Теми статей
Обрати теми

Щодо заробітної плати медичної сестри дошкільного навчального закладу

Редакція ББ
Лист від 28.03.2012 р. № 10.03.68/852

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ

ЩОДО ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ МЕДИЧНОЇ СЕСТРИ ДОШКІЛЬНОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ

Лист від 28.03.2012 р. № 10.03.68/852

 

Міністерство охорони здоров’я розглянуло звернення <…> щодо методики визначення заробітної плати медичної сестри дошкільного навчального закладу і повідомляє.

Штатні нормативи та типові штати закладів охорони здоров’я затверджені наказом МОЗ від 23.02.2000 р. № 33. Посади старших медичних сестер встановлюються відповідно до посад завідуючих відділень (кабінетів).

Розміри посадових окладів (тарифних ставок) визначаються за тарифними розрядами Єдиної тарифної сітки, які встановлюються професіоналам, фахівцям залежно від наявної кваліфікаційної категорії і відображаються у тарифікаційному списку.

Відповідно до п.п. 2.2.10 спільного наказу Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 «Про впорядкування умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення» посадові оклади старшим медичним сестрам підвищуються на 10 %.

Якщо штатними нормативами передбачено введення посади старшої медичної сестри в дошкільному навчальному закладі, їй встановлюється посадовий оклад з урахуванням підвищення на 10 %.

Одночасно зазначаємо, що п. 3 спільного наказу передбачена доплата за збільшення обсягу роботи в розмірі до 50 % посадового окладу. Зазначена доплата встановлюється працівникам за умови виконання ними роботи меншою чисельністю працівників, ніж за встановленими нормативами.

 

Заступник Міністра — керівник апарату Р. Богачев

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

ОПЛАТА ПРАЦІ СЕСТРИ МЕДИЧНОЇ ДНЗ

У листі, що коментується, МОЗ надало відповідь на таке запитання нашого дописувача: «Чи може медична сестра дошкільного навчального закладу без категорії (яка не проходила атестацію) вважатися старшою та отримувати відповідну зарплату (посадовий оклад, підвищений на 10 %), якщо вона одна виконує велику кількість обов’язків?»

Типовими штатними нормативами дошкільних навчальних закладів, затвердженими наказом Міносвіти від 04.11.2010 р. № 1055 , передбачено введення до штатного розпису дошкільного навчального закладу посади медичної сестри старшої. Кількість штатних одиниць посади медичної сестри старшої залежить від кількості груп у закладі.

Оплата праці медичних працівників визначається відповідно до Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Згідно з п. 1.5 цих Умов розміри посадових окладів (тарифних ставок) визначаються за тарифними розрядами Єдиної тарифної сітки, які встановлюються професіоналам, фахівцям залежно від наявної кваліфікаційної категорії, робітникам — кваліфікаційного розряду у межах діапазону, визначеного для цих посад (професій) Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників, і відображаються у тарифікаційному списку.

Зокрема, розміри посадових окладів фахівців з базовою та неповною вищою медичною освітою (у тому числі сестер медичних) визначаються відповідно до п.п. 2.2.8 Умов № 308/519 залежно від наявної кваліфікаційної категорії.

Згідно з п.п. 2.2.10 цих Умов старшим сестрам медичним посадові оклади визначаються, виходячи з тарифних розрядів посад фахівців відповідної кваліфікації, з урахуванням підвищення на 10 %.

Єдині кваліфікаційні вимоги до осіб, які займаються певними видами медичної і фармацевтичної діяльності, встановлені Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 78 «Охорона здоров’я», затвердженим наказом МОЗ від 29.03.2002 р. № 117, відповідно до якого медичні сестри відносяться до категорії «фахівці». Кваліфікаційні вимоги до обіймання посади:

сестри медичної вищої кваліфікаційної категорії: неповна вища освіта (молодший спеціаліст) або базова вища освіта (бакалавр) за напрямом підготовки «Медицина», спеціальністю «Сестринська справа», «Лікувальна справа» або «Акушерська справа»; спеціалізація за профілем роботи; підвищення кваліфікації (курси удосконалення тощо); наявність посвідчення про присвоєння (підтвердження) вищої кваліфікаційної категорії з цієї спеціальності; стаж роботи за фахом — понад 10 років;

сестра медична I кваліфікаційної категорії: неповна вища освіта (молодший спеціаліст) або базова вища освіта (бакалавр) за напрямом підготовки «Медицина», спеціальністю «Сестринська справа», «Лікувальна справа» або «Акушерська справа»; спеціалізація за профілем роботи; підвищення кваліфікації (курси удосконалення тощо); наявність посвідчення про присвоєння (підтвердження) I кваліфікаційної категорії з цієї спеціальності; стаж роботи за фахом — понад 7 років;

сестра медична II кваліфікаційної категорії: неповна вища освіта (молодший спеціаліст) або базова вища освіта (бакалавр) за напрямом підготовки «Медицина», спеціальністю «Сестринська справа», «Лікувальна справа» або «Акушерська справа»; спеціалізація за профілем роботи; підвищення кваліфікації (курси удосконалення тощо); наявність посвідчення про присвоєння (підтвердження) II кваліфікаційної категорії з цієї спеціальності; стаж роботи за фахом — понад 5 років.

сестра медична: неповна вища освіта (молодший спеціаліст) або базова вища освіта (бакалавр) за напрямом підготовки «Медицина», спеціальністю «Сестринська справа», «Лікувальна справа» або «Акушерська справа»; спеціалізація за профілем роботи; без вимог до стажу роботи; атестація молодших спеціалістів з медичною освітою є обов’язковою та проводиться кожні 5 років згідно з наказом МОЗ «Про атестацію молодших спеціалістів з медичною освітою» від 23.11.2007 р. № 742. Згідно з п. 4.10 цього наказу молодші спеціалісти з медичною освітою, що працюють на посадах сестер медичних усіх найменувань (крім сестер медичних операційних та сестер медичних — анестезистів), інструкторів з трудової терапії, інструкторів з лікувальної фізкультури, оптометристів, техніків — ортезистів — гіпсовиливальників усіх типів закладів, проходять атестацію за спеціальністю «Сестринська справа».

У нашому випадку сестра медична старша не має кваліфікаційну категорію за спеціальністю «Сестринська справа», тому її посадовий оклад встановлюється за 6-м тарифним розрядом згідно з п.п. 2.2.8 Умов № 308/519, з урахуванням підвищення на 10 %. На це звернуло увагу й МОЗ у листі, що коментується.

Додамо також, що відповідно до Класифікатора професій ДК 003:2010 професійна назва «сестра медична» не є керівною. Професійна назва «сестра медична старша» утворена із застосуванням похідного слова «старший» згідно з додатком В до зазначеного Класифікатора, і тому посада старшої сестри медичної не є керівною (див. лист Мінпраці від 24.12.2010 р. № 14229/0/14-10/13).

 

Ольга ВІТКОВСЬКА, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі