Теми статей
Обрати теми

Питання підвищення заробітної плати медичних працівників, які надають медичну допомогу хворим на туберкульоз

Редакція ББ
Стаття

ПИТАННЯ ПІДВИЩЕННЯ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ МЕДИЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ, ЯКІ НАДАЮТЬ МЕДИЧНУ ДОПОМОГУ ХВОРИМ НА ТУБЕРКУЛЬОЗ

 

Анжела КУПЛИВАНЧУК, заступник начальника управління — начальник відділу нормування і оплати праці та роботи з місцевими бюджетами Управління планування, фінансування видатків бюджету та оплати праці Департаменту фінансово-ресурсного забезпечення

 

Перш за все зазначимо, що Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про боротьбу із захворюванням на туберкульоз» та інших законодавчих актів України» від 22.03.2012 р. 4565-VI (далі — Закон № 4565) викладено у новій редакції Закон України «Про боротьбу із захворюванням на туберкульоз» від 05.07.2001 р. № 2586-III, який тепер має назву Закон України «Про протидію захворюванню на туберкульоз» (далі — Закон № 2586).

Оновленою ч. 1 ст. 22 Закону № 2586 встановлено, що працівникам протитуберкульозних закладів, які надають медичну допомогу хворим на туберкульоз, працюють із живими збудниками туберкульозу чи матеріалами, що їх містять, здійснюють догляд за хворими на туберкульоз та/або прибирання приміщень, у яких перебувають такі хворі, встановлюються підвищені посадові оклади у зв’язку із шкідливими і важкими умовами праці, надбавка за вислугу років та інші надбавки і доплати.

Перелік робіт, професій і посад, зайняття яких дає право на підвищені посадові оклади, затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я.

Умови та розміри оплати праці працівників протитуберкульозних закладів визначаються КМУ.

Частиною 2 ст. 22 Закону № 2586 передбачено, що працівники, зазначені у ч. 1 ст. 22 Закону № 2586, мають право на допомогу для оздоровлення у розмірі посадового окладу при наданні щорічної відпустки, а також на щорічну матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань у розмірах і порядку, що встановлюються КМУ.

Закон № 4565 набрав чинності 19 квітня 2012 року, крім ч. 2 ст. 22 Закону № 2586 , у редакції Закону № 4565, яка набирає чинності з 1 січня 2013 року.

Нагадаємо, що постановою КМУ «Про деякі заходи щодо підвищення престижності праці медичних працівників, які надають медичну допомогу хворим на туберкульоз» від 16.02.2011 р. № 123 (далі — постанова № 123) з 1 липня 2011 року медичним працівникам, які надають медичну допомогу хворим на туберкульоз, встановлено два види додаткової оплати праці, а саме:

 

Посади

Тип закладу

Вид додаткової оплати

підвищення посадового окладу у зв’язку
зі шкідливими та важкими умовами праці

надбавка за тривалість безперервної роботи

Лікарі, фахівці з базовою й неповною вищою медичною освітою та професіонали з вищою немедичною освітою, які допущені до медичної діяльності

Спеціалізовані заклади охорони здоров’я та структурні підрозділи закладів охорони здоров’я, що здійснюють діагностику туберкульозу та надають лікувально-профілактичну допомогу хворим:

заразною формою туберкульозу

60 % посадового окладу

до 60 % посадового окладу залежно від стажу роботи на відповідній посаді у зазначених закладах

активною формою туберкульозу

30 % посадового окладу

до 40 % посадового окладу залежно від стажу роботи на відповідній посаді у зазначених закладах

 

На виконання умов постанови № 123 було прийнято спільний наказ Мінсоцполітики та МОЗ від 19.07.2011 р. № 284/424 (далі — наказ № 284/424), яким внесено зміни до Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519), щодо порядку та умов виплати підвищення посадового окладу у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці, а також надбавки за тривалість безперервної роботи.

 

Надбавка за тривалість безперервної роботи

Відповідно до п.п. 4.1.1 Умов № 308/519 окремим категоріям працівників деяких закладів охорони здоров’я встановлюється надбавка за тривалість безперервної роботи залежно від стажу роботи.

Наказом № 284/424 перелік закладів, посад, розмірів надбавок за тривалість безперервної роботи та порядок їх виплати, визначений п.п. 4.1.1 Умов № 308/519, було доповнено новими позиціями 12 та 13, а саме:

 

Заклади (підрозділи)

Посади

Максимальний розмір надбавок

Порядок виплати надбавок

12. Спеціалізовані заклади охорони здоров’я та структурні підрозділи закладів охорони здоров’я, які здійснюють діагностику туберкульозу і надають лікувально-профілактичну допомогу хворим на заразну форму туберкульозу

Лікарі незалежно від найменування посад, фахівці з базовою та неповною вищою медичною освітою незалежно від найменування посад, професіонали з вищою немедичною освітою, що допущені до медичної діяльності у структурних підрозділах протитуберкульозних закладів із високим ступенем ризику інфікування та захворювання на туберкульоз

60 %

До 2 років (включно) безперервної роботи — 10 %;

від 2 до 4 років — 20 %;

від 4 до 6 років — 30 %;

від 6 до 8 років — 40 %; від 8 до 10 років — 50 %;

понад 10 років — 60 % посадового окладу

13. Спеціалізовані заклади охорони здоров’я та структурні підрозділи закладів охорони здоров’я, які здійснюють діагностику туберкульозу і надають лікувально-профілактичну допомогу хворим на активну форму туберкульозу

Лікарі незалежно від найменування посад, фахівці з базовою та неповною вищою медичною освітою незалежно від найменування посад, професіонали з вищою немедичною освітою, що допущені до медичної діяльності

40 %

До 3 років (включно) безперервної роботи — 10 %;

від 3 до 6 років — 20 %; від 6 до 9 років — 30 %; понад 9 років — 40 % посадового окладу

 

Порядок обчислення стажу, який дає право на отримання надбавки за тривалість безперервної роботи, встановлено п.п. 4.1.3 Умов № 308/519.

Надбавка за тривалість безперервної роботи нараховується:

— кожного місяця за основною посадою та за сумісництвом (пп. 13 п.п. 4.1.1 Умов № 308/519);

— виходячи з посадового окладу (тарифної ставки) за посадою, яку обіймають працівники, визначеного згідно з пп. 2.1 — 2.2 Умов № 308/519, з урахуванням підвищення за кваліфікаційну категорію і без урахування інших підвищень, надбавок, доплат (за винятком лікарів МСЕК, працівників протичумних закладів та структурних підрозділів з боротьби з особливо небезпечними інфекціями інших закладів). Лікарям МСЕК, центрів (бюро) медико-соціальних експертиз, працівникам протичумних закладів та структурних підрозділів з боротьби з особливо небезпечними інфекціями інших закладів надбавки за тривалість безперервної роботи нараховуються від посадового окладу, підвищеного у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці (п. 4.6 Умов № 308/519).

 

Підвищення посадового окладу у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці

Згідно з п.п. 2.4.5 Умов № 308/519 посадові оклади (тарифні ставки) працівників закладів та структурних підрозділів, перелік яких наведено у додатку 3 до Умов № 308/519,, підвищуються у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці.

Наказом № 284/424 позицію 4.1 додатка 3 до Умов № 308/519 викладено у новій редакції, а також додаток 3 доповнено новими позиціями 5 і 5.1, а саме:

 

4. Заклади, підрозділи та посади, робота на яких дає право на підвищення посадових окладів (ставок) на 30 % у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці (посади усіх працівників незалежно від їх найменування)

4.1. Спеціалізовані заклади охорони здоров’я та структурні підрозділи закладів охорони здоров’я, які здійснюють діагностику туберкульозу і надають лікувально-профілактичну допомогу хворим на активну форму туберкульозу

4.2. Спеціалізовані медико-соціальні експертні комісії, центри (бюро) медико-соціальної експертизи для хворих на туберкульоз

5. Заклади, підрозділи та посади, робота у яких дає право на підвищення посадових окладів (тарифних ставок) на 60 % у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці

5.1. Спеціалізовані заклади охорони здоров’я та структурні підрозділи закладів охорони здоров’я, які здійснюють діагностику туберкульозу і надають лікувально-профілактичну допомогу хворим на заразну форму туберкульозу

Лікарі незалежно від найменування посад, фахівці з базовою та неповною вищою медичною освітою незалежно від найменування посад, професіонали з вищою немедичною освітою, що допущені до медичної діяльності у структурних підрозділах протитуберкульозних закладів із високим ступенем ризику інфікування та захворювання на туберкульоз

 

Конкретний перелік посад працівників, яким посадові оклади (тарифні ставки) підвищуються у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці, затверджується керівником закладу, установи за погодженням з профспілковим комітетом залежно від функціональних обов’язків та обсягу роботи у шкідливих та важких умовах праці (п. 12 п.п. 2.4.5 Умов № 308/519).

Підвищення, передбачені пп. 2.4.5 — 2.4.6 Умов № 308/519, установлюються до посадового окладу, визначеного за пп. 2.1 — 2.2 Умов № 308/519, з урахуванням підвищень за кваліфікаційну категорію, оперативні втручання, диплом з відзнакою, санітарний транспорт (п.п. 2.4.7 Умов № 308/519).

Згідно з примітками 1 та 2 до п.п. 4.1.1 Умов № 308/519 та до додатка 3 до Умов № 308/519:

— Перелік спеціалізованих закладів охорони здоров’я та структурних підрозділів закладів охорони здоров’я, які здійснюють діагностику туберкульозу та надають лікувально-профілактичну допомогу хворим на туберкульоз затверджено наказом МОЗ від 16.07.2009 р. № 514 (далі — Перелік № 514);

— Перелік структурних підрозділів протитуберкульозних закладів із високим ступенем ризику інфікування та захворювання на туберкульоз визначається п. 3.4 розд. III Стандарту інфекційного контролю за туберкульозом в лікувально-профілактичних закладах, місцях довгострокового перебування людей та проживання хворих на туберкульоз, затвердженого наказом МОЗ від 18.08.2010 р. № 684 (далі — Стандарт № 684).

Тепер перейдемо до відповідей на запитання читачів.

 

Фтизіопульмонологічна МСЕК є структурним підрозділом обласного центру медико-соціальної експертизи, хоча розташована на території обласного протитуберкульозного диспансеру.

У зв’язку з прийняттям наказу МОЗ від 23.12.2011 р. № 950 фтизіопульмонологічній МСЕК надано високий ступінь ризику захворювання на туберкульоз, що дає право відповідно до п.п. 4.1 п.п. 4.1.1 розд. 4 Умов № 308/519 на встановлення надбавки за тривалість безперервної роботи та на підвищення посадового окладу за шкідливі умови праці лікарям та фахівцям з базовою та неповною вищою освітою.

У той же час фтизіопульмонологічну МСЕК не віднесено до Переліку № 514.

Просимо надати роз’яснення щодо підстав:

— для виплати надбавки за тривалість безперервної роботи та для підвищення посадового окладу за шкідливі умови праці лікарям та фахівцям з базовою і неповною вищою освітою фтизіопульмонологічної МСЕК;

— застосування для працівників МСЕК ст. 23 Закону України «Про боротьбу із захворюванням на туберкульоз» щодо надання щорічної відпустки тривалістю не менш як 36 календарних днів.

(м. Чернігів)

 

Відповідно до п. 7 ст. 1 Закону № 2586 (у редакції Закону № 4565) протитуберкульозні заклади — лікувально-профілактичні заклади охорони здоров’я (протитуберкульозні диспансери, лікарні, санаторно-курортні, інші заклади) чи їх структурні підрозділи, в яких надається медична допомога хворим на туберкульоз. Перелік протитуберкульозних закладів затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я.

Згідно з п. 5 Переліку закладів охорони здоров’я, затвердженому наказом МОЗ від 28.10.2002 р. № 385, обласний центр (бюро) медико-соціальної експертизи є закладом медико-соціального захисту.

Відповідно до п. 3.4 розд. III Стандарту № 684 фтизіатричну (фтизіопульмонологічну) МСЕК віднесено до однопрофільних, спеціалізованих лікарняних закладів охорони здоров’я, що надають медичну допомогу хворим на туберкульоз та мають високий ступінь ризику захворювання на туберкульоз.

Тому згідно з п. 4.2 додатка 3 до Умов № 308/519 всі працівники (незалежно від найменування посад) спеціалізованих МСЕК, центрів (бюро) медико-соціальної експертизи для хворих на туберкульоз мають право на підвищення посадового окладу на 30 % у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці.

Проте оскільки фтизіатрична (фтизіопульмонологічна) МСЕК не зазначена у Переліку № 514, працівники цього закладу не мають права на надбавку за стаж безперервної роботи, яку передбачено п.п. 4.1.1 Умов № 308/519, та на відпустку тривалістю 36 календарних днів, яку передбачено п. 1 ст. 23 Закону № 2586.

 

Лікарня має протитуберкульозний кабінет у поліклінічному відділенні, в якому працюють лікар-фтизіатр, сестра медична, молодша медична сестра. Згідно зі змінами щодо встановлення надбавки за тривалість безперервної роботи та наказу МОЗ від 23.12.2011 р. № 950, протитуберкульозні кабінети поліклініки віднесено до високого ступеня ризику захворюваності на туберкульоз.

Як правильно нарахувати зарплату персоналу протитуберкульозного кабінету?

(Житомирська обл.)

 

Відповідно до п. 3.4 розд. III Стандарту № 684 протитуберкульозний кабінет є структурним підрозділом лікувально-профілактичних закладів охорони здоров’я, що надають медичну допомогу хворим на туберкульоз та мають високий ступінь ризику захворювання на туберкульоз. Крім того, протитуберкульозний кабінет віднесено до Переліку № 514.

Отже, лікарі незалежно від найменування посад, фахівці з базовою та неповною вищою медичною освітою незалежно від найменування посад, професіонали з вищою немедичною освітою, що допущені до медичної діяльності у структурних підрозділах протитуберкульозних закладів із високим ступенем ризику інфікування та захворювання на туберкульоз, мають право:

— на надбавку за тривалість безперервної роботи відповідно до п.п. 4.1.1 Умов № 308/519 у розмірі 60 % посадового окладу;

— підвищення посадового окладу на 60 % у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці згідно з п.п. 2.4.5 Умов № 308/519 (п. 5.1 додатка 3 до Умов № 308/519).

Додамо також, що лікарі з базовою та неповною вищою медичною освітою закладу, які мають право на виплату надбавки за тривалість безперервної роботи, мають також право на виплату надбавки за вислугу років відповідно до постанови КМУ «Про затвердження Порядку виплати надбавки за вислугу років медичним та фармацевтичним працівникам державних та комунальних закладів охорони здоров’я» від 29.12.2009 р. № 1418.

Приклад 1. Лікар-фтизіатр протитуберкульозного кабінету поліклініки, якому встановлено 13-й тарифний розряд, має загальний медичний стаж 22 роки, з них 9 років безперервної роботи у протитуберкульозному кабінеті. На 01.04.2012 р. його посадовий оклад становить 1802 грн.

1. Розмір посадового окладу з урахуванням підвищення у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці становить 2883,20 грн. (1802,00 грн. х 60 %);

2. Відповідно до п. 4.6 Умов № 308/519 надбавки за тривалість безперервної роботи нараховуються виходячи з посадового окладу (тарифної ставки) за посадою, яку обіймають працівники, визначеного згідно з пп. 2.1 — 2.2, з урахуванням підвищення за кваліфікаційну категорію і без урахування інших підвищень, надбавок, доплат (за винятком лікарів МСЕК, працівників протичумних закладів та структурних підрозділів з боротьби з особливо небезпечними інфекціями інших закладів).

Слід зазначити, що згідно з Переліком особливо небезпечних, небезпечних інфекційних та паразитарних хвороб людини і носійства збудників цих хвороб, затвердженим наказом МОЗ від 19.07.95 р. № 133, туберкульоз віднесено до особливо небезпечних інфекційних хвороб. Разом з тим у п. 4 Умов № 308/519 наведено перелік закладів охорони здоров’я та їх структурних підрозділів. Відділи з боротьби з особливо небезпечними інфекціями є структурними підрозділами санітарно-епідеміологічних станцій. Протитуберкульозні (туберкульозні) заклади охорони здоров’я та спеціалізовані (протитуберкульозні (туберкульозні)) структурні підрозділи закладів охорони здоров’я не можуть бути віднесені до відділів боротьби з особливо небезпечними інфекціями.

Отже, надбавка за тривалість безперервної роботи становить 901,00 грн. (1802,00 грн. х 50 %).

3. Надбавка за вислугу років складає 864,96 грн. (2883,20 х 30 %).

Усього заробітна плата за квітень дорівнює 4649,16 грн. (2883,20 + 901,00 + 864,96).

 

Приклад 2. Сестра медична протитуберкульозного кабінету поліклініки, якій установлено 9-й тарифний розряд, має загальний медичний стаж 21 рік, з них 12 років безперервної роботи у протитуберкульозному кабінеті. На 01.04.2012 р. її посадовий оклад становить 1374,00 грн.

1. Розмір посадового окладу з урахуванням підвищення у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці становить 2198,40 грн. (1374 грн. х 60 %).

2. Надбавка за тривалість безперервної роботи дорівнює 824,40 грн. (1374 грн. х 60 %).

3. Надбавка за вислугу років складає 659,52 грн. (2198,40 х 30 %).

Усього заробітна плата за квітень становить 3682,32 грн. (2198,40 + 824,40 + 659,52).

 

Приклад 3. Молодша медична сестра протитуберкульозного кабінету поліклініки, якій установлено 3-й тарифний розряд, має загальний медичний стаж 19 років, з них 16 років безперервної роботи у протитуберкульозному кабінеті. На 01.04.2012 р. її посадовий оклад становить 1109,00 грн.

Розмір посадового окладу з урахуванням підвищення у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці (позиція 4.1 додатка 3 до Умов № 308/519) складає 1441,70 грн. (1109 грн. х 30 %).

Права на надбавку за тривалість безперервної роботи та надбавку за вислугу років вона не має.

Усього заробітна плата за квітень становить 1441,70 грн.

 

З 02.04.2009 р. у стоматологічному кабінеті виправної колонії працює медсестра, яка надає медичну допомогу хворим на туберкульоз (із заразною та активною формами).

Чи має вона право на отримання надбавки за тривалість безперервної роботи в розмірі 20 % посадового окладу та підвищення посадового окладу у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці на 60 % на підставі наказу № 284/424?

(м. Київ)

 

Стоматологічний кабінет установи виконання покарань, зокрема виправно-трудової колонії, не є спеціалізованим закладом охорони здоров’я чи структурним підрозділом закладу охорони здоров’я, що здійснює діагностику туберкульозу та надає лікувально-профілактичну допомогу хворим.

У зв’язку з цим медичні працівники такого кабінету не мають права на виплати, визначені постановою № 123.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі