Теми статей
Обрати теми

Щодо створення робочих груп комісії із соціального страхування

Редакція ББ
Лист від 18.05.2012 р. № 01-16-1283

ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ З ТИМЧАСОВОЇ ВТРАТИ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ

ЩОДО СТВОРеННЯ РОБОЧИХ ГРУП КОМІСІЇ іЗ СОЦіального СТРАХУвання

Лист від 18.05.2012 р. № 01-16-1283

 

У зв’язку з численними запитами страхувальників та представників профспілкових організацій щодо внесення змін до абзацу 2 підпункту 1.4.1 пункту 1.4 Положення про комісію (уповноваженого) із соціального страхування підприємства, установи, організації, затвердженого постановою правління Фонду від 23.06.2008 р. № 25 (далі — Положення), постановою правління Фонду від 16.11.2011 р. № 54 виконавча дирекція Фонду повідомляє наступне.

Відповідно до абзацу 2 підпункту 1.4.1 пункту 1.4 Положення на підприємствах, в установах, організаціях, де нарахування і виплата заробітної плати, а також виплата матеріального забезпечення із соціального страхування та надання соціальних послуг здійснюються централізовано, створюється центральна комісія із соціального страхування підприємства, установи, організації (далі — центральна комісія підприємства).

Пунктом 1.5 Положення визначено, що за рішенням комісії із соціального страхування підприємства з числа її членів можуть створюватися робочі групи (призначатися представник, представники) для виконання практичної роботи з призначення матеріального забезпечення, здійснення заходів щодо зниження рівня захворюваності на підприємстві, проведення оздоровчих заходів та інших напрямів страхової діяльності.

Отже, враховуючи викладене, а також з метою уникнення ускладнень у роботі центральних комісій, вважаємо, що у бюджетній сфері, де значна кількість закладів, установ, організацій на міському та районному рівнях, на підприємствах, в установах, організаціях з великою штатною чисельністю працівників та наявністю численних розрізнених структурних підрозділів, які обслуговуються централізованими бухгалтеріями, за рішенням центральної комісії із соціального страхування в окремих закладах, установах, організаціях або структурних підрозділах можуть створюватись робочі групи (представники) центральної комісії із соціального страхування для виконання роботи щодо призначення матеріального забезпечення згідно з вимогами, встановленими Положенням.

 

Директор О. Бондар

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

В УСТАНОВАХ, ЩО ОБСЛУГОВУЮТЬСЯ ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЮ БУХГАЛТЕРІЄЮ,
МОЖУТЬ СТВОРЮВАТИСЯ РОБОЧІ ГРУПИ ІЗ СОЦСТРАХУ

Нагадаємо: нещодавно постановою ФССТВП від 16.11.2011 р. № 54 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2012, № 7, с. 4) було підкориговано норми Положення про комісію (уповноваженого) із соціального страхування підприємства, установи, організації, затвердженого постановою ФССТВП від 23.06.2008 р. № 25 (далі — Положення № 25).

Зокрема, п.п. 1.4.1 п. 1.4 цього Положення, який викладено в новій редакції, тепер установлено, що на підприємствах, в установах, організаціях, де нарахування та виплата заробітної плати, а також виплата матеріального забезпечення із соціального страхування та надання соціальних послуг здійснюються централізовано, створюється центральна комісія із соціального страхування підприємства, установи, організації (далі — центральна комісія). При цьому не передбачається створення окремої комісії із соцстрахування підрозділу в зазначених установах, організаціях.

Майже відразу на місцях виникли труднощі щодо реалізації такої вимоги. Адже централізованою бухгалтерією обслуговується велика кількість установ, що утруднює роботу центральної комісії з виплати матеріального забезпечення із соціального страхування та надання соціальних послуг.

Ураховуючи це, у листі, що коментується, фахівці ФССТВП підкреслили, що центральна комісія може скористатися п. 1.5 Положення № 25, згідно з яким за рішенням комісії з числа її членів можуть створюватися робочі групи (призначатися представник, представники) для виконання практичної роботи в окремих установах або структурних підрозділах.

 

Ольга ВІТКОВСЬКА, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі