Теми статей
Обрати теми

Оплата праці педагогічних та науково-педагогічних працівників, залучених до проведення зовнішнього незалежного оцінювання

Редакція ББ
Стаття

ОПЛАТА ПРАЦІ ПЕДАГОГІЧНИХ ТА НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ, ЗАЛУЧЕНИХ ДО ПРОВЕДЕННЯ ЗОВНІШНЬОГО НЕЗАЛЕЖНОГО ОЦІНЮВАННЯ

 

Ольга ВІТКОВСЬКА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Перш за все зазначимо, що Порядок проведення зовнішнього незалежного оцінювання навчальних досягнень випускників навчальних закладів системи загальної середньої освіти у 2012 році затверджено наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 03.11.2011 р. № 1254 (далі — Порядок № 1254).

Згідно з п. 5.2 цього Порядку проведення зовнішнього незалежного оцінювання якості освіти (далі — ЗНО) забезпечують:

— особи, уповноважені Українським центром оцінювання якості освіти;

— відповідальні за пункти реєстрації абітурієнтів;

— відповідальні за пункти тестування;

— помічники відповідальних за пункти тестування (за наявності в пункті тестування не менше п’яти аудиторій);

— старші інструктори (одна особа на аудиторію), інструктори (одна особа на аудиторію);

— чергові пунктів тестування (з розрахунку: до 50 абітурієнтів — дві особи, від 51 до 100 абітурієнтів — чотири особи та додатково по одній особі на кожні наступні 100 абітурієнтів);

— відповідальні за пункти перевірки відкритої частини тестових завдань;

— старші екзаменатори, екзаменатори;

— спеціалісти з обробки тестових матеріалів.

Проведення ЗНО в об’єднаних аудиторіях (на 30 або 45 робочих місць) забезпечують один інструктор і старші інструктори (по одному на кожні 15 робочих місць).

Згідно з п. 5.1 Порядку № 1254 до проведення ЗНО залучаються особи з числа педагогічних, науково-педагогічних працівників закладів та установ освіти, а також інші фахівці шляхом укладання відповідних договорів.

Підкреслимо, що законами та підзаконними актами не передбачено норму щодо збереження середнього заробітку за основним місцем роботи за педагогічними, науково-педагогічними працівниками на період залучення їх до проведення ЗНО. На це звертав увагу Український центр оцінювання якості освіти у листі від 10.11.2009 р. № 02/08-865 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 46).

Із залученими працівниками для виконання разових робіт, які вони виконують у вільний від основної роботи час, укладаються цивільно-правові договори, оплата яких здійснюється відповідно до чинного законодавства. Якщо період залучення працівника до ЗНО збігається з його робочими днями за основним місцем роботи, то працівник на власний розсуд та на свій вибір вирішує: погодитися на участь у ЗНО чи залишитися на робочому місці. Про свій вибір він повідомляє керівника та, якщо працівник бажає виїхати на проведення ЗНО, на час його відсутності на вибір працівника йому надається або відпустка без збереження заробітної плати або день тарифної відпустки.

Пунктом 3 наказу Мінпраці «Про умови оплати праці працівників Українського центру оцінювання якості освіти та регіональних центрів оцінювання якості освіти» від 06.04.2006 р. № 109 (далі — наказ № 109) Українському центру оцінювання якості освіти та його регіональним центрам дозволено залучати до роботи професіоналів і фахівців шляхом укладення цивільно-правових угод.

Зазначимо, що на сайті Дніпропетровського регіонального центру оцінювання якості освіти (www.dneprtest.dp.ua) розміщено приклад складання договору про надання послуг під час підготовки та проведення пробного ЗНО у 2012 році. Цей договір може бути використано як відправна точка при складанні договору про надання послуг під час проведення ЗНО навчальних досягнень випускників загальноосвітніх навчальних закладів (приклад складання такого договору наведено у додатку 1 до цієї консультації).

Оплата праці педагогічних та науково-педагогічних працівників, залучених до проведення ЗНО, здійснюється після підписання Акта прийняття-передачі наданих послуг. Приклад оформлення такого Акта також наведено на сайті Дніпропетровського регіонального центру оцінювання якості освіти (див. додаток 2 до цієї консультації).

Схему оплати праці педагогічних, науково-педагогічних працівників, професіоналів, фахівців, залучених до організації та проведення ЗНО, наведено у додатку 4 до наказу № 109 (див. додаток 3 до цієї консультації).

Ставки погодинної оплати праці педагогічних та науково-педагогічних працівників, залучених до організації та проведення ЗНО, визначені у відсотках до посадового окладу (тарифної ставки) працівника 1-го тарифного розряду. Нагадаємо, що згідно з постановою КМУ «Про підвищення оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 11.01.2012 р. № 10 з 01.04.2012 р. по 30.06.2012 р. посадовий оклад (тарифна ставка) працівника 1-го тарифного розряду становить 794 грн.

Приклад 1. Екзаменатор перевірив 50 робіт природно-математичного профілю. Згідно з додатком 4 до наказу № 109 норма перевірки відкритої частини тестових завдань з розгорнутою відповіддю з предметів природно-математичного профілю становить 4 роботи за годину.

Таким чином, оплата праці екзаменатора становитиме: 526,00 грн. (50 робіт : 4 роботи за год. х (794 грн. х 5,3 %)).

Приклад 2. Відповідальним за пункт тестування відпрацьовано 10 годин. Таким чином, розмір його оплати праці становитиме: 301,70 грн. (794 грн. х 3,8 % х 10 год).

 

 

Додаток 1

Приклад оформлення договору про надання послуг під час проведення ЗНО

Договір про надання послуг № __

під час проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2012 році

«___» ________ 2012 року

м. Дніпропетровськ

Дніпропетровський регіональний центр оцінювання якості освіти (далі — ДпРЦОЯО) в особі директора <…>, який діє на підставі Положення, затвердженого Українським центром оцінювання якості освіти від 19.03.2009 р. № 30 (далі — ЗАМОВНИК), з одного боку, і громадянина(ки) України

_______________________________________________________________________________________________,

(прізвище, ім’я, по батькові)

(далі — ВИКОНАВЕЦЬ), з іншого боку, далі — СТОРОНИ, уклали цей договір про таке:

1. ПРЕДМЕТ ДОГОВОРУ

1.1. ЗАМОВНИК доручає, а ВИКОНАВЕЦЬ бере на себе зобов’язання за завданням ЗАМОВНИКА надати послугу залученого (відповідальний за пункт тестування, помічник відповідального за пункт тестування, старшого інструктора, інструктора, чергового) до проведення процедури зовнішнього незалежного оцінювання навчальних досягнень випускників загальноосвітніх навчальних закладів у 2012 році (далі — зовнішнє незалежне оцінювання) відповідно до здійсненого ДпРЦОЯО розподілу та з виконанням вимог технологічних карт, затверджених наказом ДпРЦОЯО.

1.2. Предметом Договору є конкретні послуги, що споживаються в процесі проведення зовнішнього незалежного оцінювання. Послуги надаються відповідно до вимог Порядку проведення зовнішнього незалежного оцінювання навчальних досягнень випускників навчальних закладів системи загальної середньої освіти у 2012 році, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 03.11.2011 р. № 1254, спільного наказу Головного управління освіти і науки Дніпропетровської обласної державної адміністрації та ДпРЦОЯО «Про організацію та проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2012 році у Дніпропетровській області» та ін.

2. ЗОБОВ’ЯЗАННЯ СТОРІН

2.1. ВИКОНАВЕЦЬ зобов’язується:

2.1.1. Надати послугу, зазначену в п. 1 цього договору.

2.1.2. Використовувати під час надання послуги інструктивно-нормативні матеріали, затверджені наказом ДпРЦОЯО, що оприлюднені в інформаційному бюлетені «Процедура зовнішнього незалежного оцінювання навчальних досягнень випускників загальноосвітніх навчальних закладів у 2012 році».

2.1.3. Не розголошувати конфіденційну інформацію, що стане відомою під час надання послуги, вказаної у пп. 1.1 і 1.2 цього договору, та інформацію щодо персональних даних осіб, залучених до проведення зовнішнього незалежного оцінювання. За розголошення конфіденційної інформації
ВИКОНАВЕЦЬ несе відповідальність згідно з чинним законодавством України.

2.1.4. Надати ЗАМОВНИКОВІ повний комплект документів, необхідний для укладання цього Договору і здійснення оплати за Договором, та у разі змін у персональних даних надати документи, що підтверджують ці зміни.

2.2. ЗАМОВНИК зобов’язується:

2.2.1. Надати ВИКОНАВЦЕВІ необхідну для виконання договірних зобов’язань інформацію.

2.2.2. Прийняти надані послуги, визначені п. 1.2 цього Договору, за умови підтвердження представником ДпРЦОЯО дотримання ВИКОНАВЦЕМ усіх договірних зобов’язань.

2.2.3. Своєчасно виплатити ВИКОНАВЦЕВІ грошову винагороду після підписання Акта прийняття-передачі наданих послуг за умови, що їх надано належним чином та у погоджений термін.

3. РОЗМІР ТА ПОРЯДОК ОПЛАТИ

3.1. За надані послуги ЗАМОВНИК сплачує ВИКОНАВЦЕВІ грошову винагороду за фактично відпрацьований час за тарифами, визначеними відповідно до наказу Міністерства праці та соціальної політики України «Про умови оплати праці працівників Українського центру оцінювання якості освіти та регіональних центрів оцінювання якості освіти» від 06.04.2006 р. № 109 (зі змінами), в тому числі податки та внески, нараховані відповідно до чинного законодавства України. Розрахунок надається у додатку, який є невід’ємною частиною Акта прийняття-передачі наданих послуг. Базою для розрахунків є розмір посадового окладу (тарифної ставки) працівника 1-го тарифного розряду, встановлений законодавством на дату підписання цього Договору.

3.2. Оплата здійснюється після підписання Акта прийняття-передачі наданих послуг протягом календарного року за умови виконання п. 1.2 цього Договору.

3.3. ЗАМОВНИК здійснює оплату послуги ВИКОНАВЦЕМ шляхом переказу грошових коштів через картку <…>.

3.4. За відсутності у ВИКОНАВЦЯ картки, що відкрита під проект ДпРЦОЯО, він зобов’язаний відкрити її у будь-якому відділенні <…> за такими реквізитами <…>.

4. ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ СТОРІН

4.1. У випадку невиконання чи неналежного виконання СТОРОНАМИ зобов’язань за цим Договором
вони несуть відповідальність, встановлену цим Договором відповідно до чинного законодавства України.

5. ПОРЯДОК РОЗВ’ЯЗАННЯ СПОРІВ

5.1. Суперечки за цим Договором вирішуються шляхом переговорів, а в разі неможливості дійти згоди — в судовому порядку відповідно до чинного законодавства України.

6. СТРОК ДІЇ ДОГОВОРУ

6.1. Строк надання послуг — травень — червень 2012 року.

Цей Договір набирає чинності з моменту підписання його СТОРОНАМИ і діє до 31 грудня 2012 року.

7. ІНШІ ПОЛОЖЕННЯ

7.1. ВИКОНАВЕЦЬ надає ЗАМОВНИКУ згоду на використання його персональних даних для встановлення цивільно-правових відносин із ЗАМОВНИКОМ у порядку, встановленому законодавством України.

7.2. Договір укладено у двох примірниках українською мовою, кожен з яких має однакову юридичну силу. Один з примірників знаходиться у ЗАМОВНИКА, другий — у ВИКОНАВЦЯ.

8. МІСЦЕЗНАХОДЖЕННЯ ТА РЕКВІЗИТИ СТОРІН

Замовник

      <…>

Виконавець

<…>         

 

 

Додаток 2

Приклад оформлення Акта прийняття-передачі наданих послуг

Додаток до Договору
 про надання послуг
під час проведення ЗНО
 у 2012 році № __ від ___

АКТ № ___

прийняття-передачі наданих послуг

«___» ________ 2012 року

м. Дніпропетровськ

Дніпропетровський регіональний центр оцінювання якості освіти, далі — ЗАМОВНИК, в особі його представника <…> з одного боку, та громадянин(ка) України <…>, далі — ВИКОНАВЕЦЬ, з іншого боку, далі — СТОРОНИ, уклали Акт прийняття-передачі наданих послуг до Договору про надання послуг під час проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2012 році № __ від ___ про таке.

Послуга, визначена п. 1.2 зазначеного Договору, надана якісно та у повному обсязі, ВИКОНАВЦЕМ відпрацьовано 15 годин черговим пункту тестування під час зовнішнього незалежного оцінювання навчальних досягнень випускників загальноосвітніх навчальних закладів у 2012 році.

Акт є підставою для виплати ВИКОНАВЦЮ грошової винагороди у розмірі 246,51 грн. (двісті сорок шість грн. п’ятдесят одна коп.) з урахуванням податку на доходи фізосіб та єдиного соцвнеску.

Розрахунок вартості наданих послуг додається.

За результатами надання послуг СТОРОНИ не мають претензій одна до одної.

Цей акт укладено у двох примірниках, по одному для кожної СТОРОНИ, українською мовою.

Від Виконавця

         <…>

Від Замовника

<…>          

 

Розрахунок вартості наданих послуг

Вартість грошової винагороди за надану послугу становить: (794 грн. х 2,5 %) х 15 год. = 297,75 грн., де 794 грн. — посадовий оклад (тарифна ставка) працівника 1-го тарифного розряду на дату підписання Договору.

З цієї суми ЗАМОВНИК утримує ЄСВ (2,6 %), сума якого становить 7,74 грн. (297,75 грн. х 2,6 %), та ПДФО (15 %), сума якого становить 43,50 грн. ((297,75 грн. - 7,74 грн.) х 15 %).

Решту суми, а саме 246,51 грн. (двісті сорок шість грн. п’ятдесят одна коп.) ЗАМОВНИК виплачує ВИКОНАВЦЮ.

 

 

Додаток 3

Додаток 4
до наказу Міністерства праці
 та соціальної політики України
від 6 квітня 2006 р. № 109

Схема оплати праці педагогічних,
 науково-педагогічних працівників,
 професіоналів, фахівців, залучених до організації
 та проведення ЗНО якості освіти

Посада

Ставка погодинної оплати праці у відсотках до окладу (ставки) працівника 1-го тарифного розряду

Особа, уповноважена Українським та регіональними центрами оцінювання якості освіти в пунктах тестування

4,3

Відповідальний за пункт тестування

3,8

Помічник відповідального за пункт тестування

3,7

Старший інструктор

3,4

Інструктор

2,6

Черговий пункту тестування

2,5

Відповідальний за пункт перевірки відкритої частини тестових завдань

3,8

Старший екзаменатор

6,9

Екзаменатор

5,3*

Відповідальний за пункт реєстрації учасників зовнішнього оцінювання

1,3**

Спеціаліст з обробки тестових матеріалів

2,4

Примітка

Кількість годин залежить від предмета тестування та фактично відпрацьованого часу.

 

* Норми перевірки відкритої частини тестових завдань з розгорнутою відповіддю з предметів:

суспільно-гуманітарного та філологічного профілів — 3 роботи за годину;

природничо-математичного профілю — 4 роботи за годину.

** За 3-х зареєстрованих учасників тестування за годину.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі