Теми статей
Обрати теми

Питання матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПИТАННЯ матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування

 

Людмила Кунгурцева, головний спеціаліст відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення

 

Згідно з п. 13 постанови КМУ від 05.04.94 р. № 226 дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, по закінченні навчального закладу видається комплект одягу і взуття.

За рахунок яких коштів видається такий комплект — коштів закладу, який випустив дитину-сироту або дитину, позбавлену батьківського піклування, чи закладу, до якого вступила така особа?

 

Відповідно до п.п. 1 п. 13 постанови КМУ «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування» від 05.04.94 р. № 226 (далі — постанова № 226) дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, особам з їх числа, учням та студентам, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків (випускникам-вихованцям шкіл-інтернатів, учням професійних навчально-виховних закладів і студентам вищих навчальних закладів I — II рівнів, акредитації, а також студентам вищих навчальних закладів, які здобули освітньо-кваліфікаційний рівень бакалавра), при вступі на навчання до професійних навчально-виховних закладів, вищих навчальних закладів усіх рівнів акредитації видається безоплатно комплект нового одягу і взуття на суму не менш як 12 нмдг* (204 грн.), а також грошова допомога у розмірі не менш як 2,5 нмдг (42,50 грн.).

* нмдг — неоподатковуваний мінімум доходів громадян, який дорівнює 17 грн.

Ці виплати провадяться за рахунок коштів тих закладів, з яких випускаються зазначені особи.

У навчальних закладах, до яких вступили такі особи, вони зараховуються на повне державне утримання і в період навчання до досягнення ними 23-річного віку забезпечуються безоплатно продуктами харчування, одягом, взуттям і м’яким інвентарем за нормами, встановленими для вихованців шкільного віку шкіл-інтернатів.

Слід зазначити, що особи з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які вступили до вищого навчального закладу для здобуття освітньо-кваліфікаційних рівнів спеціаліста та магістра, теж зараховуються на повне державне утримання і відповідно забезпечуються згідно з нормами чинного законодавства.

 

Чи можна виплачувати студентам з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, компенсацію за харчування, якщо заклад освіти не має їдальні?

 

Харчування студентів з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, здійснюється згідно з нормами, визначеними у додатку 4 до постанови КМУ «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» від 22.11.2004 р. № 1591, для вікової групи від 13 років і старше.

Грошова компенсація вартості харчування може виплачуватися у вищих навчальних закладах у разі відсутності можливості для організації повноцінного харчування студентів з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Тим, які перебувають на повному державному утриманні, — у розмірі вартості харчування у школах-інтернатах відповідного регіону з урахуванням торговельних націнок, а тим, кому в установленому законодавством порядку призначено опікуна чи піклувальника, виплачується вартість обіду.

 

Чи передбачається матеріальне забезпечення сироті, яка навчається в навчальному закладі на контрактній основі?

 

Матеріальне забезпечення та соціальний захист дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування (студентів з числа таких дітей), регламентується постановою № 226.

Студентам з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які навчаються згідно з угодами, укладеними між навчальним закладом та юридичною чи фізичною особою, підстав для відмови у матеріальному забезпеченні та наданні їм пільг, установлених вищезазначеною постановою, немає.

Однак відповідно до Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI до видатків, що здійснюються з Державного бюджету України, належать видатки на вищу освіту (оплату послуг з підготовки фахівців, наукових та науково-педагогічних кадрів на умовах державного замовлення у вищих навчальних закладах державної власності). Тобто надання пільг має здійснюватися відповідно до укладеної угоди за рахунок коштів юридичних чи фізичних осіб (спеціального фонду).

Одночасно профкому студентів навчального закладу необхідно з’ясувати, чи не були порушені права студента з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, під час зарахування його на навчання, а також вивчити питання калькуляції вартості оплати за надання таким студентам послуг з освіти, умов укладеної угоди.

 

Як провадити виплати студенту з числа дітей, позбавлених батьківського піклування, який перебуває під піклуванням тітки?

Чи зараховуються такі студенти на повне державне утримання?

 

Студенти з числа дітей, позбавлених батьківського піклування, які здобувають освіту у навчальних закладах та перебувають під піклуванням (до 18 років), на період такого навчання забезпечуються безплатними обідами, гуртожитком, єдиним квитком, який дає право на безплатне відвідування кінотеатрів, виставок, музеїв, спортивних споруд, безплатний проїзд у громадському міському (приміському) транспорті (крім таксі) та обов’язково соціальною стипендією у розмірі, встановленому Кабінетом Міністрів України.

У 2012 році розмір соціальної стипендії у вищих навчальних закладах I — IV рівнів акредитації для студентів з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, становить 1160 грн.

Також таким студентам щорічно надається матеріальна допомога у розмірі не менш як 8 нмдг (136 грн.) за рахунок коштів, передбачених для виплати стипендій та коштів на утримання навчального закладу.

Після закінчення вищого навчального закладу у разі, якщо такий студент з числа дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають під опікою (піклуванням), працевлаштовується, згідно з п.п. 5 п. 13 постанови № 226 йому виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 6 прожиткових мінімумів, а також видається одяг і взуття на суму не менш як 16 нмдг (272 грн.) за рахунок коштів на утримання закладу. За бажанням випускників навчальних закладів їм може бути видана грошова компенсація в розмірі, необхідному для придбання одягу і взуття.

На сьогодні держава передбачає цілий комплекс соціальної підтримки дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

Відповідно до ст. 16 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» від 21.11.92 р. № 2811-ХII дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, які перебувають під опікою чи піклуванням, призначається допомога у порядку, визначеному постановою КМУ «Про затвердження Порядку призначення та виплати державної допомоги сім’ям з дітьми» від 27.12.2001 р. № 1751.

Допомога на дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням, призначається та виплачується органами праці та соціального захисту населення за місцем проживання опікуна (піклувальника) або дитини.

Крім того, для реалізації ст. 25 Закону України «Про охорону дитинства» від 26.04.2001 р. № 2402-III у 2005 році було видано постанову КМУ «Про затвердження Порядку надання одноразової допомоги дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, після досягнення 18-річного віку» від 25.08.2005 р. № 823, якою затверджено порядок надання одноразової допомоги дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, після досягнення ними 18-річного віку.

Кошти для виплати такої допомоги передбачаються у Державному бюджеті відповідно до обсягів міжбюджетних трансфертів районним бюджетам, бюджетам міст республіканського АР Крим і міст обласного значення та бюджетам міст Києва і Севастополя на фінансування освіти.

Починаючи з 2008 року одноразова грошова допомога виплачувалась у розмірі 1590 грн., а у 2012-му розмір указаної допомоги збільшено на 13,8 % і встановлено на рівні 1810 грн.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі