Теми статей
Обрати теми

Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 березня 2012 року № 309

Редакція ББ
Наказ від 01.06.2012 р. № 668

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 березня 2012 року № 309

Наказ від 01.06.2012 р. № 668

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 21.06.2012 р. за № 1022/21334

(витяг)

 

На виконання підпункту 13.2 пункту 13 Національного плану дій на 2012 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010 — 2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», затвердженого Указом Президента України від 12 березня 2012 року № 187, та відповідно до Положення про Міністерство фінансів України, затвердженого Указом Президента України від 08 квітня 2011 року № 446, наказую:

1. Унести до Порядку реєстрації та обліку бюджетних зобов’язань розпорядників бюджетних коштів та одержувачів бюджетних коштів в органах Державної казначейської служби України, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 02 березня 2012 року № 309, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 20 березня 2012 року за № 419/20732, такі зміни:

1.1. Абзац перший пункту 2.6 глави 2 викласти в такій редакції:

«2.6. Після перевірки підтвердних документів по одному примірнику Реєстру та/або Реєстру фінансових зобов’язань і заявки на видачу готівки та перерахування коштів на вкладні рахунки повертаються розпоряднику бюджетних коштів, а інші примірники цих документів залишаються на зберіганні в органі Казначейства. Форма Заявки на видачу готівки та перерахування коштів на вкладні рахунки затверджується Мінфіном.».

1.1. У главі 3:

1.2.1. Абзац перший пункту 3.1. викласти в такій редакції:

«3.1. Особливості реєстрації та обліку бюджетних зобов’язань розпорядників бюджетних коштів бюджетів місцевого самоврядування застосовуються при взятті бюджетних фінансових зобов’язань за поточними видатками.».

1.2.2. Пункт 3.2 викласти в такій редакції:

«3.2. При взятті бюджетних фінансових зо-бов’язань за капітальними видатками реєстрація та облік бюджетних зобов’язань та бюджетних фінансових зобов’язань здійснюються відповідно до глави 2 цього Порядку.».

<…>

5. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

<…>

 

Міністр Ю. Колобов

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

УНЕСЕНО ЗМІНИ ДО ПОРЯДКУ РЕЄСТРАЦІЇ
ТА ОБЛІКУ БЮДЖЕТНИХ ЗОБОВ’ЯЗАНЬ

Наказом, що коментується, внесено зміни до Порядку реєстрації та обліку бюджетних зобов’язань розпорядників бюджетних коштів та одержувачів бюджетних коштів в органах Державної казначейської служби України, затвердженого наказом Мінфіну від 02.03.2012 р. № 309 (далі — Порядок № 309).

Розглянемо ці зміни докладніше.

 

ФОРМУ ЗАЯВКИ НА ВИДАЧУ ГОТІВКИ МАЄ ЗАТВЕРДИТИ МІНФІН

Як і раніше, органи Держказначейства повинні звіряти подані розпорядником бюджетних коштів Реєстр бюджетних зобов’язань та/або Реєстр фінансових зобов’язань із підтвердними документами щодо відповідності даних, уключених до Реєстру. Строки обробки цих документів затверджено п. 2.3 Порядку № 309. Після цього розпоряднику повертається по одному примірнику Реєстру та Заявки на видачу готівки і перерахування коштів на вкладні рахунки (далі — Заявка).

Нагадаємо, що Заявка виписується розпорядником бюджетних коштів для оформлення документів на отримання зарплати, стипендії, допомоги, витрат на відрядження та інших коштів.

Відзначимо, що згідно зі змінами форма Заявки має затверджуватися Мінфіном. Це пояснюється покладеними на це Міністерство обов’язками зі здійснення нормативно-правового регулювання у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів відповідно до Положення про Міністерство фінансів України, затвердженого Указом Президента України від 08.04.2011 р. № 446/2011.

На сьогодні форму Заявки затверджено Порядком обслуговування державного бюджету за видатками та операціями з надання та повернення кредитів, наданих за рахунок коштів державного бюджету, затвердженим наказом Мінфіну від 30.09.2011 р. № 1223 (далі — Порядок № 1223) (додаток 51), і Порядком казначейського обслуговування місцевих бюджетів, затвердженим наказом Держказначейства від 04.11.2002 р. № 205 (додаток 23).

Як бачимо, вимоги про те, що форму Заявки має бути затверджено Мінфіном, для розпорядників коштів держбюджету вже дотримуються, чого не скажеш про місцевий бюджет. Сподіваємося, найближчим часом Мінфін затвердить форму Заявки, так само як і Порядок казначейського обслуговування місцевих бюджетів. До речі, його проект розміщено на сайті Мінфіну http://www.minfin.gov.ua. Відзначимо, що згідно з п. 10.7 цього проекту форму Заявки передбачено Порядком № 1223, тобто фактично вже затверджено Мінфіном.

 

ЗМІНЕНО ПЕРЕЛІК КЕКВ, ЗОБОВ’ЯЗАННЯ ЗА ЯКИМИ ОБЛІКОВУЮТЬСЯ ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ ОСОБЛИВОСТЕЙ

Нагадаємо, що для розпорядників коштів місцевих бюджетів існують особливості реєстрації та обліку бюджетних зобов’язань. Так, ці розпорядники при взятті бюджетних фінансових зобов’язань подають до відповідного органу казначейства Реєстр-розпорядження на виділення коштів із бюджетів місцевого самоврядування на погашення бюджетних фінансових зобов’язань розпорядників, оригінали або завірені в установленому порядку копії документів, що підтверджують факт узяття бюджетного фінансового зобов’язання та платіжні доручення на їх погашення (п. 3.1 Порядку № 309).

З урахуванням змін, що коментуються, список видатків, при взятті зобов’язань за якими застосовуються вказані особливості, розширено з восьми КЕКВ (1111 «Заробітна плата», 1120 «Нарахування на заробітну плату», 1134 «Оплата послуг (крім комунальних)» у частині послуг зв’язку, 1161 «Оплата теплопостачання», 1162 «Оплата водопостачання і водовідведення», 1163 «Оплата електроенергії», 1164 «Оплата природного газу», 1165 «Оплата інших комунальних послуг») до всіх поточних витрат.

Одночасно список видатків, облік і реєстрація зобов’язань щодо яких здійснюється за загальними правилами (відповідно до гл. 2 Порядку № 309), зменшився лише до капітальних.

Отже, особливості реєстрації та обліку бюджетних зобов’язань розпорядників коштів місцевих бюджетів застосовуються при взятті бюджетних зобов’язань за всіма поточними видатками (КЕКВ 1000), а загальні правилаза всіма капітальними видатками (КЕКВ 2000).

Також наказом, що коментується, розширено сферу застосування загальних правил реєстрації та обліку зобов’язань за капітальними видатками розпорядників коштів місцевих бюджетів із бюджетних зобов’язань, додавши і бюджетні фінансові зобов’язання.

 

Катерина ЛОПАТКІНА, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі