Теми статей
Обрати теми

Якщо тимчасова непрацездатність посвідчується довідкою

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЯКЩО ТИМЧАСОВА НЕПРАЦЕЗДАТНІСТЬ ПОСВІДЧУЄТЬСЯ ДОВІДКОЮ

 

Світлана ДИМИТРЕНКО, начальник відділу вдосконалення законодавства у сфері загальнообов’язкового державного соціального страхування

 

У листопаді 2004 року у клініці професійних захворювань ДУ «Інститут медицини праці» працівнику установи встановлено зв’язок захворювання з виробничою діяльністю.

У лютому 2012 року (з 8 по 24 число) такий працівник проходив обстеження в цій клініці (для уточнення характеру наявності патології та зв’язку її з умовами праці), про що клінікою видано відповідну довідку.

Чи зберігається за працівником середня заробітна плата на період проходження обстеження на підставі наданої довідки?

(Черкаська обл.)

 

Відповідно до ч. 1 ст. 51 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності, а в разі роботи за сумісництвом — копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника та печаткою за основним місцем роботи.

Порядок, умови видачі та продовження листків непрацездатності визначено Інструкцією про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13.11.2001 р. № 455 (далі — Інструкція № 455).

У пп. 1.1 і 1.2 цієї Інструкції зазначено, що тимчасова непрацездатність працівників засвідчується листком непрацездатності.

Видача інших документів про тимчасову непрацездатність забороняється, крім випадків, визначених у тому числі п. 2.17 Інструкції № 455 , яким передбачено: особам, що проходять обстеження з приводу встановлення причинного зв’язку захворювання з умовами праці, видається довідка довільної форми, засвідчена підписом головного лікаря та печаткою лікувально-профілактичного закладу.

Статтею 123 КЗпП установлено, що середній заробіток за місцем роботи зберігається за час перебування в медичній установі на обстеженні за працівниками, зобов’язаними проходити таке обстеження (ст. 169 і 191 КЗпП).

Зокрема, ст. 169 КЗпП передбачено, що власник або уповноважений ним орган зобов’язаний за свої кошти організувати проведення попереднього (при прийнятті на роботу) та періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах зі шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де необхідний професійний добір, а також щорічного обов’язкового медичного огляду осіб віком до 21 року.

Перелік професій, працівники яких підлягають медичному огляду, строк та порядок його проведення встановлюються Міністерством охорони здоров’я України за погодженням з Державним комітетом України з нагляду за охороною праці.

В інших випадках довідка є документом, який засвідчує тимчасову непрацездатність громадян та слугує виправдним документом відсутності на роботі. Середня заробітна плата на період проходження працівником обстеження в цих випадках за ним не зберігається.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі