Теми статей
Обрати теми

Щодо індексації заробітної плати

Редакція ББ
Лист від 01.03.2012 р. № 48/10/136-12

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ЩОДО ІНДЕКСАЦІЇ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ

Лист від 01.03.2012 р. № 48/10/136-12

 

Департамент стратегічного планування Міністерства соціальної політики України розглянув запит <…> щодо індексації заробітної плати і повідомляє.

Відповідно до пункту 2 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 р. № 1078 (зі змінами і доповненнями, внесеними постановами Кабінету Міністрів України від 17.05.2006 р. № 690, від 11.07.2007 р. № 913 та від 12.03.2008 р. № 170, індексації підлягають грошові доходи громадян, одержані в гривнях на території України, які не мають разового характеру, зокрема оплата праці, яка включає оплату праці за виконану роботу згідно з тарифними ставками (окладами) і відрядними розцінками, доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством, а також інші компенсаційні виплати, що мають постійний характер.

Пунктом 5 Порядку передбачено, що місяць, в якому відбулося підвищення грошових доходів населення, в тому числі за рахунок виплат, передбачених п. 2 Порядку, вважається базовим при обчисленні індексу споживчих цін для проведення індексації. Грошові доходи, одержані за цей місяць, не індексуються. З наступного за базовим місяцем наростаючим підсумком розраховується індекс для проведення подальшої індексації. При цьому сума підвищення грошових доходів має перевищувати суму індексації, яка б мала бути нарахована за відповідний місяць.

Отже, у разі підвищення працівнику заробітної плати для визначення базового місяця при проведенні індексації здійснюється порівняння суми збільшення заробітної плати (з урахуванням посадового окладу, доплат, надбавок, передбачених чинним законодавством та премій) та суми індексації, що має нараховуватися в місяці підвищення грошового доходу.

Звертаємо вашу увагу, що при визначенні базового місяця порівняння підвищення грошових доходів необхідно проводити з попереднім місяцем.

Враховуючи викладене, якщо працівнику в грудні 2011 року було збільшено заробітну плату, і в розрахунку за повний відпрацьований місяць сума збільшення грошового доходу перевищила суму індексації, що мала нараховуватися в цьому місяці, то в такому випадку грудень 2011 року є базовим при обчисленні індексу споживчих цін для проведення індексації.

 

Директор Департаменту стратегічного планування О. Крептовська

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

ЯК ПРЕМІЇ ВПЛИВАЮТЬ НА ПОРЯДОК ПРОВЕДЕННЯ ІНДЕКСАЦІЇ ЗАРПЛАТИ:
НОВА ПОЗИЦІЯ МІНСОЦПОЛІТИКИ

На практиці чимало бухгалтерів стикаються з проблемами при проведенні індексації заробітної плати, про що свідчить величезна кількість запитань, які надходять до редакції нашого видання щодо цієї теми. І все тому, що відповіді на них не завжди можна знайти безпосередньо в Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженому постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078).

Згідно з п. 14 цього Порядку надання роз’яснень щодо застосування цього Порядку належить до компетенції Мінсоцполітики, тому на всі запитання, які надійшли до редакції від читачів, на сторінках нашої газети відповідають представники цього Міністерства.

Листи Мінсоцполітики також частково компенсують недостатність нормативного регулювання процесу індексації та мають велике значення для правильного розуміння норм Порядку № 1078.

Так, у листі, що коментується, надано роз’яснення з такого питання: «Працівнику в грудні 2011 року у зв’язку з наявними фінансовими можливостями, економією фонду зарплати було виплачено премію за основні результати роботи в розмірі 700 грн. За період січень — листопад 2011 року така премія не виплачувалася у зв’язку з недостатнім фінансуванням. Також у грудні 2011 року згідно з Єдиною тарифною сіткою працівнику було підвищено посадовий оклад до 1281 грн. До грудня 2011 року базовим місяцем для працівника був жовтень 2008 року (сума можливої індексації зарплати — 346,38 грн.). Чи зміниться для працівника базовий місяць для проведення індексації?».

Слід зауважити, що фахівці Мінсоцполітики дали дуже несподівані роз’яснення з цього питання. Перш ніж розглянути їх детальніше, нагадаємо: про те, як впливають премії на порядок проведення індексації, Мінсоцполітики розповідало в листах від 17.08.2010 р. № 161/10/136-10 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2011, № 36) та від 27.07.2011 р. № 150-10/136-11 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2011, № 43). Вкажемо на основні моменти.

Отже, індексації підлягають грошові доходи громадян, що не мають разового характеру, у тому числі зарплата, складовою частиною якої є премії (п. 2 Порядку № 1078). Тому премії, які мають постійний (систематичний) характер, належать до індексованих доходів.

У зв’язку з цим, як підкреслило Мінсоцполітики в листі від 27.07.2011 р. № 150-10/136-11, премії (крім одноразової виплати премії), які передбачені умовами оплати праці установи, входять до загального доходу, що підлягає індексації, а також беруть участь у проведенні порівняльних розрахунків для визначення базового місяця при підвищенні зарплати.

Зверніть увагу: ідеться про премії, пов’язані з виконанням виробничих завдань та функцій, які згідно з п. 2.2 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5, входять до складу додаткової заробітної плати. Підкреслимо: якщо такі премії у зв’язку з недостатнім фінансуванням виплачуються нерегулярно або за рахунок економії фонду оплати праці, це не є підставою вважати такі виплати одноразовими.

Якщо ж грошовий дохід працівника підвищився за рахунок виплати премії, яка має одноразовий характер (наприклад, премія до ювілею), то місяць виплати такої премії не вважається базовим.

Як відомо, провідну роль у проведенні індексації заробітної плати відіграють базові місяці. Загальний підхід до визначення базового місяця викладено в п. 5 Порядку № 1078, де зазначено, що базовим для проведення індексації є місяць підвищення:

розмірів мінімальної заробітної плати. Проте, якщо при законодавчому підвищенні мінімальної зарплати не збільшується реальна зарплата працівників, то в цьому випадку місяць підвищення загального рівня мінімальної заробітної плати не вважається базовим, індексація продовжується на раніше визначені індекси;

зарплати працівника, не пов’язаного з підвищенням мінімальної заробітної плати.

Для визначення базового місяця необхідно порівнювати суму підвищення зарплати та суму індексації, яку могло бути нараховано в місяці підвищення грошового доходу. При цьому порівняльні розрахунки слід проводити з попереднім місяцем (виходячи з умов повністю відпрацьованого місяця, з урахуванням постійних доплат, надбавок та премій). Це має значення, коли підвищення доходу відбувається в середині місяця або в місяці, відпрацьованому не повністю (наприклад, якщо працівник частину місяця перебував у відпустці чи на лікарняному).

При цьому слід мати на увазі, що місяць вважатиметься базовим, якщо:

1) сума підвищення заробітної плати перевищила суму індексації, яку могло бути нараховано в цьому місяці. В іншому разі місяць підвищення не вважається базовим, і доходи індексують у загальному порядку (абз. 3 п. 5 Порядку № 1078);

2) підвищення зарплати відбувається за рахунок збільшення її постійних складових. Ця умова випливає з п. 2 Порядку № 1078.

У базовому місяці індексацію заробітної плати не проводять. З місяця, наступного за базовим, починають розрахунок нового індексу споживчих цін наростаючим підсумком.

У листі від 17.08.2010 р. № 161/10/136-10 фахівці Мінсоцполітики роз’яснили: місяць установлення працівнику премії, а також місяць, в якому збільшено розмір такої премії порівняно з попереднім періодом, є базовими для проведення індексації (за умови, що сума підвищення доходу перекрила суму можливої індексації).

Отже, місяць установлення працівнику премії вперше є базовим для проведення індексації за умови, що сума підвищення доходу перекрила суму можливої індексації (див. також консультацію фахівця Мінсоцполітики на с. 31 цього номера).

У разі збільшення або зменшення доходу працівника за рахунок зміни розміру премії в окремі місяці місяць виплати більшої суми премії не вважається базовим. У такому разі індексація продовжується відповідно до індексу, розрахованого згідно з Порядком № 1078.

Інакше кажучи, потрібно взяти за правило: зміна базового місяця при проведенні індексації відбувається тільки у випадку, якщо розмір премії збільшується не в окремому місяці, а на постійній основі, що випливає з п. 2 Порядку № 1078.

Якщо в окремому місяці премію виплачено в більшій сумі (а в подальшому — у звичайній чи не виплачується взагалі), то такий місяць не буде базовим, оскільки премія в такому розмірі не виплачуватиметься постійно. У цьому випадку немає необхідності проводити порівняльні розрахунки для визначення місяця базовим.

Якщо ж одночасно премію виплачено в більшій сумі та встановлено на постійній основі, то такий місяць можна прийняти за базовий (за умови, що сума підвищення зарплати перекриє суму можливої індексації).

Тепер же, виходячи з листа, що коментується, при визначенні базового місяця потрібно враховувати таке.

Якщо відбувається підвищення заробітної плати, зокрема, за рахунок посадових окладів, надбавок, доплат, і одночасно збільшується відсоток премії, то при порівнянні суми підвищення зарплати та суми індексації розмір премії враховується.

Якщо ж не відбувається збільшення посадових окладів, надбавок, доплат та інших виплат, які є об’єктом індексації, то зміна розміру премії не впливає на визначення базового місяця при проведенні індексації зарплати.

Виходячи з умов, викладених у запитанні, у грудні 2011 року грошовий дохід працівника підвищився за рахунок збільшення посадового окладу та виплати премії. Оскільки сума підвищення доходу (премія в розмірі 700 грн. враховується при визначенні суми підвищення зарплати) перекрила суму можливої індексації, то грудень 2011 року став базовим.

Зі свого боку зауважимо, що висновки Мінсоцполітики не можна вважати безспірними, адже вони жодним чином не випливають з положень Порядку № 1078. Проте все ж рекомендуємо в таких ситуаціях для збереження за працівником індексації виплачувати не премію за результатами роботи, а премію, що має одноразовий характер (наприклад, у цьому випадку премію до Нового року).

 

Ольга ВІТКОВСЬКА, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі