Теми статей
Обрати теми

Питання оплати праці педагогічних працівників

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПИТАННЯ ОПЛАТИ ПРАЦІ ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ

 

Світлана МЕРЕНКОВА, провідний державний фінансовий інспектор Харківської об’єднаної державної фінансової інспекції

 

Викладач історії медичного коледжу, який має вищу кваліфікаційну категорію та звання «старший викладач», перейшов на роботу до школи на посаду вчителя історії.

Чи підвищуватиметься в цьому випадку посадовий оклад учителя за наявність педагогічного звання на 10 %?

(Волинська обл.)

 

Оплата праці педагогічних працівників установ та закладів освіти здійснюється згідно з Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Відповідно до п.п. «д» п. 24 цієї Інструкції педагогічним працівникам, які мають педагогічне звання «старший викладач», ставки заробітної плати та посадові оклади підвищуються на 10 %.

Згідно з п. 24 Інструкції № 102 підвищення ставок заробітної плати за звання, присвоєні за результатами атестації, здійснюється тільки за період роботи на посадах, на яких були присвоєні відповідні звання. У разі переходу працівника з одного закладу до іншого на однакові посади або посади, які відповідають профілю предмета, дисциплін, що викладаються, підвищення за звання зберігається до чергової атестації.

У цьому випадку викладач перейшов на посаду, що відповідає профілю предмета (викладач історії — учитель історії). Отже, на підставі п. 24 Інструкції № 102 за ним зберігається присвоєне педагогічне звання «старший викладач» до наступної атестації та відповідно його посадовий оклад за звання «старший викладач» підвищуватиметься на 10 %.

 

Вихователь школи-інтернату, який має вищу кваліфікаційну категорію та педагогічне звання «старший вихователь», викладає предмети «Правознавство» та «Основи здоров’я» у кількості 7 уроків на тиждень. Він пройшов курсову перепідготовку та всі необхідні курси підвищення кваліфікації.

Чи підвищуватиметься йому посадовий оклад на посаді вчителя за наявність звання «старший вихователь»?

(Волинська обл.)

 

Згідно з п.п. «д» п. 24 Інструкції № 102 педагогічним працівникам, які мають педагогічне звання «старший вихователь», ставки заробітної плати та посадові оклади підвищуються на 10 %.

У п. 24 Інструкції № 102 також зазначено, що підвищення ставок заробітної плати за звання, присвоєні за результатами атестації, здійснюється тільки за період роботи на посадах, на яких були присвоєні відповідні звання. У разі переходу працівника з одного закладу до іншого на однакові посади або посади, які відповідають профілю предмета, дисциплін, які викладаються, підвищення за звання зберігається до чергової атестації.

Атестація педагогічних працівників здійснюється відповідно до Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом Міносвіти від 06.10.2010 р. № 930, з урахуванням змін, унесених наказом від 20.12.2011 р. № 1473 (далі — Типове положення № 930).

Згідно з п. 3.18 цього Типового положення при суміщенні працівниками педагогічних посад в одному навчальному закладі їх атестація здійснюється за кожною з посад.

Відповідно до п. 3.20 Типового положення № 930 учителі та викладачі, які мають педагогічне навантаження з декількох предметів, атестуються з того предмета, який викладають за спеціальністю. У цьому випадку присвоєна кваліфікаційна категорія поширюється на все педагогічне навантаження. Необхідною умовою при цьому є підвищення кваліфікації з предметів інваріантної складової змісту загальної середньої освіти.

За педагогічними працівниками, які переходять на роботу з одного навчального закладу до іншого, а також на інші педагогічні посади в цьому самому закладі, зберігаються присвоєні кваліфікаційні категорії (тарифні розряди) та педагогічні звання до наступної атестації (п. 3.22 Типового положення № 930).

Проте в цьому випадку при оплаті вихователю школи-інтернату годин ведення уроків «Правознавство» та «Основи здоров’я» положення пп. 3.20 і 3.22 Типового положення № 930 не застосовуватимуться. Річ у тім, що такий педагогічний працівник не перейшов на іншу педагогічну посаду в цьому самому навчальному закладі, а суміщає дві педагогічні посади.

Таким чином, оплата уроків здійснюватиметься без урахування кваліфікаційної категорії та педагогічного звання, присвоєного на посаді вихователя.

 

Учитель-логопед, який має вищу кваліфікаційну категорію та педагогічне звання «вчитель-методист», працює в школі-інтернаті на 0,25 ставки. Також він веде уроки «Розвиток мови» в обсязі 4 години на тиждень та працює на посаді вихователя групи продовженого дня (10 годин на тиждень) у цьому самому навчальному закладі.

Чи підвищується оклад учителя-логопеда на 15 % за наявність звання «вчитель-методист»? Як при цьому оплачувати години роботи на посаді вихователя та вчителя: з урахуванням звання та категорії чи ні?

(Волинська обл.)

 

Відповідно до п. 5.2 Типового положення № 930 педагогічне звання «вчитель-методист» може присвоюватися педагогічним працівникам, які мають кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії», здійснюють науково-методичну та науково-дослідну діяльність, а також мають власні методичні розробки, які пройшли апробацію та схвалені науково-методичними установами або професійними об’єднаннями викладачів професійно-технічних та вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації, закладів післядипломної освіти.

Згідно з п.п. «г» п. 24 Інструкції № 102 педагогічним працівникам, які мають педагогічне звання «вчитель-методист», ставки заробітної плати та посадові оклади підвищуються на 15 %. Підвищення ставок заробітної плати за звання, присвоєні за результатами атестації, здійснюється тільки за період роботи на посадах, на яких були присвоєні відповідні звання. У разі переходу працівника з одного закладу до іншого на однакові посади або посади, які відповідають профілю предмета, дисциплін, що викладаються, підвищення за звання зберігається до чергової атестації.

Отже, якщо педагогічне звання «вчитель-методист» було присвоєно на посаді вчителя-логопеда, ставка заробітної плати на цій посаді підвищуватиметься на 15 %.

Що ж до роботи на посаді вихователя групи продовженого дня, то згідно з п. 3.18 Типового положення № 930 при суміщенні працівниками педагогічних посад в одному навчальному закладі їх атестація здійснюється за кожною з посад. Отже, оплата праці за години роботи у групі продовженого дня здійснюватиметься без урахування звання та категорії , присвоєних на посаді вчителя-логопеда.

При оплаті праці за години ведення уроків «Розвиток мови» слід мати на увазі таке. Незважаючи на те що ведення таких уроків відповідає профілю роботи вчителя-логопеда, усе ж «учитель» і «учитель-логопед» — це різні посади. Виконання такої роботи не є педагогічним навантаженням з різних предметів, тому норма п. 3.20 Типового положення № 930 у цьому випадку застосовуватися не може.

Як підкреслило МОНМС у листі від 16.02.2012 р. № 2/1-14-375, п. 3.20 Типового положення № 930 регулює питання, пов’язані з атестацією педагогічних працівників, які працюють тільки на посадах учителів та викладачів і мають педагогічне навантаження з декількох предметів.

У цьому ж випадку педагогічний працівник працює на двох різних посадах: учителя-логопеда та вчителя. Отже, оплата праці за години ведення уроків «Розвиток мови» здійснюватиметься без урахування звання та категорії, присвоєних на посаді вчителя-логопеда.

Проте, на наш погляд, для таких випадків слід переглянути положення п. 3.22 Типового положення № 930 і п. 24 Інструкції № 102, адже попри те що посади різні («учитель» та «вчитель-логопед»), ведення таких уроків відповідає профілю роботи вчителя-логопеда, тому присвоєна кваліфікаційна категорія та педагогічне звання повинні зберігатися.

 

Викладач математики, який має вищу категорію та звання «старший викладач», перейшов на основне місце роботи до школи-інтернату на посаду педагога-організатора. Такий працівник веде уроки математики (3 години на тиждень) та «Захист Вітчизни» (6 годин на тиждень). Через півроку його було направлено на курси для проходження курсової перепідготовки педагогів-організаторів.

Просимо роз’яснити, як правильно здійснювати оплату праці працівника:

— за посадою педагога-організатора;

— за години викладання уроків математики;

— за години викладання уроків «Захист Вітчизни»?

(Волинська обл.)

 

Оплата праці за посадою педагога-організатора

Згідно з п.п. «д» п. 24 Інструкції № 102 педагогічним працівникам, які мають педагогічне звання «старший викладач», ставки заробітної плати та посадові оклади підвищуються на 10 %.

У п. 24 Інструкції № 102 також зазначено, що підвищення ставок заробітної плати за звання, присвоєні за результатами атестації, здійснюється тільки за період роботи на посадах, на яких були присвоєні відповідні звання. У разі переходу працівника з одного закладу до іншого на однакові посади або посади, які відповідають профілю предмета, дисциплін, які викладаються, підвищення за звання зберігається до чергової атестації.

У цьому випадку викладач перейшов на іншу посаду, яка не відповідає профілю предмета, який викладається, і відповідно посадовий оклад педагога-організатора за звання «старший викладач» на 10 % не підвищуватиметься.

Нагадаємо: згідно з п. 5.1 Типового положення № 930 педагогам-організаторам може присвоюватися педагогічне звання «педагог-організатор-методист».

У цьому випадку Типовим положенням № 930 також не передбачено збереження кваліфікаційної категорії при переході на посаду педагога-організатора.

Оплата праці за години викладання уроків математики

У цьому випадку викладач перейшов на посаду, яка відповідає профілю предмета (викладач математики — вчитель математики), і відповідно посадовий оклад учителя математики за звання «старший викладач» підвищуватиметься на 10 %.

Що ж до кваліфікаційної категорії, то оскільки педагогічний працівник перейшов на іншу педагогічну посаду до іншого навчального закладу (із технікуму до школи-інтернату), то на підставі п. 3.22 Типового положення № 930 присвоєна кваліфікаційна категорія до наступної атестації зберегтися не може.

На наш погляд, для таких випадків слід переглянути норми п. 3.22 Типового положення № 930. Адже попри те що посади різні (учитель та викладач), викладається один і той самий предмет, тому присвоєна кваліфікаційна категорія повинна зберігатися так само, як і зберігається педагогічне звання на підставі п. 24 Інструкції № 102.

Утім, наразі діючою редакцією п. 3.22 Типового положення № 930 такого не передбачено.

 

Оплата праці за години викладання уроків «Захист Вітчизни»

У цьому випадку викладач перейшов на іншу посаду, яка не відповідає профілю предмета (викладач математики — учитель уроків «Захист Вітчизни»). Отже, посадовий оклад учителя уроків «Захист Вітчизни» за звання «старший викладач» на 10 % не підвищуватиметься.

Що ж до кваліфікаційної категорії, то оскільки педагогічний працівник перейшов на іншу педагогічну посаду до іншого навчального закладу (з технікуму до школи-інтернату) і ця посада не відповідає профілю предмета, що викладався, то присвоєна кваліфікаційна категорія до наступної атестації на підставі п. 3.22 Типового положення № 930 зберегтися не може.

У подальшому такому педагогічному працівнику відповідно до п. 3.18 Типового положення № 930 слід проходити атестацію за кожною з обійманих посад (як на посаді педагога-організатора, так і на посаді вчителя).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі