Теми статей
Обрати теми

Щодо зарахування на навчання поза конкурсом

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Щодо зарахування на навчання поза конкурсом

 

Людмила КУНГУРЦЕВА, головний спеціаліст відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Департаменту економіки та фінансування

 

В якому порядку та згідно з якими нормативними документами здійснюється зарахування вступників до вищих та інших навчальних закладів поза конкурсом або на пільгових умовах?

(м. Київ)

 

У ст. 53 Конституції України визначено, що громадяни мають право безоплатно здобувати вищу освіту в державних і комунальних навчальних закладах на конкурсній основі.

При цьому основним критерієм при прийомі на навчання є рівень знань вступника, здобутих на базі загальної середньої освіти, та його спроможність навчатися у вищому навчальному закладі за обраною освітньо-професійною програмою.

Починаючи з 2007 року запроваджено незалежне тестування випускників загальноосвітніх навчальних закладів при вступі до вищих навчальних закладів. Конкурсний відбір вступників з предметів здійснюється приймальними комісіями за сертифікатами Українського центру оцінювання якості освіти.

Одночасно законодавчими та нормативно-правовими актами передбачено можливість зарахування деяких категорій осіб на навчання до закладів освіти поза конкурсом. Розглянемо ці можливості.

Відповідно до ст. 22 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» від 21.03.91 р. № 875-ХІІ таке право передбачено для дітей-інвалідів та інвалідів I та II груп (при складенні вступних іспитів (вступних випробувань) з позитивним результатом до ВНЗ I — IV рівнів акредитації), а також для дітей-інвалідів та інвалідів під час зарахування до професійно-технічних навчальних закладів. Зарахування здійснюється у разі, якщо цим особам не протипоказане навчання за обраною професією (спеціальністю) та спеціалізацією.

Крім того, стипендія та пенсія або ж відповідна допомога інвалідам виплачуються в повному обсязі.

Згідно із ст. 20 та 21 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-ХІІ для громадян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС I та II категорій, встановлена пільга щодо вступу поза конкурсом до державних вищих закладів освіти, профтехучилищ та на курси для професійного навчання, а також передбачено виплату підвищеної стипендії. Цією ж нормою передбачено, що ті особи, які закінчили середні та професійно-технічні заклади освіти з відзнакою (відмінними оцінками), приймаються без екзаменів до державних вищих навчальних закладів освіти за результатами співбесіди.

Для III категорії потерпілих, які проживають на територіях радіоактивного забруднення і направлені на навчання згідно з планом цільової підготовки або договорами з підприємствами, передбачено зарахування поза конкурсом при одержанні ними позитивних оцінок на вступних екзаменах. Навчання здійснюється за рахунок держави.

Також передбачено пільги щодо вступу поза конкурсом до державних та комунальних вищих навчальних закладів на спеціальності, підготовка за якими здійснюється за рахунок коштів державного чи місцевих бюджетів, для тих осіб, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.93 р. № 3551-ХІІ (ст. 15). Нагадаємо: серед цих осіб ветерани війни, учасники бойових дій (у тому числі направлені до Афганістану військовослужбовці), інваліди війни, учасники війни, а також сім’ї загиблих вищезазначених осіб, дружини (чоловіки) померлих, неповнолітні діти померлих учасників бойових дій та учасників війни (ст. 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 цього Закону).

Особи, перелічені у ст. 5 Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці» від 02.09.2008 р. № 345-VІ, зараховуються поза конкурсом за особистим вибором спеціальності до державних і комунальних вищих та професійно-технічних навчальних закладів для навчання за рахунок коштів державного і місцевих бюджетів. До таких осіб належать:

— шахтарі, що мають стаж підземної роботи не менш як 3 роки;

— діти, батьки яких мають стаж підземної роботи не менш як 15 років;

— діти шахтарів, які загинули внаслідок нещасного випадку на виробництві;

— шахтарі — інваліди I та II груп.

Також ці особи після закінчення навчання працевлаштовуються згідно із договором, укладеним між відповідним органом виконавчої влади (наприклад, з Радою міністрів АР Крим, обласною, районною держадміністрацією залежно від місця розташування навчального закладу), керівником закладу та випускником. Порядок укладення договорів затверджено постановою КМУ «Про затвердження Порядку укладення договорів про працевлаштування випускників вищих та професійно-технічних навчальних закладів, на яких поширюється дія Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці» від 27.08.2010 р. № 789.

Згідно із Указом Президента України «Про державну допомогу дітям, які вчаться за гірничими спеціальностями і чиї батьки загинули або стали інвалідами на вугледобувних підприємствах» від 19.05.99 р. № 524/99 забезпечується прийом дітей, чиї батьки загинули або стали інвалідами на вугледобувних підприємствах, до державних вищих та професійно-технічних навчальних закладів для навчання за рахунок держбюджету за гірничими спеціальностями і професіями поза конкурсом.

Щодо громадян, які відслужили строкову військову службу або службу за контрактом і мають позитивні характеристики від командування військових частин, то відповідно до ст. 3 Указу Президента України «Про додаткові заходи щодо посилення турботи про захисників Вітчизни, їх правового і соціального захисту, поліпшення військово-патріотичного виховання молоді» від 21.02.2002 р. № 157/2002 для них передбачені пільгові умови вступу до вищих навчальних закладів. Також встановлена пільга щодо позаконкурсного прийому до вищих навчальних закладів, яка стосується дітей військовослужбовців Збройних Сил України, інших військових формувань, працівників правоохоронних органів, які загинули під час виконання службових обов’язків.

Крім визначених законами та указами пільг щодо позаконкурсного зарахування до навчальних закладів, аналогічні пільги встановлено також рішеннями Кабміну.

Так, згідно з п.п. 2 п. 13 постанови КМУ «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування» від 05.04.94 р. № 226 абітурієнти з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, приймаються до навчальних закладів поза конкурсом. Пільга застосовується в разі вступу як до вищих, так і до професійно-технічних навчальних закладів тощо.

Пунктом 6 постанови КМУ «Деякі питання соціального захисту членів сімей загиблих шахтарів та гірничорятувальників» від 09.01.2008 р. № 6 передбачений вступ до державних та комунальних вищих навчальних закладів членів сімей загиблих шахтарів на пільгових умовах та їх навчання за державним замовленням. Примітка до цієї постанови передбачає користування цим пільговим правом також дітей шахтарів та гірничорятувальників, що загинули внаслідок аварії на орендному підприємстві «Шахта імені О. Ф. Засядька», народжених до спливу 10 місяців після смерті батька, а також таких, батьківство щодо яких визначено за рішенням суду.

Згідно з Умовами прийому до вищих навчальних закладів України в 2012 році, затвердженими наказом МОНмолодьспорту від 12.10.2011 р. № 1179, кількість місць для осіб, перелічених у вищезазначених законах, указах, постановах Кабміну, установлюється приймальною комісією вищого навчального закладу за погодженням з МОНмолодьспорту і не повинна бути більше 25 % обсягу держзамовлення з кожного напряму підготовки (спеціальності), доведеному до навчального закладу.

Однак якщо осіб торкнулися зазначені квоти, зарахування цих осіб відбувається за конкурсом відповідно до конкурсного бала вступника.

Перелік документів, які мають бути надані вступниками до вищих навчальних закладів з можливим зарахуванням їх на навчання поза конкурсом чи на пільгових умовах, наведено в листі МОНмолодьспорту від 20.06.2012 р. № 1/9-461.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі