Теми статей
Обрати теми

Підвищення посадових окладів педагогічним працівникам гімназії

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПІДВИЩЕННЯ ПОСАДОВИХ ОКЛАДІВ ПЕДАГОГІЧНИм ПРАЦІВНИКам ГІМНАЗІЇ

 

Світлана МЕРЕНКОВА, провідний державний фінансовий інспектор Харківської об’єднаної державної фінансової інспекції

 

Чи підвищується на 10 % посадовий оклад таким працівникам гімназії, як педагог-організатор, соціальний педагог, майстер виробничого навчання, вихователь групи подовженого дня?

(Житомирська обл.)

Згідно зі ст. 9 Закону України «Про загальну середню освіту» від 13.05.99 р. № 651-XIV (далі — Закон № 651) гімназія — загальноосвітній навчальний заклад II — III ступенів з поглибленим вивченням окремих предметів відповідно до профілю.

У своїй діяльності гімназії керуються Конституцією України, законами України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII та «Про загальну середню освіту» від 13.05.99 р. № 651-XIV, Положенням про загальноосвітній навчальний заклад, затвердженим постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 964, Інструкцією про організацію та діяльність гімназії, затвердженою наказом Міносвіти від 20.07.95 р. № 217 (далі — Інструкція № 217), та іншими нормативно-правовими документами. Також щодо освіти та діяльності гімназій Міносвіти було надано рекомендації в листах від 28.10.2002 р. № 1/9-472 та від 10.03.2006 р. № 1/9-140.

Гімназія має бути створена в установленому порядку та мати відповідні статутні документи. Статут гімназії розробляється на основі Примірного статуту загальноосвітнього навчального закладу, затвердженого наказом Міносвіти від 29.04.2002 р. № 284. Статут затверджується відповідним органом управління освітою та реєструється місцевим органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування в установленому законодавством порядку.

Відповідно до пп. 9, 10 Інструкції № 217 гімназія створюється у складі 1 — 7 класів (відповідно 5 — 11 класів середньої загальноосвітньої школи) для учнів віком від 10 до 17 (18) років. До 1 класу гімназії зараховуються учні, які закінчили початкову школу та пройшли конкурсний відбір.

Оплата праці педагогічних працівників установ та закладів освіти, до яких належать і гімназії, здійснюється згідно з Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Відповідно до п.п. «б» п. 28 цієї Інструкції керівним та педагогічним працівникам гімназій посадові оклади (ставки заробітної плати) підвищуються на 10 % . При встановленні підвищення окладу за роботу в гімназії слід мати на увазі таке. Право на таке підвищення матимуть керівні та педагогічні працівники гімназій, що створені в установленому порядку, відповідають визначенню гімназії згідно зі ст. 9 Закону № 651 та мають відповідні статутні документи.

Отже, згідно з Переліком посад педагогічних і науково-педагогічних працівників, затвердженим постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963, посади педагога-організатора, соціального педагога, майстра виробничого навчання, вихователя є педагогічними.

Проте в цьому випадку слід розібратися, які педагогічні працівники зайняті навчальним процесом безпосередньо в гімназії.

Як уже згадувалося вище, до гімназії зараховуються учні, які закінчили початкову школу, відповідно педагогічні працівники, зайняті навчально-виховним процесом у початкових класах, у тому числі й вихователі групи подовженого дня, є педагогічними працівниками загальноосвітньої школи, а не гімназії. Отже, такі працівники не мають права на підвищення посадових окладів на 10 % на підставі п.п. «б» п. 28 Інструкції № 102.

Також зауважимо, що згідно з пп. 16, 17 Інструкції № 217 гімназія працює за навчальним планом, який складається на основі розроблених Міносвіти базових навчальних планів з конкретизацією профілів навчання. Відповідно до навчальних планів гімназії педагогічні працівники самостійно добирають навчальні програми, підручники з предметів державного компонента, допущені Міносвіти, а також науково-методичну літературу, навчально-наочні посібники та приладдя, форми, методи та засоби навчання.

У зв’язку з тим, що педагог-організатор та соціальний педагог не є безпосередніми учасниками навчального процесу з поглибленим вивченням окремих предметів відповідно до профілю гімназії, а також спираючись на п. 28 Інструкції № 102, відповідно до якого в установах освіти загального типу, які мають класи спеціального призначення (з поглибленим вивченням окремих предметів), оплата праці педагогічних працівників за підвищеними ставками (окладами) здійснюється тільки за години роботи в цих класах, можна зробити висновок, що такі працівники не мають права на підвищення посадових окладів на 10 % на підставі п.п. «б» п. 28 Інструкції № 102*.

Що стосується підвищення посадового окладу майстру виробничого навчання гімназії, то зазначимо таке.

Відповідно до Типових штатних нормативів загальноосвітніх навчальних закладів, затверджених наказом Міносвіти від 06.12.2010 р. № 1205, посада майстра виробничого навчання вводитися в навчальних закладах I — III ступенів, де організовано виробниче навчання з керування транспортними засобами, роботи на сільськогосподарських машинах, роботи на комп’ютері та іншій організаційній техніці.

Таким чином, у разі прийняття рішення про підвищення посадового окладу майстру виробничого навчання керівнику гімназії слід чітко визначити: є цей педагогічний працівник учасником навчального процесу з поглибленим вивченням окремих предметів відповідно до профілю гімназії чи ні.

Приклад 1. У гімназії з поглибленим вивченням інформатики організовано виробниче навчання роботи на комп’ютері та введено посаду майстра виробничого навчання (на комп’ютері). У цьому випадку керівник гімназії може прийняти рішення про підвищення такому працівнику посадового окладу на підставі п.п. «б» п. 28 Інструкції № 102.

Приклад 2. У гімназії фізико-математичного профілю організовано виробниче навчання з керування транспортними засобами та введено посаду майстра виробничого навчання. У цьому випадку такий працівник права на підвищення посадового окладу на підставі п.п. «б» п. 28 Інструкції № 102 не має.

 

* Щоб остаточно розставити всі крапки над «і» щодо цього питання, редакцією нашої газети направлено відповідний запит до МОНмолодьспорту. — Прим. ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі