Теми статей
Обрати теми

Щодо врахування винагороди за своєчасне виконання виконавчого документа при обчисленні середньої зарплати

Редакція ББ
Лист від 10.09.2012 р. № 633/13/155-12

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ЩОДО ВРАХУВАННЯ ВИНАГОРОДИ ЗА СВОЄЧАСНЕ ВИКОНАННЯ ВИКОНАВЧОГО ДОКУМЕНТА ПРИ ОБЧИСЛЕННІ СЕРЕДНЬОЇ ЗАРПЛАТИ

Лист від 10.09.2012 р. № 633/13/155-12

 

Департамент заробітної плати та умов праці розглянув <…> лист щодо врахування винагороди за своєчасне виконання виконавчого документа в повному обсязі при обчисленні середньої заробітної плати для оплати часу днів відпустки та повідомляє.

Відповідно до статті 46 Закону України «Про виконавче провадження» державний виконавець, який забезпечив своєчасне виконання виконавчого документа в повному обсязі, за рахунок стягнутого з боржника виконавчого збору одержує винагороду в розмірі п’яти відсотків стягнутої ним суми або вартості майна, але не більше п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а за виконавчим документом немайнового характеру — не більше п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Обчислення середньої заробітної плати для оплати часу щорічної відпустки провадиться згідно з нормами Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок), виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки.

При обчисленні середньої заробітної плати у всіх випадках її збереження включаються: основна заробітна плата; доплати і надбавки; премії, які не носять одноразового характеру; винагорода за підсумками річної роботи та за вислугу років, індексація тощо.

Відповідно до підпункту «б» пункту 4 Порядку при обчисленні середньої заробітної плати у всіх випадках її збереження не виключаються одноразові виплати.

У випадку, вказаному в листі, державному виконавцю виплачується винагорода за своєчасне виконання виконавчого документа відповідно до вищевказаної статті Закону України «Про виконавче провадження». Така винагорода є одноразовою виплатою.

Із одноразових виплат враховуються лише одноразова винагорода за підсумками роботи за рік і за вислугу років.

Враховуючи вищевикладене, винагорода за своєчасне виконання виконавчого документа не враховується при обчисленні середньої заробітної плати для оплати часу щорічної відпустки.

 

 

Директор Департаменту О. Товстенко

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

ВИНАГОРОДА ЗА СВОЄЧАСНЕ ВИКОНАННЯ ВИКОНАВЧОГО ДОКУМЕНТА
НЕ ВРАХОВУЄТЬСЯ ПРИ РОЗРАХУНКУ ВІДПУСКНИХ

У листі, що коментується, Мінсоцполітики надало роз’яснення щодо такого запитання: «Державному виконавцю виплачується винагорода на підставі ст. 46 Закону про виконавче провадження. Так, у березні 2012 року йому було виплачено винагороду в розмірі 10000 грн. за своєчасне виконання декількох виконавчих документів (за півроку). Чи враховується така винагорода під час розрахунку відпускних?».

Згідно зі ст. 17 Закону України «Про державну виконавчу службу» від 24.03.98 р. № 202/98-ВР заробітна плата працівника органу державної виконавчої служби (державного виконавця) складається з посадового окладу, премії, доплати за ранг та надбавки за вислугу років, а також інших надбавок згідно із законодавством. За забезпечення реального, своєчасного та законного виконання виконавчого документа державні виконавці отримують винагороду в порядку, установленому Законом України «Про виконавче провадження» від 21.04.99 р. № 606-XIV (далі — Закон № 606).

Статтею 46 Закону № 606 установлено, що державний виконавець, який забезпечив своєчасне виконання виконавчого документа в повному обсязі, за рахунок стягнутого з боржника виконавчого збору отримує винагороду в розмірі 5 % стягнутої ним суми або вартості майна, але не більше 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а за виконавчим документом немайнового характеру — не більше 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Порядок виплати винагороди державному виконавцю затверджено наказом Мін’юсту від 07.06.2004 р. № 665/7.

Згідно з п.п. 2.2.3 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5, відсоткові або комісійні винагороди, виплачені додатково до тарифної ставки (окладу, посадового окладу), віднесено до фонду додаткової заробітної плати. У зв’язку з цим і виникло запитання щодо включення винагороди, яка виплачується державному виконавцю, до розрахунку відпускних.

Обчислення середньої заробітної плати для оплати періоду щорічної відпустки здійснюється згідно з нормами Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100).

При визначенні сумарного заробітку за розрахунковий період ураховуються виплати, наведені в п. 3 Порядку № 100, та не враховуються виплати, перелічені в п. 4 цього Порядку.

Згідно з п. 3 Порядку № 100 при обчисленні середньої заробітної плати в усіх випадках її збереження включаються: основна заробітна плата; доплати та надбавки (за надурочну роботу та роботу в нічний час; суміщення професій і посад; розширення зон обслуговування або виконання підвищених обсягів робіт працівниками-погодинниками; високі досягнення у праці (високу професійну майстерність); умови праці; інтенсивність праці; керівництво бригадою, вислугу років тощо); виробничі премії та премії за економію конкретних видів палива, електроенергії та теплової енергії; винагороди за підсумками річної роботи та вислугу років тощо.

До виплат, які не враховуються при обчисленні середньої заробітної плати, належать одноразові виплати (п.п. «б» п. 4 Порядку № 100). Як роз’яснило Мінсоцполітики в листі, що коментується, винагорода, яка виплачується державному виконавцю, є одноразовою виплатою, тому вона не враховується при розрахунку відпускних.

 

Ольга ВІТКОВСЬКА, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі