Теми статей
Обрати теми

Передача комунального майна в державну власність

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПЕРЕДАЧА КОМУНАЛЬНОГО МАЙНА В ДЕРЖАВНУ ВЛАСНІСТЬ

 

Юлія КРОТ, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Чи може територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) передати на баланс управління праці та соціального захисту населення автомобіль, якщо утримання територіального центру здійснюється за рахунок коштів місцевого бюджету, а управління праці фінансується з державного бюджету?

(Харківська обл.)

 

Перш за все зазначимо, що управління майном, яке перебуває у комунальній власності, згідно зі ст. 327 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV здійснюють безпосередньо територіальна громада та утворені нею органи місцевого самоврядування.

Відповідно до ч. 1 ст. 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР (далі — Закон № 280) право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно належить територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах, які згідно зі ст. 143 Конституції України безпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування управляють майном, що є у комунальній власності.

Як визначено ч. 5 ст. 60 Закону № 280, зазначені органи від імені та в інтересах територіальних громад відповідно до закону здійснюють правомочності щодо володіння, користування та розпорядження об’єктами права комунальної власності, в тому числі виконують усі майнові операції, можуть передавати об’єкти права комунальної власності у постійне або тимчасове користування юридичним та фізичним особам, здавати їх в оренду, продавати і купувати, використовувати як заставу, вирішувати питання їхнього відчуження, визначати в угодах та договорах умови використання та фінансування об’єктів, що приватизуються та передаються у користування і оренду.

Отже, бюджетні установи, які утримуються за рахунок коштів місцевого бюджету, а територіальні центри соціального обслуговування відповідно до п. 12 Типового положення про територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг), затвердженого постановою КМУ від 29.12.2009 р. № 1417, належать саме до таких, мають право передавати майно іншій установі чи організації лише за наявності відповідного рішення органу місцевого самоврядування.

Так, згідно з ч. 1 ст. 5 Закону України «Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності» від 03.03.98 р. № 147/98-ВР (далі — Закон № 147) передача об’єктів з комунальної у державну власність здійснюється за рішенням сільських, селищних, міських, районних у містах рад — щодо об’єктів права комунальної власності відповідних територіальних громад, та районних і обласних рад — стосовно об’єктів права спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст, що перебувають в управлінні районних, обласних рад.

Процедура подачі та розгляду пропозицій щодо передачі об’єктів з комунальної у державну власність визначається КМУ (ч. 5 ст. 5 Закону № 147). Зокрема, основні вимоги до подання та розгляду пропозицій щодо передачі об’єктів з комунальної у державну власність, а також утворення і роботи комісії з питань передачі таких об’єктів установлені Порядком подання та розгляду пропозицій щодо передачі об’єктів з комунальної у державну власність та утворення і роботи комісії з питань передачі об’єктів у державну власність, затвердженим постановою КМУ від 21.09.98 р. № 1482 (далі — Порядок № 1482).

Відповідно до п. 3 цього Порядку передача з комунальної у державну власність іншого окремого індивідуально визначеного майна установ (крім нерухомого), в тому числі й автомобілів, здійснюється за наявності згоди на це органів, уповноважених управляти державним майном.

При цьому вартість такого майна визначається на підставі даних бухгалтерського обліку за умови її відповідності справедливій ринковій ціні (п. 4 Порядку № 1482).

Для передачі окремого індивідуально визначеного майна (крім нерухомого) з комунальної у державну власність утворюється комісія з питань передачі таких об’єктів, до складу якої входять представники виконавчого органу відповідної ради та органу, уповноваженого управляти державним майном, або самоврядної організації, яким передається об’єкт, а також установи, майно якої підлягає передачі, та її трудового колективу. Також до роботи комісії можуть залучатися експерти і радники з правом дорадчого голосу.

Якщо передача об’єктів у державну власність здійснюється за рішенням органу, уповноваженого управляти державним майном, або самоврядної організації, в такому разі комісію очолює керівник структурного підрозділу такого органу або самоврядної організації. Пунктом 8 Порядку № 1482 також передбачено, що голова комісії має організувати роботу з передачі об’єкта у державну власність таким чином, щоб завершити приймання-передачу в місячний термін з дня прийняття рішення про передачу.

Комісія під час обстеження визначає технічний стан об’єкта, встановлює відповідність його фізичного зносу даним бухгалтерського обліку. Якщо об’єкт передачі відповідно до висновків комісії визнано таким, що потребує ремонту, приймається рішення про джерела фінансування і термін виконання робіт, у тому числі із залученням в установленому порядку коштів підприємства, установи чи організації, яка передає цей об’єкт.

Передача оформляється Актом приймання-передачі за формою згідно з додатком до Порядку № 1482. Акт складається у чотирьох примірниках, підписується головою та членами комісії і затверджується органом, який утворив комісію.

Слід мати на увазі, що згідно з п. 9 Порядку № 1482 право власності на об’єкт передачі виникає з дати підписання акта приймання-передачі.

Операції з передачі комунального майна відображаються у бухгалтерському обліку установи, на балансі якої перебуває це майно, відповідно до Інструкції про кореспонденцію субрахунків бухгалтерського обліку для відображення основних господарських операцій бюджетних установ, затвердженої наказом Держказначейства від 10.07.2000 р. № 61.

Зокрема, під час списання з балансу установи автомобіля, переданого на баланс іншої установи чи організації, в бухгалтерському обліку установи, яка передає автомобіль, потрібно зробити такі записи:

 

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

дебет

кредит

1

Списано первісну (відновлювальну) вартість автомобіля

401

105

2

Списано нараховану суму зносу

131

401

 

Первинні документи, які підтверджують передачу основного засобу, зокрема Акт приймання-передачі, є підставою для здійснення записів до меморіального ордеру № 9 «Накопичувальна відомість про вибуття та переміщення необоротних активів» (форма № 438 (бюджет)), призначеного для обліку вибуття та переміщення до інших установ, організацій та матеріально відповідальних осіб матеріальних цінностей, що належать до необоротних активів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі