Теми статей
Обрати теми

Щодо зарахування плати за надання адміністративних послуг

Редакція ББ
Лист від 11.04.2012 р. № 17-08/920-5189

ДЕРЖАВНА КАЗНАЧЕЙСЬКА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ЩОДО ЗАРАХУВАННЯ ПЛАТИ ЗА НАДАННЯ АДМІНІСТРАТИВНИХ ПОСЛУГ

Лист від 11.04.2012 р. № 17-08/920-5189

(витяг)

 

<…>

Відповідно до статті 45 Бюджетного кодексу України (далі — Кодекс) Державна казначейська служба України веде бухгалтерський облік усіх надходжень Державного бюджету України та за поданням органів, що контролюють справляння надходжень бюджету, здійснює повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до бюджету.

Кабінет Міністрів України забезпечує виконання Державного бюджету України. Міністерство фінансів України здійснює загальну організацію та управління виконанням Державного бюджету України, координує діяльність учасників бюджетного процесу з питань виконання бюджету (стаття 42 Кодексу).

Пунктом 45 частини другої статті 29 Кодексу та статтею 2 Закону України «Про Державний бюджет України на 2012 рік» визначено, що плата за надання адміністративних послуг належить до доходів загального фонду Державного бюджету України.

Класифікацією доходів бюджету, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 14.01.2012 р. № 11 «Про бюджетну класифікацію» (зі змінами та доповненнями), для зарахування плати за надання адміністративних послуг передбачено код класифікації доходів бюджету 22012500 «Плата за надання інших адміністративних послуг».

Починаючи з 06.02.2012 р. в органах Державної казначейської служби України (далі — органи Казначейства) функціонують рахунки для зарахування плати за надання адміністративних послуг, відкриті за балансовим рахунком 3111 «Надходження до загального фонду державного бюджету», кодом класифікації доходів бюджету 22012500 «Плата за надання інших адміністративних послуг».

Реквізити рахунків можна отримати у відповідних органах Казначейства за місцезнаходженням платників податків. Реквізити рахунків для зарахування надходжень до бюджетів, що відкриті в Головному управлінні Державної казначейської служби України в м. Києві, розміщуються на веб-сайті: http://www.treasury.kiev.ua.

Додатково повідомляємо, що Державною казначейською службою України надано пропозиції до проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Тимчасового порядку надання адміністративних послуг» щодо механізму зарахування плати за надання адміністративних послуг.

 

Перший заступник Голови О. Даневич

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

ПЛАТА ЗА НАДАННЯ АДМІНПОСЛУГ — ДОХОДИ
ЗАГАЛЬНОГО ФОНДУ ДЕРЖБЮДЖЕТУ

Як відомо, починаючи з 2012 року плата за надання адміністративних послуг зараховується до доходів загального фонду Держбюджету на підставі п. 45 ч. 2 ст. 29 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ) та ст. 2 Закону України «Про Державний бюджет України на 2012 рік» від 22.12.2011 р. № 4282-VI, хоча в попередні роки такі надходження підлягали зарахуванню до складу доходів спеціального фонду Держбюджету.

Нагадаємо: під адміністративною послугою розуміється послуга, що є результатом здійснення суб’єктом повноважень щодо прийняття згідно з нормативно-правовими актами на звернення фізичної або юридичної особи адміністративного акта, спрямованого на реалізацію та захист її прав і законних інтересів та/або на виконання особою визначених законом обов’язків (отримання дозволу (ліцензії), сертифіката, посвідчення та інших документів, реєстрація тощо). Право на надання адміністративних послуг надано органам виконавчої влади та місцевого самоврядування в межах делегованих їм органами виконавчої влади повноважень, підприємствам, установам та організаціям, на які згідно з нормативно-правовими актами покладено повноваження надавати адміністративні послуги.

У зв’язку з розширенням джерел поповнення доходів загального фонду Держбюджету необхідно врахувати, що у 2012 році кошти, що одержуються від надання адміністративних послуг, не відносяться до власних надходжень бюджетних установ, які включаються до спеціального фонду бюджету (ч. 4 ст. 13 БКУ), а підлягають перерахуванню до доходів загального фонду Держбюджету в розмірі одержаних коштів.

У листі, що коментується, Держказначейська служба звертає увагу на новий порядок зарахування плати за надання адміністративних послуг у 2012 році та роз’яснює, за яким кодом класифікації доходів бюджету зараховуються такі надходження (код 22012500 «Плата за надання інших адміністративних послуг»). Процедуру відкриття рахунків для зарахування плати за надання адміністративних послуг урегульовано Порядком відкриття і закриття рахунків у національній валюті в органах Державного казначейства України, затвердженим наказом Держказначейства від 02.12.2002 р. № 221, а реквізити рахунків для зарахування таких коштів можна дізнатися у відповідному органі казначейства за місцеобслуговуванням установи, яка надає адмінпослуги.

І ще один момент, на якому варто зупинитися. Ураховуючи те, що до 2012 року плата за надання адміністративних послуг зараховувалася до доходів спеціального фонду, можливо деякі органи виконавчої влади зіткнулися з ситуацією, коли станом на 01.01.2012 р. у них залишилися кошти на спеціальному рахунку, серед яких була й плата за надані адміністративні послуги, отримані у 2010 — 2011 рр. Виникає запитання: чи може установа у 2012 році витратити ці кошти згідно з кошторисом?

Для відповіді на це запитання звернемося до ст. 57 БКУ. Так, цією статтею передбачено, що на кінець бюджетного періоду Держказначейство зберігає залишки коштів на рахунках спеціального фонду Держбюджету для покриття відповідних видатків у наступному бюджетному періоді з урахуванням їх цільового призначення. У разі відсутності відповідних бюджетних призначень на наступний бюджетний період залишки коштів спеціального фонду перераховуються до загального фонду Держбюджету.

Отже, якщо установа мала станом на 01.01.2012 р. залишки невитрачених коштів за спеціальним фондом, до яких належить плата за надані адміністративні послуги, такі кошти має бути перераховано до доходів загального фонду Держбюджету. На цей момент звертав увагу і Мінфін у своєму листі від 25.02.2011 р. № 31-06030-15-24/5448.

 

Вікторія МАТВЄЄВА, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі