Теми статей
Обрати теми

Щодо отримання допомоги на поховання у випадку смерті у відрядженні в іншій країні

Редакція ББ
Лист від 05.04.2012 р. № 01-12/483

СЕВАСТОПОЛЬСЬКЕ МІСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ ФОНДУ СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ З ТИМЧАСОВОЇ ВТРАТИ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ

ЩОДО ОТРИМАННЯ ДОПОМОГИ НА ПОХОВАННЯ У ВИПАДКУ СМЕРТІ У ВІДРЯДЖЕННІ В ІНШІЙ КРАЇНІ

Лист від 05.04.2012 р. № 01-12/483

 

Питання : Працівник нашого підприємства помер, перебуваючи у відрядженні в Румунії. Свідоцтво про смерть також видане в Румунії. Чи зможемо ми на підставі вищезгаданого свідоцтва одержати допомогу на поховання в органах Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності?

Відповідь : Згідно з п. 4 ст. 51 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» свідоцтво про смерть є одним з документів, необхідних для отримання допомоги на поховання за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Згідно з роз’ясненням Міністерства закордонних справ України, іноземні офіційні документи користуються доказовою силою офіційних документів на території України:

без будь-якого додаткового засвідчення , якщо вони складені на території держави, з якими Україна має відповідні дво- або багатосторонні договори;

за умови засвідчення штампом апостиль , якщо вони складені на території держав — учасниць Гаазької угоди від 5 жовтня 1961 року, що скасовує вимогу легалізації іноземних офіційних документів;

за умови наявності консульської легалізації , якщо вони складені на території держав, з якими Україна не має вищезазначених договорів, і на території Німеччини, яка висловила заперечення проти приєднання України до Конвенції, що скасовує вимогу легалізації іноземних офіційних документів.

Румунія входить до переліку країн, на які розповсюджується спрощена легалізація відповідно до Гаазької Конвенції, отже, свідоцтво про смерть може бути легалізоване шляхом проставляння апостиля, форма і порядок проставляння якого встановлені в Гаазькій Конвенції.

Оскільки легалізація документа завжди має на меті використання цього документа за кордоном, то слід зробити переклад цього документа на мову країни, куди прямує документ.

Спочатку апостиль проставляється на оригіналі документа відповідним компетентним органом його держави-походження, після чого робиться переклад, достовірність якого засвідчуються нотаріусом і подається для проставляння апостиля в Міністерство юстиції України. Така подвійна процедура проставляння апостиля вимагається майже всіма державами — учасницями Конвенції.

На підставі викладеного для отримання допомоги на поховання за рахунок коштів Фонду вам необхідно легалізувати свідоцтво про смерть, видане в Румунії, відповідно до чинного законодавства.

 

Заступник директора В. Назаров

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

ПРАЦІВНИК ПОМЕР, ПЕРЕБУВАЮЧИ У ВІДРЯДЖЕННІ В ІНШІЙ КРАЇНІ:
ЧИ Є ПРАВО НА ОТРИМАННЯ ДОПОМОГИ НА ПОХОВАННЯ
ЗА РАХУНОК КОШТІВ ФССТВП

Одним із видів соціальних послуг, що надаються за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — ФССТВП), є допомога на поховання застрахованої особи.

Згідно з п. 4 ст. 51 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III (далі — Закон № 2240) допомога на поховання застрахованої особи призначається сім’ї померлого або особі, яка здійснила поховання, на підставі свідоцтва про смерть, виданого органом реєстрації актів цивільного стану.

У зв’язку з цим виникає запитання щодо можливості отримання допомоги на поховання, якщо смерть працівника настала в іншій країні та відповідно свідоцтво про смерть видано не в Україні.

Як випливає з листа, що коментується, ФССТВП визнає можливість отримання допомоги на поховання в цьому випадку, проте свідоцтво про смерть, видане в іншій країні, необхідно легалізувати з метою отримання статусу офіційного документа на території України.

Зауважимо, що порядок легалізації офіційних іноземних документів роз’яснило Міністерство закордонних справ України в листі від 16.06.2006 р. № 51/16-2216. Так, іноземні офіційні документи мають доказову силу офіційних документів на території України:

без будь-якого додаткового засвідчення, якщо їх складено на території держав, з якими Україна має відповідні дво- чи багатосторонні договори. Зауважимо, що до переліку таких країн входять: Азербайджан, Албанія, Білорусь, Болгарія, Вірменія, Грузія, Естонія, Казахстан, Киргизія, Куба, Латвія, Литва, Македонія, Молдова, Монголія, Росія, Румунія, Словацька Республіка, Польща, Таджикистан, Туркменістан, Угорщина, Чехія, а також країни, що утворилися на території колишньої Югославії (крім Словенії та Хорватії). Додамо, що хоча свідоцтво про смерть, видане в таких країнах не потребує додаткового посвідчення, проте слід перекласти цей документ українською мовою. Достовірність такого перекладу посвідчується нотаріусом;

за умови засвідчення штампом апостиль, якщо вони складені на території держав — учасниць Конвенції, що скасовує вимогу легалізації іноземних офіційних документів, підписаної 05.10.61 р. (далі — Конвенція). Зауважимо, що перелік держав — учасниць Конвенції станом на 18.01.2012 р. наведено на сайті Міністерства закордонних справ України (http://www.mfa.gov.ua).

Згідно з постановою КМУ «Про надання повноважень на проставляння апостиля, передбаченого Конвенцією, що скасовує вимогу легалізації іноземних офіційних документів» від 18.01.2003 р. № 61 повноваження на проставляння апостиля в цьому випадку надано Міністерству юстиції України. Порядок проставляння апостиля наведено на сайті цього Міністерства (http://www.minjust.gov.ua).

Як підкреслив ФССТВП у листі, що коментується, апостиль проставляється на оригіналі документа відповідним компетентним органом держави його походження, після чого робиться переклад, достовірність якого посвідчується нотаріусом та подається для проставляння апостиля до Мін’юсту;

за умови наявності консульської легалізації, якщо вони складені на території держав, з якими Україна не має зазначених вище договорів, та на території Німеччини, яка висловила заперечення проти приєднання України до Конвенції.

Після того як свідоцтво про смерть, видане в іншій країні, буде легалізовано в порядку, розглянутому вище, є всі підстави для отримання допомоги на поховання за рахунок ФССТВП.

 

Ольга ВІТКОВСЬКА,
економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі