Теми статей
Обрати теми

Надбавка за вислугу років працівникам місцевого самоврядування

Редакція ББ
Відповідь на запитання

НАДБАВКА ЗА ВИСЛУГУ РОКІВ ПРАЦІВНИКАМ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ

 

Алла ЛИТВИН, заступник директора Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці — начальник відділу державного регулювання заробітної плати в бюджетній сфері

 

З якого моменту виплачувати надбавку за вислугу років працівникам місцевого самоврядування: з дати виникнення права на надбавку чи з наступного місяця?

(м. Запоріжжя)

 

Порядок виплати надбавки за вислугу років залежить від категорії працівників органу місцевого самоврядування.

Почнемо з працівників органу місцевого самоврядування, які обіймають посади службовців, розмір посадових окладів яких визначено додатком 55 до постанови КМУ «Про впорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268 .

Зазначеній категорії працівників надбавка за вислугу років установлюється згідно з Положенням про порядок та умови виплати щомісячної надбавки за вислугу років працівникам органів виконавчої влади та інших державних органів, затвердженим постановою КМУ від 20.12.93 р. № 1049 (далі — Положення № 1049).

Відповідно до п. 2 цього Положення надбавка за вислугу років виплачується службовцям органів виконавчої влади та інших державних органів залежно від стажу роботи в таких розмірах: більше 3 років — 10 % посадового окладу, більше 5 років — 15 %, більше 10 років — 20 %, більше 15 років — 25 %, більше 20 років — 30 %, більше 25 років — 40 %.

Виплата надбавки здійснюється одночасно з виплатою заробітної плати за другу половину місяця в межах фонду оплати праці відповідного органу виконавчої влади та інших державних органів.

Згідно з п. 8 Положення № 1049 працівникам, в яких протягом календарного місяця виникло право на підвищення надбавки за вислугу років, розмір надбавки змінюється з наступного місяця.

Що стосується керівних працівників та фахівців органу місцевого самоврядування, то зазначимо таке.

Згідно зі ст. 21 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-III (далі — Закон № 2493) до стажу служби в органах місцевого самоврядування зараховується період роботи на посадах, на які поширюється дія цього Закону, а також на посадах та в органах, час роботи на яких зараховується до стажу державної служби.

Порядок обчислення стажу державної служби затверджено постановою КМУ від 03.05.94 р. № 283. Цей Порядок застосовується для встановлення держслужбовцям надбавки за вислугу років, надання додаткових оплачуваних відпусток та призначення пенсії.

Пунктом 3 зазначеної постанови передбачено, що державним службовцям, у яких протягом календарного місяця виникло право на підвищення надбавки за вислугу років, розмір надбавки змінюється з дня набуття права на підвищення.

Згідно зі ст. 21 Закону № 2493 заробітна плата посадових осіб складається з окладу, премій, доплати за ранг, надбавки за вислугу років та інших надбавок, передбачених цим Законом.

Умови оплати праці посадових осіб місцевого самоврядування визначаються органом місцевого самоврядування виходячи з умов оплати праці, установлених для державних службовців відповідних категорій і посад.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі