Теми статей
Обрати теми

Питання проведення індексації грошових доходів

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПИТАННЯ ПРОВЕДЕННЯ ІНДЕКСАЦІЇ ГРОШОВИХ ДОХОДІВ*

 

Жанна ЛАВРЕНТЬЄВА, головний спеціаліст відділу рівня життя і моніторингу бідності

 

УСТАНОВЛЕННЯ НАДБАВКИ ЗА СКЛАДНІСТЬ І НАПРУЖЕНІСТЬ У РОБОТІ: ЧИ БУДЕ МІСЯЦЬ БАЗОВИМ

 

До 01.05.2010 р. базовим місяцем для нарахування індексації працівнику був жовтень 2008 року. Згідно з наказом керівника з 1 травня по 31 грудня 2010 року йому встановлено надбавку за складність і напруженість у роботі в розмірі 20 % посадового окладу. Сума підвищення заробітної плати у зв’язку з установленням надбавки перекрила суму можливої індексації. У подальшому (після грудня 2010 року) виплата надбавки не поновлювалася.

Чи є надбавка за складність і напруженість у роботі постійною виплатою, установлення якої спричинює зміну базового місяця? Чи буде травень 2010 року базовим?

(Луганська обл.)

 

При проведенні індексації заробітної плати працівників необхідно керуватися Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078).

Пунктом 5 цього Порядку встановлено, що в разі зростання грошових доходів населення без перегляду їх мінімальних розмірів місяць, в якому відбулося підвищення, вважається базовим при визначенні індексу споживчих цін для індексації грошових доходів населення. Індексація за цей місяць не проводиться. З наступного місяця починається обчислення наростаючим підсумком індексу споживчих цін для проведення подальшої індексації.

Місяць підвищення грошових доходів вважатиметься базовим тільки у випадку, якщо сума підвищення перекриє суму індексації, яку могло бути нараховано в цьому місяці.

Згідно з п. 2 Порядку № 1078 індексації підлягають грошові доходи громадян, що не мають разового характеру. До індексованих доходів належить оплата праці працівників установ, організацій, яка включає: оплату праці за виконану роботу відповідно до тарифних ставок (окладів), доплати, надбавки, премії, передбачені законодавством, що мають постійний характер.

Якщо умови оплати праці працівників установи (організації) передбачають виплату надбавки за складність і напруженість, то вона враховується в загальному доході, який підлягає індексації. Місяць її встановлення, а також місяць, в якому підвищується її розмір на постійній основі порівняно з попереднім періодом, вважаються базовими при проведенні індексації (за умови, що сума підвищення грошових доходів перекриє суму індексації, яку може бути нараховано у відповідному місяці).

Виходячи з викладеного, оскільки в цьому випадку у зв’язку з установленням працівнику надбавки за складність і напруженість у травні 2010 року сума підвищення доходу перекрила суму можливої індексації, то цей місяц для нього є базовим.

 

ПЕРЕХІД НА ІНШУ ПОСАДУ: ЧИ БУДЕ МІСЯЦЬ БАЗОВИМ

 

Для працівниці базовим місяцем був жовтень 2008 року. У вересні 2010 року її було переведено на вищеоплачувану посаду. Сума підвищення ії заробітної плати склала 235 грн., а сума можливої індексації — 183,82 грн.

Чи є вересень 2010 року базовим місяцем для такої працівниці?

(Дніпропетровська обл.)

 

Згідно з п. 5 Порядку № 1078 у разі зростання грошових доходів населення місяць, в якому відбулося підвищення, вважається базовим при визначенні індексу споживчих цін для індексації грошових доходів населення. Індексація грошових доходів, отриманих за цей місяць, не проводиться. З наступного місяця починається розрахунок індексу для проведення подальшої індексації.

При цьому місяць підвищення доходів (заробітної плати) вважається базовим, якщо в результаті сума збільшення заробітної плати більше суми індексації, яку могло бути нараховано в цьому місяці.

Виходячи з викладеного у цьому випадку вересень 2010 року можна прийняти за базовий місяць.

 

ПРЕМІЯ ВИПЛАЧУЄТЬСЯ В ПОТОЧНОМУ МІСЯЦІ ЗА ПОПЕРЕДНІЙ: ЯК ВИЗНАЧИТИ БАЗОВИЙ МІСЯЦЬ

 

В установі премія виплачується в поточному місяці за попередній. Наприклад, за лютий премія нараховується та виплачується в березні.

До доходу якого місяця слід відносити суму премії при нарахуванні суми індексації: лютого чи березня?

(м. Харків)

 

Загальний підхід до визначення базового місяця при проведенні індексації заробітної плати працівників викладено в п. 5 Порядку № 1078. У цьому пункті зазначено, що базовим для розрахунку індексу споживчих цін вважається місяць, в якому відбувається підвищення доходів громадян. При цьому місяць підвищення зарплати вважається базовим, якщо сума підвищення грошових доходів перевищила суму індексації, яку могло бути нараховано в цьому місяці (п. 5 Порядку № 1078).

Згідно з п. 2 цього Порядку індексації підлягають грошові доходи громадян, що не мають разового характеру. До індексованих доходів належить оплата праці працівників установ, організацій, яка включає: оплату праці за виконану роботу відповідно до тарифних ставок (окладів), доплати, надбавки, премії, передбачені законодавством, що мають постійний характер.

Виплата премій здійснюється згідно з Положенням про преміювання, затвердженим в організації. Причому в різних організаціях свій порядок виплати премій. Приміром, премії можуть нараховуватися в поточному місяці за поточний або в поточному місяці за попередній.

Індексації підлягають грошові доходи в межах прожиткового мінімуму для працездатної особи.

Наприклад, працівник у березні, крім заробітної плати за цей місяць, отримав ще й премію за попередній місяць, тобто за лютий. У такому разі, якщо заробітну плату працівника в лютому було проіндексовано в межах прожиткового мінімуму для працездатної особи, то премія, виплачена в березні, індексації не підлягає й у складі заробітної плати працівника за березень не враховується.

 

* 21.06.2012 р. набрала чинності постанова КМУ «Про внесення змін до Порядку проведення індексації грошових доходів населення» від 13.06.2012 р. № 526, якою істотно підкориговано норми Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078. До цієї дати всі питання проведення індексації грошових доходів регулювалися колишніми нормами Порядку № 1078. У консультації надано роз’яснення щодо проведення індексації грошових доходів до набуття чинності вказаними змінами. — Прим. ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі