Теми статей
Обрати теми

Щодо права на продовження роботи за спеціальністю при виході на пенсію за вислугу років

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЩОДО ПРАВА НА ПРОДОВЖЕННЯ РОБОТИ ЗА СПЕЦІАЛЬНІСТЮ ПРИ ВИХОДІ НА ПЕНСІЮ ЗА ВИСЛУГУ РОКІВ

 

Світлана МЕРЕНКОВА, провідний державний фінансовий інспектор Харківської об’єднаної державної фінансової інспекції

 

Викладач фізики вийшла на пенсію за вислугу років. Наразі вона працює на ставку інженером з метрології. Чи має право такий працівник працювати вчителем фізики за сумісництвом на 0,5 або 0,25 ставки?

(м. Кременчук)

 

Такі запитання вже неодноразово надходили до редакції газети «Бюджетна бухгалтерія». Слід зауважити, що думки з цього приводу різних інстанцій кардинально відрізняються.

Насамперед у цьому питанні слід керуватися Законом України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.91 р. № 1788-ХІІ (далі — Закон № 1788).

Так, відповідно до п. «е» ст. 55 цього Закону право на пенсію за вислугу років незалежно від віку мають працівники освіти, охорони здоров’я та соціального забезпечення за наявності спеціального стажу роботи від 25 до 30 років. Перелік закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту й посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затверджено постановою КМУ від 04.11.93 р. № 909 (далі — Перелік № 909).

Пенсії за вислугу років установлюються окремим категоріям громадян, зайнятих на роботах, виконання яких призводить до втрати професійної працездатності або придатності до настання віку, який дає право на пенсію за віком (ст. 51 Закону № 1788).

Таким чином, підставою пенсійного забезпечення за вислугу років є втрата професійної працездатності або професійної придатності до настання пенсійного віку.

Згідно зі ст. 7 Закону № 1788 звернення за призначенням пенсії може здійснюватися в будь-який час після виникнення права на пенсію. При цьому пенсії за вислугу років призначаються при залишенні роботи, яка дає право на пенсію (абз. 2 ст. 7 Закону № 1788).

Таким чином, на нашу думку, педагогічний (або медичний) працівник у разі виходу на пенсію за вислугу років не має права одночасно працювати за спеціальністю та отримувати пенсію і зарплату. Тобто в цьому випадку обіймати посаду вчителя або вести години викладання (незалежно від того, є робота основною чи за сумісництвом) цей працівник не може.

Водночас він має право продовжувати працювати, але не на посаді, яка дає право на пенсію за вислугу років, оскільки такий вид пенсії призначається в разі залишення роботи, що дає право на цей вид пенсії.

Разом із тим можливе припинення виплати пенсії у зв’язку з працевлаштуванням за спеціальністю. Для цього необхідно подати до управління ПФУ відповідну заяву та виписку з трудової книжки про зарахування на посаду. У разі звільнення виплату пенсії буде відновлено з дня, наступного за днем звільнення з роботи за спеціальністю. Для цього потрібно звернутися до управління ПФУ із зазначеними документами. Перерви у стажі не впливають на порядок обчислення пенсії.

Такої ж думки дотримується і ПФУ (див. лист ПФУ від 21.06.2011 р. № 12549/02-20) та припиняє виплату пенсій за вислугу років у таких випадках.

Водночас Мінпраці у своєму листі від 31.08.92 р. № 21 зазначило: у зв’язку з тим що робота за сумісництвом права на пенсію за вислугу років не дає, такі працівники після призначення пенсії за вислугу років можуть працювати на цій же посаді тільки за сумісництвом.

Зі свого боку зауважимо: ані Законом № 1788, ані Переліком № 909 не обумовлено, що до стажу роботи, який дає право на пенсію за вислугу років, уключається тільки робота за основним місцем роботи.

Також зазначимо, що відповідно до ст. 6 Закону № 1788 при настанні пенсійного віку людина, якій призначено пенсію за вислугу років, може перейти на пенсію за віком, а отже, влаштуватися на роботу за спеціальністю (у цьому випадку на посаду вчителя).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі