Теми статей
Обрати теми

Оподаткування доходів, отриманих навчальним закладом від надання платних послуг

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ОПОДАТКУВАННЯ ДОХОДІВ, ОТРИМАНИХ НАВЧАЛЬНИМ ЗАКЛАДОМ ВІД НАДАННЯ ПЛАТНИХ ПОСЛУГ

 

Юлія КРОТ, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Чи має право державний навчальний заклад надавати у користування свою звукозаписувальну студію або студійну апаратуру іншим організаціям для проведення ними навчальних курсів та семінарів?

Чи підлягають обкладенню податками на прибуток та на додану вартість доходи, які отримує такий заклад від надання в користування зазначеного майна?

(м. Київ)

 

Державні навчальні заклади мають право надавати на платній основі лише ті види послуг, які передбачено Переліком платних послуг, які можуть надаватися навчальними закладами, іншими установами та закладами системи освіти, що належать до державної та комунальної форми власності, затвердженим постановою КМУ від 27.08.2010 р. № 796. Зокрема, відповідно до п.п. 7 п. 5 цього Переліку у сфері побутових послуг державні навчальні заклади можуть здійснювати надання у тимчасове користування предметів культурно-побутового призначення, садово-городнього інвентарю, аудіо- і відеотехніки, театральних та сценічних костюмів, театрального реквізиту, інструментів та обладнання, аудіо- і відеозаписів, експозиційного обладнання, відеокомплексів, відеомонтажних студій, фотопавільйонів, звуколабораторій, відеопереглядових аудиторій, інших площ, інвентарю та обладнання, якщо це не передбачено навчальним планом та не належить до діяльності, що фінансується за рахунок коштів загального фонду державного та місцевих бюджетів.

Таким чином, державний навчальний заклад має право надавати у користування іншим організаціям власну звукозаписувальну студію та студійне обладнання.

Крім того, відповідно до Закону України «Про оренду державного та комунального майна» від 10.04.92 р. № 2269-ХІІ (далі — Закон № 2269) надання майна (у вашому випадку студії та студійної апаратури) в користування іншим організаціям можна розглядати як передачу майна в оренду.

Отже, існує два можливі способи оформлення відносин зі сторонніми організаціями, які користуються студією та студійною апаратурою бюджетної установи, а саме оформлення договору:

1) про надання послуг, плата за які розраховується на підставі калькуляції витрат;

2) оренди майна з установленням розміру орендної плати, яка визначається згідно з Методикою розрахунку орендної плати за державне майно та пропорціями її розподілу, затвердженою постановою КМУ від 04.10.95 р. № 786. Причому п. 4 цієї Методики передбачено, що у разі коли термін оренди менший чи більший за одну добу або один місяць, то на основі розміру місячної орендної плати розраховується добова, а в разі необхідності — на основі розміру добової орендної плати розраховується погодинна орендна плата.

Вибір же найбільш оптимального для конкретної установи способу залишається за її керівництвом.

Разом з тим при виборі другого способу (передача майна в оренду) слід пам’ятати, що згідно зі ст. 11 Закону № 2269 укладенню договору оренди обов’язково передує проведення оцінки об’єкта оренди . До того ж надання приміщення або його частини в оренду передбачає, окрім сплати орендарем плати за оренду майна, ще й відшкодування ним вартості спожитих комунальних послуг. Порядок розрахунків за спожиті комунальні послуги між орендарем та орендодавцем в обов’язковому порядку закріплюються окремим договором, типова форма якого затверджена наказом Фонду держмайна «Про затвердження договорів оренди» від 23.08.2000 р. № 1774.

Варто також мати на увазі, що відповідно до п. 284.3 ст. 284 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ), якщо платники земельного податку, які користуються пільгами з цього податку, у тому числі бюджетні установи, надають в оренду окремі будівлі, споруди або їх частини, податок за такі земельні ділянки та земельні ділянки під такими будівлями (їх частинами) сплачується на загальних підставах з урахуванням прибудинкової території.

Однак ця норма не поширюється на бюджетні установи у разі надання ними будівель, споруд (їх частин) у тимчасове користування (оренду) іншим бюджетним установам, дошкільним, загальноосвітнім навчальним закладам незалежно від форм власності і джерел фінансування.

Далі більш детально зупинимося на питаннях обкладення податком на прибуток підприємств та податком на додану вартість (далі — ПДВ) доходів, отриманих бюджетною установою від надання майна у користування іншим організаціям. Так, п.п. 133.1.4 ПКУ визначено, що платниками податку на прибуток з числа резидентів є неприбуткові установи та організації у разі отримання прибутку від неосновної діяльності та/або доходів, що підлягають оподаткуванню.

Згідно з п.п. «а» п. 157.1 ПКУ до неприбуткових установ та організацій належать органи державної влади України, органи місцевого самоврядування та створені ними установи або організації, що утримуються за рахунок коштів відповідних бюджетів.

Доходи таких неприбуткових організацій, у тому числі доходи закладів і установ освіти, науки, культури, охорони здоров’я, а також архівних установ та реабілітаційних установ для інвалідів та дітей-інвалідів, що мають відповідну ліцензію, які утримуються за рахунок бюджету, відповідно до абз. 2 п. 157.10 ПКУ зараховуються до складу кошторисів (на спеціальний рахунок) для утримання таких неприбуткових організацій і використовуються виключно на фінансування видатків такого кошторису (у тому числі фінансування господарської діяльності згідно з їх статутами), розрахованого та затвердженого в порядку, встановленому КМУ.

У разі якщо за наслідками звітного (податкового) року доходи, зараховані до кошторису для утримання зазначених організацій, перевищують суму визначених кошторисом витрат, сума перевищення враховується у складі кошторису наступного року.

При цьому із суми перевищення доходів над витратами зазначених неприбуткових організацій податок на прибуток підприємств, передбачений у п. 151.1 ПКУ, не сплачується.

Перелік платних послуг, які можуть надаватися зазначеними закладами, встановлюється КМУ.

Інакше кажучи, від обкладення податком на прибуток звільняються кошти, отримані бюджетною установою від надання платних послуг або майна в тимчасове користування (оренду) за умови, що такі кошти:

— передбачені кошторисом, затвердженим згідно з Порядком складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ, затвердженого постановою КМУ від 28.02.2002 р. № 228;

— зараховуються до спеціального фонду (на спеціальний реєстраційний рахунок);

— використовуються виключно на фінансування видатків, передбачених кошторисом установи.

Що стосується обкладання ПДВ операцій з надання платних послуг та надання у тимчасове користування (оренду) майна бюджетної установи, то зазначимо таке.

Відповідно до абз. «б» п. 180.1 ПКУ платником податку є будь-яка особа, що зареєстрована або підлягає реєстрації як платник податку. Об’єктом оподаткування згідно з п.п. «б» п. 185.1 ПКУ є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ.

Перелік операцій, які звільняються від оподаткування, наведений у ст. 197 ПКУ. Зокрема, п.п. 197.1.2 ПКУ передбачено, що від обкладення ПДВ звільняються операції з постачання таких послуг у сфері освіти, як:

а) виховання та навчання дітей, які постачаються дитячими музичними та художніми школами, школами мистецтв, будинками культури (гра на музичних інструментах, хореографія, образотворче мистецтво, гуртки (факультативи) іноземних мов, комп’ютерного навчання);

б) утримання, виховання та навчання дітей у дошкільних навчальних закладах як у межах обсягу, установленого навчальними планами і програмами, так і понад зазначений обсяг;

в) види освітньої діяльності, які постачаються загальноосвітніми навчальними закладами I — III ступенів;

г) усі види освітньої діяльності, які постачаються професійно-технічними навчальними закладами;

ґ) усі види освітньої діяльності, які постачаються вищими навчальними закладами I — IV рівнів акредитації, у тому числі для здобуття іншої вищої та післядипломної освіти;

д) навчання слухачів підготовчих відділень вищих навчальних закладів;

е) повторне вивчення відрахованими студентами (курсантами) окремих дисциплін і курсів з подальшим складенням іспитів;

є) навчання аспірантів і докторантів;

ж) приймання кандидатських іспитів;

з) надання наукових консультацій для осіб, які підвищують кваліфікацію самостійно;

и) довузівська підготовка;

і) проведення лекцій з питань науки і техніки, культури та мистецтва, фізичної культури і спорту, правових знань, туризму і краєзнавства;

ї) надання консультацій для учнів, вихованців, студентів, курсантів понад обсяги, встановлені навчальними планами і програмами, для аспірантів, докторантів;

й) організація літніх мовних курсів, шкіл, семінарів; групових та індивідуальних занять фізичною культурою та спортом на стадіонах, у спортивних залах і плавальних басейнах, на тенісних кортах для дітей, учнів і студентів.

Як бачимо, надання навчальними закладами власної студії та студійного обладнання іншим організаціям, яким би чином це не було оформлено (як платна послуга або оренда), до наведеного вище переліку не входить. Таким чином, такі операції підлягають обкладенню ПДВ у загальновстановленому порядку за основною ставкою.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі