Теми статей
Обрати теми

Інформаційна сторінка

Редакція ББ
Новини

МІНФІН НЕ ПРОТИ, ЩОБ ПЕРВИННІ ДОКУМЕНТИ ЗБЕРІГАЛИСЯ ТІЛЬКИ В ЕЛЕКТРОННОМУ ВИГЛЯДІ

Відповідно до п. 2 ст. 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV первинні та зведені облікові документи можуть бути складені на паперових або машинних носіях і повинні мати обов’язкові реквізити, визначені у цьому пункті.

Згідно з п. 6 ст. 9 зазначеного Закону у разі складання та зберігання первинних документів і регістрів бухгалтерського обліку на машинних носіях інформації підприємства, установи, організації зобов’язані за свій рахунок виготовити їх копії на паперових носіях на вимогу інших учасників господарських операцій, а також правоохоронних органів та відповідних органів у межах їх повноважень, передбачених законами.

Порядок створення, прийняття і відображення у бухгалтерському обліку, а також зберігання первинних документів, облікових регістрів, бухгалтерської звітності визначені Положенням про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженим наказом Мінфіну від 24.05.95 р. № 88.

На сьогодні все більше бухгалтерів відмовляються від паперового обліку на користь електронного. На думку Мінфіну, оприлюднену в листі від 27.01.2012 р. № 31-08410-07-27/1808, у такому випадку зовсім не обов’язково роздруковувати електронні документи та зберігати їх на папері. Єдина умова для електронних документів — вони мають бути створені та зберігатися на електронних носіях у формі, що надає можливість перевірити їх цілісність на цих носіях, і протягом строку, який не має бути меншим від строку, встановленого для відповідних документів на папері.

 

ПЕРСОНАЛЬНІ ДАНІ, ОТРИМАНІ до 01.01.2011 р., МОЖУТЬ ОБРОБЛЯТИСЯ БЕЗ ЗГОДИ ОСОБИ

Державна служба з питань захисту персональних даних у листі від 29.02.2012 р. № 10/635-12 нагадала, що згода суб’єкта персональних даних на обробку його персональних даних повторно не надається, якщо власник продовжує обробляти персональні дані суб’єкта відповідно до правовідносин на основі вільного волевиявлення фізичної особи, які виникли до набрання чинності Законом про захист персональних даних.

Передбачається, що персональні дані, отримані до 01.01.2011 р., були передані фізособою добровільно, тому додаткова згода суб’єкта персональних даних не потрібна. Однак бази з такими персональними даними все одно підлягають реєстрації.

 

ПОРЯДОК ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТЕХНІЧНИМИ ТА ІНШИМИ ЗАСОБАМИ РЕАБІЛІТАЦІЇ

Кабмін постановою від 05.04.2012 р. № 321 затвердив Порядок забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації інвалідів, дітей-інвалідів та інших окремих категорій населення та Перелік технічних та інших засобів реабілітації для інвалідів, дітей-інвалідів та інших окремих категорій населення.

Зазначений Порядок визначає механізм:

— безоплатного забезпечення інвалідів, дітей-інвалідів та інших окремих категорій населення технічними та іншими засобами реабілітації;

— безготівкового перерахування коштів підприємствам, що виконали індивідуальні заявки інвалідів, дітей-інвалідів та інших окремих категорій населення на виготовлення технічних та інших засобів реабілітації, надання послуг з їх ремонту.

Дія цього Порядку не поширюється на осіб, інвалідність яких пов’язана з трудовим каліцтвом, що настало внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання.

Відповідно з дати набуття чинності постановою № 321 постанова КМУ «Про затвердження Порядку забезпечення окремих категорій населення технічними та іншими засобами реабілітації і формування відповідного державного замовлення, переліку таких засобів» від 29.11.2006 р. № 1652 втратить чинність.

 

затверджено Порядок стажування державних службовців

Статтею 30 Закону України «Про державну службу» від 17.11.2011 р. № 4050-VI передбачено, що з метою підвищення рівня професійної компетентності державного службовця може проводитися його стажування з відривом від служби строком від 1 до 6 місяців на іншій посаді державної служби у тому самому або іншому державному органі, органі влади АР Крим або їх апараті. Порядок стажування державних службовців визначається спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з питань державної служби.

На виконання цієї норми Закону Нацагенство України з питань державної служби наказом від 03.04.2012 р. № 61 затвердило Порядок стажування державних службовців.

Відповідно до цього Порядку необхідність підвищення рівня професійної компетентності державного службовця визначається його безпосереднім керівником та службою персоналу державного органу, органу влади АР Крим або їх апарату за результатами оцінювання службової діяльності.

Направлення державного службовця на стажування до іншого державного органу, органу влади АР Крим або їх апарату здійснюється на підставі наказу керівника державної служби державного органу.

Допуск на стажування, строки та зміни процедури його проходження оформлюються наказом керівника державної служби державного органу, де проводиться стажування.

Стажування державного службовця проводиться з відривом від основної роботи. За державним службовцем, направленим на стажування, зберігаються його посада та заробітна плата за основним місцем роботи.

Особі, яка проходить стажування в іншому населеному пункті, за основним місцем роботи відшкодовуються також витрати на проїзд до місця стажування і назад, добові за час знаходження в дорозі та найм житла.

Зміст стажування визначається індивідуальним планом, що затверджується керівником структурного підрозділу органу за погодженням з керівником державної служби в державному органі, де проводиться стажування.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі