Теми статей
Обрати теми

Звіт про суми податкових пільг: що потрібно знати бюджетним установам

Редакція ББ
Стаття

ЗВІТ ПРО СУМИ ПОДАТКОВИХ ПІЛЬГ: ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ БЮДЖЕТНИМ УСТАНОВАМ

 

Відповідно до чинного податкового законодавства бюджетні організації звільнені від обов’язку нарахування та сплати деяких податків і зборів. Водночас суб’єкти господарювання, які мають податкові пільги, зобов’язані вести облік таких сум та складати Звіт про суми податкових пільг.

Про особливості складання цієї форми звітності бюджетними установами ми і поговоримо в цій статті.

Дарина ДАВИДЕНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

ПОНЯТТЯ ПРО ПОДАТКОВІ ПІЛЬГИ

Під податковою пільгою у ст. 30 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ) розуміється передбачене податковим та митним законодавством звільнення платника податків від обов’язку щодо нарахування та сплати податку і збору, сплата ним податку і збору в меншому розмірі за наявності певних підстав.

Підставами для надання податкових пільг є особливості, що характеризують певну групу платників податків, вид їх діяльності, об’єкт оподаткування або характер та суспільне значення здійснюваних ними витрат.

Податкові пільги, порядок та підстави їх надання встановлюються виключно ПКУ, а також рішеннями Верховної Ради АР Крим та органів місцевого самоврядування (у межах повноважень, установлених пп. 12.2 — 12.3 ПКУ). Крім того, окремі податкові пільги можуть запроваджуватися і міжнародними договорами, згоду на обов’язковість яких надано Верховною Радою України, що випливає з п. 3.2 ПКУ. При цьому нагадаємо: місцеві ради не мають права встановлювати індивідуальні пільгові ставки та/або звільняти від сплати відповідних податків/зборів окремих платників податків
(п.п. 12.3.7 ПКУ).

Форми надання податкових пільг перелічено в п. 30.9 ПКУ. Так, податкова пільга надається шляхом:

а) податкового вирахування (знижки), що зменшує базу оподаткування для нарахування податку та збору;

б) зменшення податкового зобов’язання після нарахування податку та збору;

в) установлення зниженої ставки податку та збору;

г) звільнення від сплати податку та збору.

Для бюджетних установ податкові пільги надаються шляхом звільнення від сплати податків та зборів. Наприклад, від сплати земельного податку звільнено окремі категорії юридичних осіб, перелічені у п. 282.1 ПКУ, до яких належать і бюджетні установи.

Водночас варто звернути увагу на те, що не можна вважати наданням податкової пільги виключення бюджетних установ з числа платників збору за спеціальне використання води, визначених у п. 323.1 ПКУ, хоча дійсно бюджетні установи звільнені від сплати спецводозбору за умови, що вони використовують воду виключно для власних потреб. Такої точки зору дотримується ДПАУ в листі від 11.04.2011 р. № 10193/7/15-0817 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2011, № 16).

Також не вважаються податковою пільгою операції з постачання товарів та/або послуг, що не є об’єктом обкладення ПДВ, на підставі ст. 196 ПКУ. Ця норма прямо вказана в п. 8 Порядку обліку сум податків та зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, затвердженого постановою КМУ від 27.12.2010 р. № 1233 (далі — Порядок № 1233).

Контролюючі органи здійснюють контроль за правильністю надання та обліку податкових пільг, а також їх цільовим використанням, за наявності законодавчого визначення напрямів використання (щодо умовних податкових пільг) та своєчасним поверненням коштів, не сплачених до бюджету внаслідок надання пільги, у разі її надання на поворотній основі.

Якщо податкові пільги використані не за призначенням чи несвоєчасно повернуті, їх має бути повернуто до відповідного бюджету з нарахуванням пені в розмірі 120 % річних облікової ставки НБУ (п. 30.8 ПКУ).

Відповідно до п.п. 16.1.6 ПКУ платники податків зобов’язані надавати контролюючим органам інформацію, відомості про суми коштів, не сплачених до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг (суми отриманих пільг) та напрями їх використання (щодо умовних податкових пільг — пільг, що надаються за умови використання коштів, вивільнених у суб’єкта господарювання внаслідок надання пільги, у визначеному державою порядку).

Інформація про пільги зі сплати податків і зборів, передбачені чинним законодавством, міститься в Довіднику податкових пільг (далі — Довідник пільг), який регулярно оновлюється та доводиться до відома платників податків листами ДПСУ. Зокрема, перелік податкових пільг станом на 01.07.2012 р. наведено в Довіднику пільг № 62, з яким можна ознайомитися на сайті ДПСУ (www.sts.gov.ua) у розділі «Довідники».

І хоча Довідник пільг повинен містити виключний перелік податкових пільг, що діють на цей момент часу, проте трапляються ситуації, коли податкова пільга запроваджується після затвердження чергового Довідника пільг. Вочевидь, що в такому разі пільга в Довіднику буде відсутня. Водночас слід зауважити, що факт відсутності податкової пільги в Довіднику пільг жодним чином не впливає на право її використання, оскільки цей документ виконує лише інформативні функції.

На нашу думку, якщо на момент складання Звіту про суми податкових пільг (далі — Звіт про пільги) відповідна пільга буде відсутня в чинному Довіднику, до такого Звіту потрібно додати довідку в довільній формі із зазначенням пунктів ПКУ, якими встановлено таку пільгу.

 

ФОРМА ЗВІТУ ПРО СУМИ ПОДАТКОВИХ ПІЛЬГ

Згідно з п. 30.6 ПКУ суб’єкти господарювання — платники податків, які не сплачують до бюджету суми податків і зборів у зв’язку з отриманням податкових пільг, зобов’язані вести облік цих сум. Такий облік платники податків здійснюють відповідно до Порядку № 1233, а також складають Звіт про пільги за формою, наведеною в додатку до зазначеного Порядку.

Хоча ПКУ і використовує поняття «суб’єкт господарювання», проте не розтлумачує його. Для визначення цього поняття звернемося до ст. 55, 80, 130, 131 Господарського кодексу України від 16.01.2003 р. № 436-IV (далі — ГКУ).

Так, суб’єктами господарювання є:

— юридичні особи, створені відповідно до Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV, державні, комунальні та інші підприємства, створені згідно з ГКУ, а також інші юридичні особи, що здійснюють господарську діяльність та зареєстровані в установленому законом порядку;

— фізичні особи, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані як підприємці.

Що стосується відокремлених підрозділів юридичних осіб (резидентів та нерезидентів України), то вони хоча й включені до числа платників податків (п. 15.1 ПКУ), але суб’єктами господарювання не є, тому не повинні складати та подавати Звіт про пільги.

Зверніть увагу: якщо бюджетна установа почала користуватися пільгою з якогось податку в середині року, то за податковий період, на який припадає дата початку користування, і далі — за наступні податкові періоди до кінця року (у тому числі й за весь рік у цілому) Звіт про пільги доведеться подавати. Причому Звіт про пільги доведеться подавати навіть у разі, якщо бюджетна установа користувалася пільгою всього один квартал, а в наступних кварталах до кінця року такої пільги вже не було.

І лише у випадку, якщо бюджетна установа не користувалася пільгами з оподаткування протягом усього року (що є доволі рідкісною ситуацією), Звіт про пільги подавати не потрібно.

На підставі інформації про суми податкових пільг, зазначеної у Звіті про пільги, органи податкової служби ведуть облік податкових пільг.

 

СТРОКИ ПОДАННЯ ЗВІТУ ПРО ПІЛЬГИ

Відповідно до п. 3 Порядку № 1233 Звіт про пільги подається суб’єктами господарювання за 3, 6, 9 і 12 календарних місяців за місцем їх реєстрації протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем податкового періоду.

Звіт про пільги складається наростаючим підсумком з початку року і строки його подання збігаються зі строками подання квартальної податкової звітності.

Таким чином, Звіт про пільги бюджетні установи повинні подати:

— за 6 місяців 2012 року — не пізніше 9 серпня 2012 року;

— за 9 місяців 2012 року — не пізніше 9 листопада 2012 року;

— за 12 місяців 2012 року — не пізніше 8 лютого 2013 року. Зауважимо, що останній день строку подання Звіту за 2012 рік припадає на 9 лютого 2013 року, тобто на суботу. Проте перенесення строку подання цієї форми звітності на наступний за вихідним або святковим днем операційний (банківський) день на неї не поширюється, оскільки ця форма не є податковою декларацією, — на її підставі не здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов’язання, доходу на користь фізичних осіб (п. 46.1 ПКУ). Отже, у цій ситуації бюджетним установам найімовірніше потрібно буде подати Звіт про пільги до настання такого вихідного або святкового дня, тобто до 9 лютого 2013 року. Хоча не виключаємо, що податкові органи можуть піти назустріч платникам податків та дозволять подавати Звіт про пільги у строки, визначені для податкової декларації.

 

КУДИ ПОДАЮТЬ ЗВІТ ПРО ПІЛЬГИ

Згідно з п. 3 Порядку № 1233 Звіт про пільги суб’єкт господарювання подає за місцем своєї реєстрації.

Розберемося, що мається на увазі під місцем реєстрації суб’єкта господарювання, оскільки таке поняття в ПКУ не розшифроване.

Цілком очевидно, що Звіт про пільги має подаватися до податкового органу, адже, по-перше, він називається «Звіт про суми податкових пільг», по-друге, контролювати правильність надання та обліку цих пільг повинні податкові органи (п. 30.8 ПКУ), по-третє, у самій формі Звіту (рядок 5 шапки) зазначено, що він подається до державної податкової служби, і до того ж на зворотному боці форми Звіту вказано, що певна частина розрахунку заповнюється службовими особами ДПСУ.

Тепер перейдемо безпосередньо до порядку заповнення форми Звіту про пільги.

 

ПОРЯДОК СКЛАДАННЯ ЗВІТУ ПРО ПІЛЬГИ

Основні правила заповнення Звіту про пільги визначені в п. 4 Порядку № 1233. Далі для зручності наведемо в таблиці порядок заповнення відповідних граф Звіту про пільги бюджетними установами.

 

Назва графи

Код графи

Порядок заповнення графи

1

2

3

Код податку, збору

1

Заповнення цієї графи бюджетні установи здійснюють на підставі Бюджетної класифікації, затвердженої наказом Мінфіну від 14.01.2011 р. № 11. У цьому документі податки і збори, щодо яких платники податків мають право на пільги (у тому числі податок на прибуток, збір за першу реєстрацію транспортного засобу, плата за землю, ПДВ, держмито), наведено під певними кодами

Найменування податку, збору

2

Код пільги згідно з довідником пільг

3

Ці графи заповнюються за кожним видом пільг з податків та зборів, передбачених ПКУ (якщо цими пільгами бюджетна установа користувалася у відповідному звітному періоді) на підставі Довідника пільг. Останнім із таких затверджених на сьогодні довідників є Довідник пільг № 62 станом на 01.07.2012 р.
Так, бюджетна установа, вибравши з Довідника пільг відповідні коди тих пільг, якими вона користувалася протягом звітного періоду, указує їх у графі «Код пільги згідно з довідником пільг», а повну назву пільги з цього податку — у графі «Найменування податкової пільги» (тут же доцільно в дужках навести посилання на пункт і назву нормативного документа, яким її передбачено. Ця інформація міститься в графах 1 — 3 Довідника пільг).
Наприклад, заклад охорони здоров’я має пільгу з податку на землю на підставі п.п. 282.1.3 ПКУ.

У цьому випадку інформація про таку пільгу у Звіті про пільги наводиться така:
код пільги — 13050026;
назва пільги — Звільняються від сплати земельного податку заклади, установи та організації, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів (п.п. 282.1.3 п. 282.1 ст. 282 розд. XIII Податкового кодексу України)

Найменування податкової пільги

4

Сума податкових пільг, гривень; усього

5

У цій графі вказується сума податкових пільг, тобто фактично сума податку (збору), не сплачена до бюджету бюджетною установою у зв’язку з отриманням податкової пільги.
Згідно з п. 9 Порядку № 1233 така сума повинна розраховуватися в порядку, установленому ДПСУ за погодженням з Мінфіном. У цій ситуації мається на увазі Порядок визначення сум податків та зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг за операціями, які здійснюються на митній території України, затверджений наказом ДПАУ від 29.03.2011 р. № 167 (далі — Порядок № 167). Утім, положення цього документа передбачають механізм визначення суми пільг виключно з ПДВ. Порядок розрахунку пільг з ПДВ буде розглянуто далі після таблиці.
Щодо решти податків та зборів, то за ними суму податкових пільг бюджетна установа повинна визначати самостійно. Вважаємо, що зробити це буде нескладно. Сума отриманих податкових пільг — це сума податку або збору, яку мав би сплатити суб’єкт господарювання, якби не скористався пільгами. Далі на прикладі розглянемо, яким чином визначити суму отриманих податкових пільг.
Приклад 1
Бюджетний заклад охорони здоров’я, що є неприбутковою організацією, має пільгу з податку на прибуток на підставі п. 157.2 ПКУ.
Нагадаємо: від оподаткування звільняються доходи неприбуткових організацій, визначених в п.п. «а» п. 157.1 (до яких належать бюджетні установи), отримані у вигляді:
— коштів або майна, що надходять безоплатно або як безповоротна фінансова допомога чи добровільні пожертвування;
— пасивних доходів;
— коштів або майна, що надходять таким неприбутковим організаціям як компенсація вартості отриманих державних послуг, у тому числі доходи державних навчальних закладів, отримані від виготовлення та реалізації товарів, виконання робіт, надання послуг, у тому числі від надання платних послуг, пов’язаних з їх основною статутною діяльністю;
— дотацій або субсидій, отриманих з державного або місцевого бюджетів, державних цільових фондів або в межах технічної чи благодійної, у тому числі гуманітарної, допомоги, крім дотацій на регулювання цін на платні послуги, що надаються таким неприбутковим організаціям або через них одержувачам згідно із законодавством, з метою зниження рівня таких цін.
Згідно з Довідником пільг бюджетні установи при отриманні доходів, звільнених від обкладення податком на прибуток, указують пільги за кодами 11020193 — 11020196.
Припустимо, у звітному періоді бюджетною установою отримано доходів, звільнених від оподаткування, у загальній сумі 580000 грн., у тому числі:
— благодійна допомога від фізичних та юридичних осіб — 180000 грн.;
— доходи від надання платних послуг — 400000 грн.
У цьому випадку податкова пільга з податку на прибуток становить:
37800 грн. (180000 грн.
х 21 % : 100 %);
84000 грн. (400000 грн.
х 21 % : 100 %).
Загальна сума податкової пільги — 121800 грн.
Приклад 2
Бюджетний заклад охорони здоров’я має державний акт на право постійного користування земельною ділянкою площею 2800 м2, вартість якої підтверджена експертною грошовою оцінкою.
Відповідно до п. 282.3 ПКУ установи і організації, що повністю утримуються за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, звільнені від сплати податку на землю.

Юридичні особи, у тому числі й бюджетні установи, що мають право на користування встановленими пільгами з податку на землю, повинні подавати органам ДПСУ за місцем своєї реєстрації Відомості про пільги на земельний податок за наявними площами земельних ділянок (далі — Відомості про пільги), форму яких наведено в додатку 2 до Податкової декларації з плати за землю.
Суму пільги з податку на землю бюджетні установи вказують у графі 14 Відомостей про пільги.
Тому при заповненні Звіту про пільги установа вказує суму пільги з податку на землю за півріччя, тобто 50 % від суми, зазначеної у графі 14 Відомостей про пільги.
Припустимо, якщо бюджетна установа при заповненні Відомостей про пільги за 2012 рік вказала, що сума пільги з податку на землю — 1200 грн., то при заповненні Звіту про пільги за півріччя сума такої пільги становитиме 600 грн.
Таким чином, у графі «Сума податкових пільг» Звіту про пільги наводиться сума податку на прибуток, який неприбуткова організація повинна була сплатити до бюджету, якби такі доходи підлягали оподаткуванню.
Зверніть увагу: у цій графі Звіту про пільги відображається загальна сума отриманих пільг (у гривнях без копійок з відповідним округленням за загальновстановленими правилами).
Нагадаємо також про те, що суми доходів, звільнених від оподаткування, бюджетні організації відображають у відповідних рядках частини I Податкового звіту про використання коштів неприбуткових установ та організацій. Оскільки Звіт про пільги складається так само, як і Податковий звіт про використання коштів неприбуткових установ та організацій, наростаючим підсумком з початку звітного року,
то рекомендуємо перевірити тотожність відповідних показників

Сума податкових пільг, гривень; у тому числі з державного бюджету

6

У цій графі відображається сума пільг із графи «Сума податкових пільг; усього» Звіту про пільги з податкових платежів, що сплачуються до Державного бюджету України.
Перелік податкових платежів, що сплачуються до загального фонду Держбюджету, наведено у ст. 29 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ). А склад доходів спеціального фонду Держбюджету визначається законом про Державний бюджет України на поточний рік. Наприклад, у 2012 році його наведено у ст. 4 Закону про Держбюджет.
До місцевих бюджетів зараховуються податкові платежі, указані у ст. 64, 66, 69, 71 БКУ.
З урахуванням норм цих законодавчих актів у 2012 році до Державного бюджету України зараховують:
— податок на прибуток підприємств (крім податку на прибуток підприємств та фінансових установ комунальної власності);
— податок на додану вартість;
— державне мито, що стягується за дії, пов’язані з видачею охоронних документів (патентів та свідоцтв) на об’єкти інтелектуальної власності, та за дії, пов’язані з підтримкою дії патентів на сорти рослин; за дії, передбачені пп. «б» — «е», «и», «к», «л» та «н» п. 6 ст. 3 Декрету КМУ «Про державне мито» від 21.01.93 р. № 7-93 у частині, що стосується загальноцивільних закордонних паспортів України (див. ст. 6 цього Декрету).
Отже, податкові пільги саме з цих видів податків відображають окремо в цій графі Звіту про пільги

Строк користування податковими пільгами у звітному періоді; дата початку

7

У цих графах вказуються відповідно дати (число, місяць і рік), на які припадають початок і закінчення дії пільг. У разі коли строк користування податковою пільгою встановлено до початку звітного періоду та продовжується після його закінчення, такий строк збігається з датою початку і закінчення зазначеного періоду.
Нагадаємо, у п. 152.9 ПКУ визначено, що платники податків використовують такі податкові періоди: календарні квартал, півріччя, три квартали та рік. Звітний період починається з першого календарного дня податкового періоду і закінчується останнім календарним днем податкового періоду (за винятком виробників сільгосппродукції).

Інакше кажучи, якщо пільга діяла протягом усього звітного періоду, то дати початку і закінчення застосування пільги співпадуть з датами початку і завершення звітного періоду.

 

Строк користування податковими пільгами у звітному періоді; дата закінчення

 

8

Наприклад, пільга з податку за землю діє з першого дня ІІ кварталу 2012 року і продовжується після закінчення півріччя 2012 року. У такому разі у Звіті про пільги за півріччя 2012 року буде проставлено дату початку «01.04.2012 р.», а дату закінчення — «30.06.2012 р.».
Якщо ж право на таку пільгу отримано або втрачено протягом звітного періоду, у цих графах відповідно вказується конкретна дата початку або закінчення застосування пільги.
Наприклад, бюджетна установа має пільгу з податку за землю згідно з п. 282.1.3 ПКУ. Починаючи з ІІ кварталу 2012 року ця установа надає частину будівель в оренду приватному підприємцю на підставі укладеного договору оренди. Це означає, що бюджетна установа втрачає право на пільгу з податку за землю з 01.04.2012 р. по 30.06.2012 р.
Якщо установа почала здійснювати пільгову діяльність із середини податкового періоду, у підграфі «дата початку» проставляється дата початку такої діяльності. Якщо закінчення пільгової діяльності припало на середину податкового періоду, у підграфі «дата закінчення» проставляється дата завершення пільгової діяльності. Щодо пільги з податку за землю, то бюджетні установи під час зазначення відповідних дат у цих графах повинні орієнтуватися на дату укладення (розірвання) договору оренди.
Отже, Звіт про пільги складається наростаючим підсумком з початку користування податковою пільгою до дати закінчення. На це звертали увагу податківці (див. консультацію, розміщену на сайті ДПСУ в розділі 110.30.03 Єдиної бази податкових знань (далі — ЄБПЗ))

Сума податкових пільг, що використана за цільовим призначенням, гривень; усього

9

Ці графи заповнюються в разі, якщо законодавством передбачено цільове використання отриманих пільг і платник фактично використав певну частину коштів, отриманих унаслідок застосування пільги, за цільовим призначенням. Така фактично використана сума коштів і має бути записана в цих графах (якщо пільгу отримано з Держбюджету). Відповідну ознаку цільового призначення наведено у гр. 9 Довідника пільг

Сума податкових пільг, що використана за цільовим призначенням, гривень; у тому числі з державного бюджету

10

 

ОСОБЛИВОСТІ РОЗРАХУНКУ СУМИ ПІЛЬГИ З ПДВ

Згідно з п. 8 Порядку № 1233 податкові пільги визначаються за операціями з постачання товарів та/або послуг, які є об’єктами обкладення ПДВ та відповідно до ПКУ і міжнародних договорів України, ратифікованих Верховною Радою України:

— звільнені від оподаткування;

— обкладаються за нульовою ставкою;

— щодо яких застосовуються спеціальні режими оподаткування у сфері сільського господарства.

Оскільки бюджетних установ стосується тільки такий режим оподаткування, як операції, звільнені від оподаткування, розглянемо як у цьому випадку здійснюється розрахунок суми пільг з ПДВ. Нагадаємо: перелік операцій, звільнених від оподаткування, визначено у ст. 197 ПКУ.

При цьому звертаємо увагу на те, що операції з постачання товарів/послуг, що не є об’єктом обкладення ПДВ, не належать до пільгових операцій, тому платники, які здійснюють такі операції, не повинні подавати Звіт про пільги (див. консультацію податківців, розміщену в розділі 130.38 ЄБПЗ). Для бюджетних установ такими є, наприклад, операції з постачання позашкільними навчальними закладами вихованцям, учням та слухачам платних послуг у сфері позашкільної освіти (п. 196.1.8 ПКУ).

Розрахунок податкових пільг з ПДВ здійснюється на підставі правил, установлених Порядком № 167.
Цим Порядком установлено, що розрахунок не внесених до державного бюджету сум податку на додану вартість за операціями з постачання товарів (послуг), звільнених від обкладення ПДВ, здійснюється за таким алгоритмом:

СП = (V пост. зв. - (V прид. з податком + V прид. без податку)) х розмір ставки податку,

де СП — сума пільг;

V пост. зв. — обсяги постачання товарів (послуг), звільнених від обкладення ПДВ;

V прид. з податком, V прид. без податку — обсяги операцій з придбання товарів (послуг), які використовуються в операціях, звільнених від обкладення ПДВ.

Оскільки розрахунок сум ПДВ за операціями, звільненими від оподаткування, ґрунтується на даних Податкової декларації з ПДВ, то такий механізм розрахунку можна зобразити так:

Сума пільги = рядок 5 декларації - (сума рядків 10.2, 13.1 і 13.3 + сума рядків 11.2 і 13.2) х 20 %.

При використанні цієї формули для розрахунку сум ПДВ, не внесених до бюджету, необхідно врахувати таке:

1) у зв’язку з тим, що Податкова декларація з ПДВ складається за звітний період (місяць), а Звіт про пільги заповнюється наростаючим підсумком, неправильно буде просто взяти дані із зазначених вище рядків та використати для розрахунку за формулою. Для цього бюджетна установа повин-
на спочатку обчислити значення необхідного показника за відповідний звітний період (півріччя, три квартали та рік) шляхом підсумовування необхідних показників за цей період;

2) у розрахунку беруть участь тільки витрати, що стосуються обсягу постачання товарів (послуг) звітного податкового періоду, за який подається Звіт про пільги. Наприклад, якщо бюджетна установа у II кварталі 2012 року придбала товари (послуги) та відобразила їх у розділі II «Податковий кредит» Податкової декларації з ПДВ, але до кінця цього періоду їх не використала у своїй діяльності, то вони не враховуються у складі показника обсягу понесених витрат наведеної формули, а потраплять сюди тільки в тому податковому періоді, в якому відбудеться їх постачання.

Приклад 3. Заклад охорони здоров’я — платник ПДВ надає платні послуги, передбачені Переліком платних послуг, які можуть надаватися в державних та комунальних закладах охорони здоров’я, вищих медичних навчальних закладах та науково-дослідних установах, затвердженим постановою КМУ від 17.09.96 р. № 1138. Такі послуги звільнено від обкладення ПДВ на підставі п.п. 197.1.5 ПКУ. У квітні 2012 року закладом охорони здоров’я було придбано обладнання вартістю 24000 грн. (у тому числі ПДВ — 4000 грн.). Передбачається, що воно використовуватиметься виключно для надання платних послуг. За II квартал 2012 року закладом надано платних послуг на суму 400000 грн.

Оскільки операції з постачання послуг з охорони здоров’я закладами охорони здоров’я, що мають ліцензію на постачання таких послуг, звільнені від обкладення ПДВ (за винятком послуг, які вказані в переліку винятків) на підставі п.п. 197.1.5 ПКУ (код пільги в Довіднику пільг — 14010409), розрахуємо суму пільги з ПДВ виходячи з наведеної вище формули.

Сума пільги = (400000 - 24000) х 20 % = 75200 (грн.).

 

ВИПРАВЛЕННЯ ПОМИЛОК У ЗВІТІ ПРО ПІЛЬГИ

За загальним правилом, установленим п. 50.1 ПКУ, якщо в наступних податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) платник податків самостійно виявляє помилки, допущені в раніше поданій ним податковій декларації, він може виправити помилку.

Проте ця норма не поширюється на Звіт про пільги. Це пов’язане з тим, що, по-перше, ані в самій формі Звіту про пільги, ані в Порядку № 1233 і Порядку № 167 не передбачено механізму виправлення помилок, допущених при складанні цього Звіту шляхом подання уточнюючого розрахунку, а по-друге, як уже зазначалося, Звіт про пільги не є податковою декларацією.

Тому, ураховуючи, що цей Звіт складається наростаючим підсумком з початку року, допущені помилки слід виправляти в наступному Звіті (тобто у Звіті за поточний звітний період) у межах поточного року. При цьому виправлення помилок у Звіті про пільги не тягне за собою нарахування будь-яких штрафних санкцій. Такий механізм виправлення помилок пропонують податківці (див. консультацію, розміщену в розділі 020.02 ЄБПЗ).

Наприклад, при виявленні арифметичної помилки у Звіті про пільги за I квартал 2012 року виправити її можна буде у Звіті за 6 місяців 2012 року шляхом коригування загальної суми податкових пільг (у бік зменшення чи збільшення).

У зв’язку з цим зауважимо, що такий спосіб підходить для виправлення помилок тільки поточного року. Помилки ж, допущені у Звіті про пільги за минулий рік, виправити вже не вдасться. Річ у тім, що ця форма звітності не містить необхідних для цього рядків, а коригувати показники поточного звітного періоду теж не можна, оскільки це призведе до перекручення інформації про суму пільг поточного року.

 

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА НЕПОДАННЯ АБО НЕСВОЄЧАСНЕ ПОДАННЯ ЗВІТУ ПРО ПІЛЬГИ

Оскільки Звіт про пільги не є податковою декларацією, штраф, передбачений п. 120.1 ПКУ за кожне неподання або несвоєчасне подання такого Звіту, не застосовується.

Проте слід мати на увазі, що відповідно до ст. 1631 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X (далі — КпАП) відсутність податкового обліку, порушення керівником та іншими посадовими особами підприємств, установ, організацій установленого законом порядку ведення податкового обліку, у тому числі неподання або несвоєчасне подання аудиторських висновків у випадках, коли таке подання передбачено законами України, спричинює адміністративну відповідальність.

Отже, за неподання або несвоєчасне подання Звіту про пільги керівника бюджетної установи може бути притягнуто до адміністративної відповідальності на підставі ст. 1631 КпАП у вигляді штрафу в розмірі від 5 до 10 нмдг* (від 85 до 170 грн.). Повторне таке порушення протягом року карається штрафом у розмірі від 10 до 15 нмдг (від 170 до 255 грн.). До речі, про можливість притягнення до адміністративної відповідальності вказують працівники податкового відомства в консультації, розміщеній у розділі 510.01 ЄБПЗ.

* Неоподатковуваний мінімум доходів громадян, що дорівнює 17 грн.

 

ПРИКЛАД ЗАПОВНЕННЯ ЗВІТУ ПРО ПІЛЬГИ

На завершення наведемо приклад заповнення Звіту про пільги, де узагальнимо інформацію про суми податкових пільг.

 

ЗВІТ

про суми податкових пільг

Код
податку, збору

Найменування податку, збору

Код пільги згідно з довідником пільг

Найменування податкової пільги

Сума податкових пільг, гривень

Строк користування податковими пільгами у звітному періоді

Сума податкових пільг, що використана за цільовим призначенням, гривень

усього

у тому числі державного бюджету

дата початку

дата закінчення

усього

у тому числі з державного бюджету

11021100

Інші платники податку на прибуток

11020193

Від оподаткування звільняються доходи неприбуткових установ і організацій, отриманих у вигляді коштів або майна, які надходять безоплатно або у вигляді безповоротної фінансової допомоги чи добровільних пожертвувань (абз. «а»ст. 157 Податкового кодексу України)

37800

37800

01.01.2012 р.

30.06.2012 р.

11021100

Інші платники податку на прибуток

11020195

Від оподаткування звільняються доходи неприбуткових установ і організацій, отриманих у вигляді коштів або майна, які надходять до таких неприбуткових організацій як компенсація вартості отриманих державних послуг (абз. «а» ст. 157 Податкового кодексу України)

84000

84000

01.01.2012 р.

30.06.2012 р.

13050100

Земельний податок з юридичних осіб

13050026

Звільняються від сплати земельного податку заклади, установи та організації, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів (п.п. 282.1.3 Податкового кодексу України)

600

01.01.2012 р.

30.06.2012 р.

14010100

Податок на додану вартість з вироблених в Україні товарів
(робіт,
послуг)

14010409

Звільняються від оподаткування операції з постачання послуг з охорони здоров’я закладами охорони здоров’я, що мають ліцензію на постачання таких послуг, а також постачання послуг реабілітаційними установами для інвалідів та дітей-інвалідів, що мають ліцензію на постачання таких послуг відповідно до законодавства, крім послуг, вказаних у пп. «а» — «о» п.п. 197.1.5 п. 197.1 cт. 197 Податкового кодексу України.(п.п. 197.1.5 Податкового кодексу України)

75200

75200

01.01.2012 р.

30.06.2012 р.

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі