Теми статей
Обрати теми

Тривалість відпустки бібліотекаря ліцею

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ТРИВАЛІСТЬ ВІДПУСТКИ БІБЛІОТЕКАРЯ ЛІЦЕЮ

 

Світлана МЕРЕНКОВА, провідний державний фінансовий інспектор Харківської об’єднаної державної фінансової інспекції

 

Якої тривалості встановлюється щорічна основна відпустка бібліотекарю ліцею, якого прийнято на роботу в 1984 році? До 1 січня 1997 року такий працівник користувався щорічною відпусткою тривалістю 28 календарних днів.

Чи зберігається за ним відпустка такої тривалості після набуття чинності Законом про відпустки на підставі постанови ВРУ № 505/96-ВР?

(Полтавська обл.)

 

До прийняття Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) відповідно до діючої на той час ст.75 КЗпП щорічна відпустка надавалася тривалістю не менше 15 робочих днів.

Крім того, відповідно до ст. 76 КЗпП могли надаватися щорічні додаткові відпустки, зокрема працівникам з ненормованим робочим днем. Тому загальна тривалість щорічної відпустки до 1 січня 1997 року могла складатися зі щорічної основної відпустки та щорічної додаткової відпустки за роботу з ненормованим робочим днем, що в підсумку становило 24 робочі дні (28 календарних днів).

Із дати набуття чинності Законом про відпустки для всіх категорій працівників, за винятком працівників, яким законодавством визначено більшу тривалість щорічної основної відпустки, тривалість такої відпустки має становити 24 календарні дні.

Крім того, на умовах, визначених у ст. 7 і 8 Закону про відпустки, працівникам може бути надано щорічну додаткову відпустку. Зокрема, працівникам з ненормованим робочим днем надається додаткова щорічна відпустка за особливий характер праці тривалістю до 7 календарних днів згідно зі списками посад, робіт та професій, визначених колективним договором, угодою. Конкретна тривалість щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці встановлюється колективним або трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах.

Згідно з п. 2 постанови Верховної Ради України «Про порядок введення в дію Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 505/96-ВР, працівникам, які до введення в дію цього Закону користувалися відпусткою більшої загальної тривалості, ніж визначена відповідно до законів та інших нормативно-правових актів України, зберігається відпустка раніше встановленої загальної тривалості на весь час їх роботи на цьому підприємстві, в установі, організації на посадах, професіях, роботах, що давало їм право на цю відпустку, та за наявності умов, за якими вона надавалася.

У разі зміни місця роботи, посади, професії право на збереження раніше встановленої тривалості відпустки втрачається.

Якщо в установі здійснювалася реорганізація і при цьому був факт звільнення з однієї установи та прийняття до іншої, працівник втрачає право на використання відпустки, якою він користувався до введення в дію Закону про відпустки. На це звертало увагу Мінпраці в листі від 07.11.2006 р. № 402/13/116-06.

Таким чином, працівник, який користувався до введення в дію Закону про відпустки відпусткою більшої тривалості, має право на використання або збереженої відпустки (за наявності умов, за якими вона надавалася), або відпустки, що надається згідно із Законом про відпустки. На це звертало увагу Мінсоцполітики в листі від 24.10.2011 р. № 391/13/116-11.

Колективний договір укладається на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності та господарювання, що використовують найману працю та мають права юридичної особи (ст. 11 гл. II КЗпП).

Порядок укладення та відповідальність за виконання колективних договорів регулюються Законом України «Про колективні договори і угоди» від 01.07.93 р. № 3356-ХII (далі — Закон про колдоговори).

Слід нагадати, що положення колективного договору, які суперечать нормам чинного законодавства, є недійсними (ст. 5 Закону про колдоговори).

Згідно зі ст. 9 Закону про колдоговори колективний договір, угода набирає чинності з дня підписання представниками сторін або з дня, визначеного в колективному договорі, угоді. Положення колективного договору поширюються на всіх працівників установи (організації).

Таким чином, бібліотекарю ліцею надається основна щорічна відпустка тривалістю 24 календарні дні. Також колективним договором може бути передбачено додаткову відпустку за особливий характер праці з ненормованим робочим днем тривалістю до 7 календарних днів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі