Теми статей
Обрати теми

Інформаційна сторінка

Редакція ББ
Новини

ПРЕЗИДЕНТ ВІДПРАВИВ НА ДООПРАЦЮВАННЯ ЗАКОН УКРАЇНИ ПРО АДМІНПОСЛУГИ

Прийнятий Верховною Радою України 17.05.2012 р. Закон України «Про адміністративні послуги» (проект № 9435), який визначає правові засади реалізації прав, свобод і законних інтересів фізичних і юридичних осіб у сфері надання адміністративних послуг, Президент України відправив на доопрацювання.

Щодо Закону Президент висловив, зокрема, такі зауваження та пропозиції:

1. У Законі відсутній механізм фінансового забезпечення надання через центри надання адміністративних послуг (що утворені як робочі органи або структурні підрозділи виконавчих органів місцевого самоврядування) адміністративних послуг органів виконавчої влади.

У зв’язку з цим пропонується, зокрема, визначити, що організація забезпечення надання адміністративних послуг органів виконавчої влади через центри надання адміністративних послуг є делегованим повноваженням, яке здійснюється виконавчими органами селищних, міських рад. Це дасть можливість передбачати для останніх необхідні суми при розрахунку відповідних бюджетних компенсацій.

2. Згідно із Законом однією з основних вимог до регулювання надання адміністративних послуг є, зокрема, встановлення виключно законом платності або безоплатності надання адміністративної послуги, розміру плати і порядку її справляння з урахуванням її соціального та економічного значення. Також визначено, що плата за надання адміністративної послуги (адміністративний збір) вноситься суб’єктом звернення одноразово за весь комплекс дій та рішень суб’єкта надання адміністративних послуг, необхідних для отримання адміністративної послуги (включаючи вартість бланків, експертиз, здійснюваних суб’єктом надання адміністративної послуги, отримання витягів із реєстрів тощо).

Водночас Законом передбачено, що закупівлі бланків документів суворого обліку, які використовуються суб’єктами надання адміністративних послуг для оформлення результатів надання адміністративних послуг, виводяться з-під дії Закону України «Про здійснення державних закупівель» від 01.06.2010 р. № 2289-VI. На такі бланки запроваджується державне регулювання цін. Однак альтернативного механізму контролю за ефективністю витрачання бюджетних коштів при здійсненні таких закупівель та способів державного регулювання цін на такі бланки Законом не визначено. Це створює ризики зловживань під час здійснення відповідних закупівель, неефективного витрачання бюджетних коштів, додаткових бюджетних витрат та обмежень, спотворення конкуренції і, як наслідок, ризики встановлення розміру адміністративного збору без урахування його соціального та економічного значення, порушення прав та інтересів фізичних і юридичних осіб у сфері надання адміністративних послуг.

Для уникнення таких ризиків пропонується визначити, що діяльність, пов’язана із виготовленням бланків документів, у тому числі суворого обліку, які використовуються органами виконавчої влади, іншими державними органами для оформлення результатів надання адміністративних послуг (крім власних бланків цих органів), здійснюється виключно державними підприємствами, установами і організаціями. Також вважається за необхідне визначити, що на продукцію суб’єктів господарювання, яка закуповується для надання адміністративних послуг, установлюється механізм державних цін.

3. Крім того, вбачається за необхідне вирішити у Законі питання щодо забезпечення суб’єктам звернення можливості отримання бланків заяв, необхідних для надання адміністративних послуг, з веб-сайтів суб’єктів надання адміністративних послуг, а також у центрах надання адміністративних послуг. Це дозволить забезпечити оперативність та зручність отримання адміністративних послуг суб’єктами звернень, а також запобігти можливим зловживанням у майбутньому щодо стягнення додаткових коштів із суб’єктів звернень під час отримання ними таких послуг.

4. Закон забороняє суб’єктам надання адміністративних послуг здійснювати прийом заяв суб’єктів звернень щодо надання адміністративних послуг через центр надання адміністративних послуг. Водночас Закон не містить відповідної заборони суб’єктам надання адміністративних послуг щодо видання оформлених результатів адміністративних послуг за заявами, поданими через центр надання адміністративних послуг, що сприятиме або може сприяти вчиненню корупційних порушень (корупційні фактори). Тому для уникнення таких ризиків пропонується передбачити в Законі відповідну заборону.

 

ЗАТВЕРДЖЕНО ПОРЯДОК НАДАННЯ МАТЕРІАЛЬНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗА РАХУНОК КОШТІВ ФССТВП У РАЗІ ЛІКВІДАЦІЇ (РЕОРГАНІЗАЦІЇ) УСТАНОВИ

Постановою правління ФССТВП від 03.04.2012 р. № 16 затверджено Порядок надання матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності застрахованим особам у разі ліквідації (реорганізації) підприємства, установи, організації, припинення підприємницької діяльності фізичної особи — підприємця, що має найманих працівників.

Цей Порядок визначає умови надання ФССТВП матеріального забезпечення застрахованим особам у разі ліквідації (реорганізації) підприємства, установи, організації, припинення підприємницької діяльності фізичної особи — підприємця, що має найманих працівників, та відсутності правонаступника за страховими випадками, які настали до їх ліквідації (реорганізації), у період роботи застрахованих осіб відповідно до абз. 2 ч. 1 ст. 50 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» за видами матеріального забезпечення:

— допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною);

— допомога по вагітності та пологах;

— допомога на поховання (крім поховання пенсіонерів, безробітних та осіб, які померли від нещасного випадку на виробництві).

Постанова № 16 набере чинності з дня її офіційного опублікування.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі