Теми статей
Обрати теми

Питання надання допомоги на оздоровлення медичним та фармацевтичним працівникам

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПИТАННЯ НАДАННЯ ДОПОМОГИ НА ОЗДОРОВЛЕННЯ МЕДИЧНИМ ТА ФАРМАЦЕВТИЧНИМ ПРАЦІВНИКАМ

 

Анжела КУПЛИВАНЧУК, заступник начальника управління — начальник відділу нормування і оплати праці та роботи з місцевими бюджетами Управління планування, фінансування видатків бюджету та оплати праці Департаменту фінансово-ресурсного забезпечення

 

Чи необхідно працівникам подавати заяви про надання матеріальної допомоги на оздоровлення до відпусток, якщо щорічні відпустки надаються згідно з графіком їх надання, тобто без заяв?

 

Абзацом 3 п. 2 постанови КМУ «Питання оплати праці працівників установ, закладів і організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 11.05.2011 р. № 524 (далі — постанова № 524) установлено, що з 1 січня 2012 року медичним і фармацевтичним працівникам державних та комунальних закладів (установ) виплачується допомога на оздоровлення в розмірі посадового окладу під час надання основної щорічної відпустки.

Матеріальна допомога на оздоровлення є обов’язковою виплатою , і кошти на її виплату необхідно передбачати в кошторисі закладу охорони здоров’я. Під час формування фонду оплати праці на відповідний бюджетний рік для кожного працівника передбачається одна допомога на оздоровлення.

Положення про те, що при виході в щорічну відпустку медичним і фармацевтичним працівникам виплачується матеріальна допомога в розмірі посадового окладу, має бути внесено до колективного договору закладу.

Допомога на оздоровлення виплачується при наданні чергових відпусток відповідно до графіка їх надання. Якщо в закладі чергові щорічні відпустки повної тривалості надаються згідно з графіком відпусток, то в цьому випадку заяви про надання матеріальної допомоги на оздоровлення подавати не обов’язково.

Підставою для нарахування працівникам матеріальної допомоги на оздоровлення є відповідний наказ керівника.

Нагадаємо також, що в разі поділу щорічної відпустки на частини матеріальна допомога виплачується працівнику один раз на рік при наданні будь-якої з частин щорічної відпустки за заявою працівника.

 

Чи виплачується матеріальна допомога на оздоровлення медичним працівникам навчальних закладів?

Абзацом 4 п. 2 постанови № 524 встановлено: матеріальна допомога на оздоровлення в розмірі посадового окладу під час надання основної щорічної відпустки надається медичним і фармацевтичним працівникам державних і комунальних закладів (установ) незалежно від відомчого підпорядкування.

Це означає, що право на отримання матеріальної допомоги мають медичні і фармацевтичні працівники не лише закладів охорони здоров’я, а й інших державних та комунальних закладів (установ), зокрема, навчальних закладів, закладів соціального захисту населення та інших відомств.

 

Чи виплачується матеріальна допомога на оздоровлення завідувачу статистичного відділення — лікарю-статистику, який не має медичної освіти?

Норма абз. 4 п. 2 постанови № 524 поширюється на медичних і фармацевтичних працівників державних та комунальних закладів (установ) незалежно від відомчого підпорядкування.

Відповідно до ст. 74 Основ законодавства України про охорону здоров’я від 19.11.92 р. № 2801-XII медичною і фармацевтичною діяльністю можуть займатися особи, які мають відповідну спеціальну освіту та відповідають єдиним кваліфікаційним вимогам.

Згідно з вимогами наказу МОЗ «Про затвердження Переліку вищих і середніх спеціальних навчальних закладів, підготовка і отримання звання в яких дають право займатися медичною і фармацевтичною діяльністю» від 25.12.92 р. № 195 обіймати посаду лікаря-статистика, у тому числі лікаря-статистика — керівника підрозділу обліку і медичної статистики, мають право фахівці з економічною, економіко-статистичною, статистичною та інженерно-економічною освітою після закінчення вищого навчального закладу (крім педінституту).

Таким чином, лікар-статистик — керівник підрозділу обліку і медичної статистики має право на виплату матеріальної допомоги на оздоровлення відповідно до постанови № 524.

 

Чи виплачується допомога на оздоровлення медичним працівникам, які працюють за сумісництвом?

Допомога на оздоровлення виплачується за основним місцем роботи працівника (за місцем зберігання трудової книжки працівника) у розмірі посадового окладу, затвердженого у штатному розписі закладу з урахуванням усіх підвищень (посадовий оклад, визначений у графі 12-го тарифікаційного списку без урахування інших доплат та надбавок).

Медичним працівникам, які працюють за сумісництвом, допомога на оздоровлення виплачується в межах затвердженого для закладу фонду заробітної плати відповідно до п. 5.11 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затвердженого спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519.

Аналогічні роз’яснення було надано у спільному листі МОЗ та Профспілки працівників охорони здоров’я від 23.03.2012 р. № 10.01.67/773, № 03-93.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі