ЩОДО НОРМИ ТРИВАЛОСТІ РОБОЧОГО ТИЖНЯ ЛІКАРЯ-ГАСТРОЕНТЕРОЛОГА
Анжела КУПЛИВАНЧУК, заступник начальника управління — начальник відділу нормування і оплати праці та роботи з місцевими бюджетами Управління планування, фінансування видатків бюджету та оплати праці Департаменту фінансово-ресурсного забезпечення
Яка повинна бути тривалість робочого тижня лікаря-гастроентеролога центральної районної поліклініки, якщо він у своїй роботі, крім основних функцій (прийому хворих у поліклініці без обслуговування хворих на дому), проводить диспансеризацію хворих з найбільш складною патологією шлунково-кишкового тракту, систематично консультує і надає рекомендації щодо обстеження і лікування хворих із захворюванням органів травлення, що знаходяться під диспансерним наглядом дільничних лікарів-терапевтів тощо?
(м. Київ)
Згідно з п.п. «з» ч. 1 ст. 77 Основ законодавства України про охорону здоров’я від 19.11.92 р. № 2801-XII медичні і фармацевтичні працівники мають право на скорочений робочий день.
Скорочену тривалість робочого дня медичних працівників визначено Нормами робочого часу для працівників закладів та установ охорони здоров’я, затвердженими наказом МОЗ від 25.05.2006 р. № 319 (далі — Норми № 319).
Згідно з п. 1.2 цих Норм для лікарів амбулаторно-поліклінічних закладів, зайнятих виключно амбулаторним прийомом хворих, тривалість робочого тижня становить 33 год.
У ті дні , коли згідно з графіком роботи або правилами внутрішнього трудового розпорядку ці лікарі працюють у стаціонарі (чергування), на дільниці, проводять санітарно-просвітню та профілактичну роботу, диспансеризацію, тривалість їх робочого дня встановлюється за п. 1.1 Норм № 319, тобто із розрахунку 38,5 год. на тиждень.
Таким чином, у дні, коли лікар-гастроентеролог проводить санітарно-просвітню та профілактичну роботу, диспансеризацію хворих, тривалість його роботи має становити 7 год. 42 хв. на день при 5-денному робочому тижні та 6 год. 24 хв. на день при 6-денному робочому тижні.