Теми статей
Обрати теми

Як оприбуткувати частину газопроводу біля будівлі

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЯК ОПРИБУТКУВАТИ ЧАСТИНУ ГАЗОПРОВОДУ БІЛЯ БУДІВЛІ

 

Юлія КРОТ, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Як відобразити в бухгалтерському обліку бюджетної установи видатки на будівництво частини газопроводу, яка знаходиться біля будівлі: шляхом оприбуткування на баланс установи окремого інвентарного об’єкта чи шляхом збільшення вартості будівлі?

(Харківська обл.)

 

У цьому випадку очевидно, що мова йде про газопровід-ввід, який відповідно до п. 1.5 Порядку технічного огляду, обстеження, оцінки та паспортизації технічного стану, здійснення запобіжних заходів для безаварійного експлуатування систем газопостачання, затвердженого наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 24.10.2011 р. № 640 (далі — Порядок № 640), являє собою газопровід від місця приєднання на розподільному газопроводі до запірного пристрою (включно) на вводі в будинок.

Такі газопроводи після виконання монтажних робіт та прийняття їх в експлуатацію спеціальною комісією у складі замовника, підрядника та представника газової служби здебільшого передаються на баланс місцевої газової служби, оскільки згідно з п.п. 4.9.5 Порядку № 640 саме на власника (балансоутримувача) об’єктів систем газопостачання (у тому числі й газопроводів-вводів) покладається обов’язок належної організації проведення їх технічного обстеження та своєчасне і повне виконання заходів, передбачених висновками спеціалізованого підприємства газового господарства або іншої спеціалізованої організації.

Разом з тим, якщо роботи з газифікації оплачені за рахунок бюджетних коштів, постає питання щодо правомірності передачі частини газопроводу на баланс комерційного підприємства — газової служби. При цьому керівники бюджетних установ не мають повноважень з управління таким майном, тому подібні питання мають вирішуватися відповідним уповноваженим органом управління майном з урахуванням вимог чинного законодавства.

Якщо ж газопровід все-таки залишається у власності бюджетної установи, тоді слід укласти з газовою службою договір на технічне обслуговування зовнішнього газопроводу або включити відповідні умови в договір про надання послуг з газопостачання.

Не менш вагомим є правильне відображення в обліку бюджетної установи видатків, пов’язаних з прокладанням (будівництвом) газопроводу. Зокрема, виходячи з положень Інструкції з бухгалтерського обліку необоротних активів бюджетних установ, затвердженої наказом Держказначейства від 17.07.2000 р. № 64 (далі — Інструкція № 64), існує два варіанти обліку видатків на будівництво газопроводу:

1) вважати частину газопроводу окремим інвентарним об’єктом;

2) вважати, що будівництво газопроводу привело до дообладнання будівлі.

Так, з одного боку, у п. 2.4 Інструкції № 64 визначено, що об’єктом основних засобів вважаються:

— закінчений пристрій з усіма пристосуваннями і приладдям до нього;

— конструктивно відокремлений предмет, призначений для виконання певних самостійних функцій;

— відокремлений комплекс конструктивно з’єднаних предметів однакового або різного призначення, що мають для їх обслуговування загальні пристосування, приладдя, керування та єдиний фундамент, унаслідок чого кожен предмет може виконувати свої функції, а комплекс — певну роботу тільки в складі комплексу, а не самостійно;

— інший актив, що відповідає визначенню основних засобів, або частина такого активу, що контролюється установою.

З другого ж боку, якщо один об’єкт основних засобів складається з частин, які мають різний строк корисного використання (експлуатації), то кожна з цих частин може визнаватися в бухгалтерському обліку як окремий об’єкт основних засобів (п. 2.4 Інструкції № 64).

Дійсно, строк використання внутрішньої мережі газопроводу (розміщеної всередині будівлі) та зовнішнього газопроводу у зв’язку з різними умовами їх експлуатації може бути різним. Більше того, згідно з Порядком застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ, затвердженим наказом Головного управління Держказначейства від 10.12.99 р. № 114, для обліку ліній електропередач, трансмісії та трубопроводів з усіма проміжними пристроями, необхідними для трансформації (перетворення) і передачі енергії та для переміщення трубопроводами рідких та газоподібних речовин до споживача, у складі субрахунку 106 «Інструменти, прилади та інвентар» передбачено окрему підгрупу — першу.

Натомість на користь вибору другого варіанту обліку витрат на будівництво газопроводу свідчить той факт, що наслідком газифікації будівлі є розширення існуючих можливостей відповідного об’єкта необоротних активів, отримання нових технічних характеристик, раніше не властивих цьому об’єкту. Тобто газифікацію будівлі цілком можна вважати її дообладнанням. Відповідно вартість матеріалів та запасних частин, використаних при цьому, має бути віднесено на збільшення первісної вартості будівлі.

Остаточне рішення щодо застосування того чи іншого варіанту обліку витрат на будівництво газопроводу приймається керівником установи на підставі висновку комісії, яка здійснює приймання робіт із газифікації відповідного об’єкта.

Нагадаємо, що у випадку обліку частини газопроводу як окремого об’єкта основних засобів йому присвоюється семизначний інвентарний номер і відкривається Інвентарна картка обліку основних засобів у бюджетних установах типової форми № ОЗ-6 (бюджет). Такий об’єкт має обліковуватися за місцезнаходженням та матеріально відповідальною особою.

У разі ж вибору другого варіанту обліку витрат на прокладання газопроводу складається Акт прийняття-здання відремонтованих, реконструйованих і модернізованих об’єктів типової форми № ОЗ-2 (бюджет), на підставі якого до Інвентарної картки обліку основних засобів у бюджетних установах типової форми № ОЗ-6 (бюджет), заведеної на відповідний об’єкт обліку — будівлю, вносяться записи про зміну її техніко-експлуатаційних (паспортних) характеристик у зв’язку з газифікацією.

Крім того, варто звернути увагу на роз’яснення, надані Держказначейством у листі від 23.04.2008 р. № 3.4-04/1153-6784, з приводу збільшення вартості необоротних активів у разі проведення їх модернізації чи дообладнання. Зокрема, якщо підтвердний документ містить відомості щодо вартості модернізації чи дообладнання однією сумою, яка включає вартість придбаного обладнання та вартість виконаних робіт, то первісна вартість необоротного активу збільшується на зазначену суму. У випадку, коли установа придбає окремо додаткове укомплектування чи його вартість зазначена в підтвердних документах окремою сумою, первісна вартість необоротних активів збільшується на вартість додаткового укомплектування (відповідно до підтвердних документів).

Порядок відображення господарських операцій, пов’язаних з будівництвом газопроводу, на рахунках бухгалтерського обліку розглянемо на прикладі.

Приклад. Установою укладено договір з монтажною організацією на прокладання газопроводу. Роботи виконано згідно з угодою, що підтверджено актом виконаних робіт. В акті окремо зазначено вартість матеріалів (трубопроводу та інших запасних частин) і монтажних робіт.

Варіант 1. Керівником установи прийнято рішення обліковувати газопровід-ввід (частину газопроводу) як окремий об’єкт основних засобів. При цьому вартість робіт з прокладання газопроводу віднесено на фактичні видатки установи.

Варіант 2. Керівником установи прийнято рішення вважати будівництво газопроводу додатковим укомплектуванням будівлі та віднести вартість додаткового укомплектування (трубопроводу та запасних частин) на збільшення первісної вартості будівлі (оскільки у зв’язку з цим здійснено дообладнання будівлі та покращення її технічних характеристик).

В облікових регістрах такі операції відображаються так:

 

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

дебет

кредит

1

Надійшло фінансування на будівництво газопроводу

321

701 (702)

2

Сплачено рахунки монтажної організації за виконані роботи з прокладання газопроводу

631

321

Варіант 1

3

Списано на фактичні видатки вартість монтажних робіт згідно з підтверджувальними документами

801 (802)

631

4

Оприбутковано газопровід-ввід у складі основних засобів

106

631

Одночасно зроблено запис на створення фонду в необоротних активах

801 (802)

401

Варіант 2

3

Списано на фактичні видатки вартість монтажних робіт та використаних матеріалів згідно з підтверджувальними документами

801 (802)

631

4

Збільшено вартість будівлі на вартість додаткового укомплектування

103

401

 

Зазначимо також, що згідно з постановою КМУ «Питання попередньої оплати товарів, робіт і послуг, що закуповуються за бюджетні кошти» від 09.10.2006 р. № 1404 у договорах про закупівлю товарів, робіт і послуг за бюджетні кошти замовники можуть передбачати попередню оплату у разі закупівлі робіт з капітального будівництва, капітального ремонту, реконструкції та реставрації, придбання основних засобів і житла, але на строк не більше трьох місяців.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі