Теми статей
Обрати теми

Щодо призначення на посаду головного бухгалтера на період відпустки для догляду за дитиною до трьох років

Редакція ББ
Лист від 16.03.2012 р. № 17-09/667-3808

ДЕРЖАВНА КАЗНАЧЕЙСЬКА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ЩОДО ПРИЗНАЧЕННЯ НА ПОСАДУ ГОЛОВНОГО БУХГАЛТЕРА НА ПЕРІОД ВІДПУСТКИ ДЛЯ ДОГЛЯДУ ЗА ДИТИНОЮ ДО ТРЬОХ РОКІВ

Лист від 16.03.2012 р. № 17-09/667-3808

(витяг)

 

<…>

Статтею 21 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) визначено, що трудовий договір — угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підпорядкуванням внутрішньому трудовому розпорядку, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

Відповідно до статті 23 КЗпП строковий трудовий договір укладається у випадках, коли трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк з урахуванням або характеру наступної роботи, або умов її виконання, або інтересів працівника та в інших випадках, передбачених законодавчими актами.

У зв’язку із зазначеним призначення кандидата на посаду головного бухгалтера бюджетної установи на період відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку здійснюється за погодженням з органами Державної казначейської служби України відповідно до законодавства про працю, з урахуванням вимог до професійно-кваліфікаційного рівня, встановлених Типовим положенням про бухгалтерську службу бюджетної установи, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 26.01.2011 р. № 59.

Погодження призначення на посаду та звільнення з посади головного бухгалтера керівником бюджетної установи здійснюється відповідно до Порядку погодження призначення на посаду та звільнення з посади головного бухгалтера бюджетної установи, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 21.02.2011 р. № 214, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 09.03.2011 р. за № 281/19019.

З метою удосконалення Типового положення про бухгалтерську службу бюджетної установи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.01.2011 р. № 59, Державною казначейською службою України спільно з Міністерством фінансів України здійснюються заходи щодо комплексного перегляду його норм.

 

В. о. Голови О. Даневич

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

ГОЛОВНИЙ БУХГАЛТЕР ІДЕ У ВІДПУСТКУ
 ДЛЯ ДОГЛЯДУ ЗА ДИТИНОЮ ДО ТРЬОХ РОКІВ:
 ХТО ОБІЙМЕ ЙОГО ПОСАДУ

Питання, що стосуються призначення на посаду головного бухгалтера згідно з вимогами Порядку погодження призначення на посаду та звільнення з посади головного бухгалтера бюджетної установи, затвердженого наказом Мінфіну від 21.02.2011 р. № 214 (далі — Порядок), і до цього дня не втрачають своєї актуальності.

У листі, що коментується, розглядається питання про призначення працівника на посаду головного бухгалтера на період відпустки головбуха для догляду за дитиною до трьох років. З листа випливає, що з претендентом на посаду головного бухгалтера укладається строковий трудовий договір на підставах, передбачених ст. 23 КЗпП.

При цьому Держказначейство не робить жодних винятків для осіб, з якими укладається строковий трудовий договір, та вважає, що процедура погодження призначення на посаду та звільнення з посади головного бухгалтера особи, яка обіймає цю посаду згідно зі строковим трудовим договором, здійснюється за загальновстановленими правилами, тобто з урахуванням вимог Порядку.

Також зауважимо, що на час відпустки головного бухгалтера для догляду за дитиною виконання його обов’язків можна покласти на заступника, а в разі відсутності заступника відповідно до наказу керівника бюджетної установи — на іншого працівника бухгалтерської служби. Про це зазначено в п. 17 Типового положення про бухгалтерську службу бюджетної установи, затвердженого постановою КМУ від 26.01.2011 р. № 59. У таких випадках процедура погодження призначення, установлена Порядком, не застосовується.

 

Вікторія МАТВЄЄВА, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі