Теми статей
Обрати теми

Про внесення змін до Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення

Редакція ББ
Наказ від 26.03.2012 р. № 165/194

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

ПРО ВНЕСЕННЯ ЗМІН ДО УМОВ ОПЛАТИ ПРАЦІ ПРАЦІВНИКІВ ЗАКЛАДІВ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я ТА УСТАНОВ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ

Наказ від 26.03.2012 р. № 165/194

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 11.04.2012 р. за № 542/20855

 

Відповідно до ст. 89 Бюджетного кодексу України та статті 1 Закону України «Про порядок проведення реформування системи охорони здоров’я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та місті Києві» наказуємо:

1. Внести до Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених наказом Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства охорони здоров’я України від 05 жовтня 2005 № 308/519, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 17 жовтня 2005 року за № 1209/11489 (із змінами), такі зміни:

у пункті 4.1.1 глави 4.1 розділу 4:

першу позицію таблиці після слів «на залізничному транспорті» доповнити словами «та ті, що увійшли до складу центрів первинної медико-санітарної допомоги або до центральних районних, районних та міських лікарень,»;

другу позицію таблиці після слів «територіальні медичні об’єднання» доповнити словами «, центри первинної медико-санітарної допомоги».

2. За керівниками амбулаторій та дільничних лікарень, що увійшли при створенні центрів первинної медико-санітарної допомоги до їх складу або до центральних районних, районних та міських лікарень, у разі зменшення заробітної плати, яку вони отримували до реорганізації на час роботи на займаній посаді, виплачується різниця між заробітною платою (без премії), визначеною за попереднім місцем роботи, та розміром заробітної плати, встановленим за новими умовами оплати праці, на період до зміни умов оплати праці, за яких нові розміри заробітної плати перевищать діючі.

3. Департаменту заробітної плати та умов праці (О. Товстенко) Міністерства соціальної політики України забезпечити державну реєстрацію цього наказу у Міністерстві юстиції України.

4. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

 

Віце-прем’єр-міністр України —
Міністр соціальної політики України
С. Тігіпко

Віце-прем’єр-міністр України
 — Міністр охорони здоров’я України
 Р. Богатирьова

ПОГОДЖЕНО:

Заступник Міністра фінансів України
 С. Рибак

Голова Центрального комітету Профспілки
 працівників охорони здоров’я України
В. Коваль

Голова Профспілки працівників
 соціальної сфери України
 В. Тьоткін

Перший заступник Голови Спільного
 представницького органу сторони
 роботодавців на національному рівні
 О. Мірошниченко

Перший заступник керівника СПО
 всеукраїнських профспілок та профспілкових
 об’єднань для ведення колективних переговорів
 та соціального діалогу на національному рівні
 Г. Осовий

 

КОМЕНТАР ФАХІВЦЯ моз

УМОВИ ОПЛАТИ ПРАЦІ КЕРІВНИКІВ ПРИ РЕОРГАНІЗАЦІЇ
ЗАКЛАДІВ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я

Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 30.08.2010 р. № 735 затверджено Примірні етапи реформування первинного та вторинного рівнів надання медичної допомоги.

Зокрема, перший етап реформування передбачав (до 01.01.2011 р.):

— визначення ФАП (ФП) структурними підрозділами лікарських амбулаторій (амбулаторій загальної практики — сімейної медицини, далі — амбулаторій ЗПСМ) або безпосередньо центральних районних, центральних міських та міських лікарень міст обласного значення (або поліклінік міських лікарень та самостійних міських поліклінік);

— підпорядкування лікарських амбулаторій центральним районним, центральним міським або міським лікарням міст обласного значення (або поліклінікам міських лікарень та самостійним міським поліклінікам);

— формування у структурі поліклінічних відділень центральних районних лікарень, центральних міських та міських лікарень міст обласного значення (або поліклінік міських лікарень та самостійних міських поліклінік) центрів первинної медико-санітарної допомоги (далі — центр ПМСД) як структурних підрозділів цих закладів;

— формування оптимальної мережі закладів первинного рівня надання медичної допомоги (з вирішенням питання щодо реорганізації ФАП (ФП), що обслуговують понад 1000 осіб населення, у лікарські амбулаторії (амбулаторії ЗПСМ), частини дільничних лікарень у лікарські амбулаторії (амбулаторії ЗПСМ) тощо).

З цією метою за рішенням органів місцевого самоврядування проводиться реорганізація закладів охорони здоров’я шляхом приєднання сільських амбулаторій, ФАП до центральних районних лікарень як структурних підрозділів лікарні.

Відповідно до ст. 89 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI з 1 січня 2011 року видатки на функціонування дільничних лікарень, медичних амбулаторій, ФАП та фельдшерських пунктів віднесено до видатків, що здійснюються з районних бюджетів та бюджетів міст республіканського АР Крим і обласного значення та враховуються при визначенні міжбюджетних трансфертів.

Згідно з листом МОЗ від 28.02.2011 р. № 11-02-09/10-55, якщо лікарська амбулаторія (сільська лікарська амбулаторія, амбулаторія ЗПСМ) визначена як структурний підрозділ центральної районної лікарні, керівник реформованого закладу стає керівником структурного підрозділу. Враховуючи вищезазначене, головні лікарі центральних районних лікарень мають поновити ліцензії в підпорядкованому закладі на медичну практику з урахуванням структурних підрозділів та надати інформацію до головного управління охорони здоров’я про виконання.

Порядок визначення посад при реорганізації закладів охорони здоров’я МОЗ роз’яснило у листі від 27.05.2011 р. № 11-02-09/10-166, а саме:

1. Якщо при реорганізації заклад охорони здоров’я зберігає статус юридичної особи (зареєстрований в установленому законодавством порядку, має свідоцтво про державну реєстрацію, організаційно-правова форма визначена як «заклад», «підприємство», «установа»), посада керівника закладу визначається як «головний лікар».

2. Якщо при реорганізації закладу охорони здоров’я лікарська амбулаторія чи дільнична лікарня приєднується як структурний підрозділ до іншого закладу (центральної районної лікарні, центру ПМСД або іншого), керівник реорганізованого закладу стає керівником структурного підрозділу. Його посада у штатному розписі визначається як «керівник структурного підрозділу». Наприклад, «завідувач сільської лікарської амбулаторії с. Моринці» або «завідувач амбулаторії загальної практики — сімейної медицини с. Іванівка».

Для головних лікарів амбулаторій базовий посадовий оклад визначається згідно з п.п. 2.2.1 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519), тобто за 14-м тарифним розрядом (V група з оплати праці).

При визначенні посадового окладу керівнику реорганізованого закладу, тобто завідувачу сільської лікарської амбулаторії або завідувачу амбулаторії ЗПСМ, слід застосовувати п.п. 2.2.3 Умов № 308/519 як для керівника структурного підрозділу.

З метою визначення порядку встановлення посадового окладу головного лікаря центру ПМСД, а також з метою збереження діючих умов оплати праці для інших працівників зазначеного закладу МОЗ розробило наказ, що коментується, у якому передбачене наступне.

Керівникам амбулаторій та дільничних лікарень, що ввійшли при створенні центрів ПМСД до їх складу або центральних районних, районних та міських лікарень, у разі зменшення заробітної плати, яку вони отримували до реорганізації на час роботи на займаній посаді, виплачується різниця між заробітною платою (без премії), визначеною за попереднім місцем роботи, та розміром заробітної плати, встановленим за новими умовами оплати праці, на період до зміни умов оплати праці, за яких нові розміри заробітної плати перевищать діючі.

Крім того, з метою збереження надбавки за тривалість безперервної роботи працівникам центрів ПМСД та дільничних лікарень, амбулаторій, що ввійшли до складу цих центрів або центральних районних, районних та міських лікарень, внесено зміни до позицій першої і другої таблиці підпункту 4.1.1 глави 4.1 Умов № 308/519.

Таким чином, головним лікарям амбулаторій та дільничних лікарень, яких переведено на посади завідувачів цих підрозділів у складі центрів ПМСД, центральних районних, районних та міських лікарень, відтепер також виплачується надбавка за тривалість безперервної роботи.

Крім того, право на надбавку за тривалість безперервної роботи отримали і працівники центрів ПМСД, які працюють на посадах завідувачів терапевтичних, педіатричних відділень та відділень сімейної медицини; лікарів загальної практики; лікарів-терапевтів і лікарів-педіатрів дільничних; сестер медичних дільничних; сестер медичних загальної практики — сімейної медицини (абз. 3 п. 1 наказу, що коментується).

Наказ , що коментується, набрав чинності з 28.04.2012 р. З цієї дати умови оплати праці таких працівників повинні бути приведені у відповідність до вимог цього наказу.

 

Анжела КУПЛИВАНЧУК,
 заступник начальника управління
— начальник відділу нормування і оплати праці
 та роботи з місцевими бюджетами Управління планування,
 фінансування видатків бюджету та оплати праці
 Департаменту фінансово-ресурсного забезпечення

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі