 грн. (без ПДВ), передбачено субрахунок 113 «Малоцінні необоротні матеріальні активи».

При відображенні операцій з надходження та руху МНМА на рахунках бухгалтерського обліку слід керуватися нормами Інструкції про кореспонденцію субрахунків бухгалтерського обліку для відображення основних господарських операцій бюджетних установ, затвердженої наказом Держказначейства від 10.07.2000 р. № 61.

Слід мати на увазі, що згідно з п.п. 1.20 Інструкції № 64 облік всіх необоротних активів (у тому числі й малоцінних) ведеться в повних гривнях без копійок. Сума копійок, сплачених під час придбання необоротних активів, відноситься на видатки установи.

Документальне оформлення операцій з МНМА здійснюється так само, як і для всіх необоротних активів згідно з п.п. 6.3 Інструкції № 64. Прийняття необоротних активів (у тому числі МНМА) у бюджетних установах здійснюється на підставі Акта прийняття-передачі основних засобів за типовою формою № ОЗ-1 (бюджет), який складається на кожний окремий об’єкт, що надходить шляхом придбання або безоплатної передачі від інших установ чи організацій. Для прийняття об’єктів наказом керівника установи створюється комісія, яка складає акт у 2 примірниках: один — для установи, що здає, другий — для установи, яка приймає. Акт затверджується керівником установи.

Для оформлення прийняття декількох об’єктів однотипних необоротних активів, що мають однакову вартість (господарський інвентар, інструменти, обладнання, білизна, постільні речі тощо), може складатися загальний акт прийняття необоротних активів.

Крім того, дозволяється оформлення прийняття окремих предметів необоротних активів безпосередньо на підставі документів, що стали підставою для отримання цінностей (рахунків-фактур, накладних тощо).

Слід пам’ятати про забезпечення контролю за збереженням МНМА, які повинні перебувати на відповідальному зберіганні у матеріально відповідальних осіб.

Згідно з п.п. 6.13 Інструкції № 64 для обліку МНМА в бухгалтерії установи ведуться Інвентарні картки групового обліку основних засобів у бюджетних установах за типовою формою № ОЗ-9 (бюджет) для обліку однорідних активів. В інвентарних картках облік ведеться в розрізі матеріально відповідальних осіб, предметів одного найменування, якості матеріалу та ціни із зазначенням номенклатурного номера. Так, для МНМА встановлюються номенклатурні номери, що мають 7 знаків. Перші 3 знаки позначають субрахунок, 4-й — підгрупу і 3 останніх знаки — порядковий номер предмета в підгрупі. При цьому предметам одного найменування, кількості, матеріалу і ціни встановлюється один номенклатурний номер. Предмети маркуються спеціальним штампом фарбою, що не змивається, який містить найменування установи, рік і місяць видачі предмета в експлуатацію. Номенклатурні номери, присвоєні об’єктам необоротних активів, зберігаються за ними протягом усього періоду перебування їх у відповідній установі.

Нагадаємо: строк зберігання інвентарних карток після ліквідації необоротних активів становить 3 роки (згідно з наказом Головного архівного управління при КМУ «Про затвердження Переліку типових документів» від 20.07.98 р. № 41).

Слід також звернути увагу на особливості нарахування зносу на МНМА. Так, п.п. 7.7 Інструкції № 64 передбачено, що знос МНМА нараховується в першому місяці передачі у використання такого об’єкта в розмірі 50 % його первісної вартості і решти 50 % первісної вартості — у місяці його ліквідації (списання з балансу). Документальне оформлення цих операцій відображається у Відомостях нарахування зносу на основні засоби за типовою формою № ОЗ-12 (бюджет).

Для обліку зносу інших необоротних активів (у тому числі МНМА) Планом рахунків передбачено субрахунок 132 «Знос інших необоротних матеріальних активів».

Видача МНМА зі складу здійснюється за накладними (вимогами), які виписуються в одному примірнику та підписуються керівником установи (п.п. 6.28 Інструкції № 64).

Списання МНМА в результаті їх вибуття (ліквідації, реалізації тощо) здійснюється при одночасному оформленні Акта на списання основних засобів за типовою формою № ОЗ-3 (бюджет).

Документи аналітичного обліку МНМА систематизуються за датами здійснення операцій та оформляються меморіальним ордером № 9 (форма № 438 (бюджет)), який є накопичувальною відомістю про вибуття та переміщення необоротних активів. Також для контролю за правильністю бухгалтерських записів за рахунками синтетичного та аналітичного обліку складаються оборотні відомості за кожною групою субрахунків, а підсумки оборотів і залишків кожного субрахунку у зазначених відомостях звіряються з підсумковими даними за відповідними синтетичними рахунками книги «Журнал-головна».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі