Теми статей
Обрати теми

Обчислення стажу для встановлення надбавки за вислугу років медичним працівникам

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ОБЧИСЛЕННЯ СТАЖУ ДЛЯ ВСТАНОВЛЕННЯ НАДБАВКИ ЗА ВИСЛУГУ РОКІВ МЕДИЧНИМ ПРАЦІВНИКАМ

 

Анжела КУПЛИВАНЧУК, заступник начальника управління — начальник відділу нормування та оплати праці і роботи з місцевими бюджетами Управління планування, фінансування бюджету і оплати праці Департаменту фінансово-ресурсного забезпечення

 

Чи включається до стажу для встановлення надбавки за вислугу років медичним працівникам період перебування працівниці у відпустці по вагітності та пологах та у відпустці для догляду за дитиною до трьох років?

(м. Сімферополь)

 

Постановою КМУ від 29.12.2009 р. № 1418 медичним працівникам установлено надбавку за вислугу років і затверджено Порядок виплати надбавки за вислугу років лікарям і фахівцям із базовою і неповною вищою медичною освітою державних і комунальних закладів охорони здоров’я (далі — Порядок).

Згідно з п. 1 цього Порядку його дія поширюється на лікарів і фахівців із базовою і неповною вищою медичною освітою, умови оплати праці яких визначаються відповідно до умов оплати праці медичних працівників державних і комунальних закладів охорони здоров’я, крім посадових осіб державної санітарно-епідеміологічної служби України.

До стажу роботи, що дає право на встановлення надбавки за вислугу років, уключається, зокрема (п. 4 Порядку):

— час відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а у разі, коли дитина потребує домашнього догляду, — період відпустки без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більше ніж до досягнення нею шестирічного віку, або коли дитина хвора на цукровий діабет I типу (інсулінозалежна) — не більше ніж до досягнення нею 16-річного віку;

— час, коли працівник фактично не працював, але за ним згідно з законодавством зберігалися місце роботи (посада) і заробітна плата повністю або частково (у тому числі час оплачуваного вимушеного прогулу внаслідок незаконного звільнення або переведення на іншу роботу).

Отже, період перебування працівниці у відпустці для догляду за дитиною до трьох років, а також період перебування у відпустці по вагітності та пологах, що надається на період листка непрацездатності (тобто на час, коли працівник фактично не працював, але за ним згідно з законодавством зберігалися місце роботи (посада)), включаються до стажу для встановлення надбавки за вислугу років.

 

Заступника головного лікаря з поліклінічної роботи переведено на посаду завідувача консультативно-діагностичного центру лікарні (лікар-терапевт) у зв’язку з тим, що частину лікарів переведено до Центрів первинної допомоги.

Чи правомірним є збереження за ним середнього заробітку за попереднім місцем роботи відповідно до вимог Закону України від 07.07.2011 р. № 3612-VI?

(Дніпропетровська обл.)

 

Статтею 114 Кодексу законів про працю України передбачено збереження заробітної плати у разі переведення працівника на іншу постійну менш оплачувану роботу і переміщення.

Так, у разі переведення працівника на іншу постійну менш оплачувану роботу за ним зберігається його попередній середній заробіток протягом двох тижнів із дня переведення.

Організаційні та правові засади реформування системи охорони здоров’я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та місті Києві визначено Законом України «Про порядок проведення реформування системи охорони здоров’я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та місті Києві» від 07.07.2011 р. № 3612-VI.

Пунктом 3 ст. 12 Прикінцевих положень цього Закону встановлено: у разі якщо внаслідок реорганізації закладів охорони здоров’я в пілотних регіонах працівники таких закладів переводяться за їх згодою на іншу менш оплачувану роботу в тому самому або іншому закладі, оплата праці таких працівників здійснюється відповідно до положень цього Закону або за бажанням таких працівників їх середній заробіток за попереднім місцем роботи зберігається на весь час виконання менш оплачуваної роботи, але не більше шести місяців з дня такого переведення.

Збереження середнього заробітку означає, що протягом двох тижнів із дня переведення працівнику проводиться доплата до заробітної плати на новій роботі з таким розрахунком, щоб вона разом із заробітком на новій роботі дорівнювала середньому заробітку на попередній роботі.

Таким чином, за бажанням працівника його середній заробіток за попереднім місцем роботи зберігається на весь час виконання менш оплачуваної роботи, але не більше шести місяців із дня такого переведення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі