Теми статей
Обрати теми

Надання послуги з медичної підготовки водіїв

Редакція ББ
Відповідь на запитання

НАДАННЯ ПОСЛУГИ З МЕДИЧНОЇ ПІДГОТОВКИ ВОДІЇВ

 

Катерина КЛІМАК, головний спеціаліст відділу нормування і оплати праці та роботи з місцевими бюджетами Управління планування, фінансування видатків бюджету та оплати праці Департаменту економіки та ресурсного забезпечення

 

Відповідно до п. 3 Порядку медичної підготовки водіїв та кандидатів у водії транспортних засобів, затвердженого наказом МОЗ «Про вдосконалення системи профілактичних протиалкогольних та протинаркотичних заходів та обов’язкових профілактичних наркологічних оглядів» від 28.11.97 р. № 339, медична підготовка водіїв та кандидатів у водії транспортних засобів, метою якої є оволодіння навичками надання первинної медичної допомоги потерпілим унаслідок дорожньо-транспортних пригод, а також попередження дорожньо-транспортного травматизму, має проводитись при наркологічних закладах.

Чи може надаватися послуга з медичної підготовки водіїв транспортних засобів на платній основі?

(м. Чернігів)

 

Медична підготовка водіїв транспортних засобів проводиться на підставі та на виконання ст. 48 Закону України «Про дорожній рух» від 30.06.93 р. № 3353-XII, якою визначено, що водії транспортних засобів зобов’язані володіти практичними навичками надання першої медичної допомоги потерпілим унаслідок дорожньо-транспортних пригод, періодично проходити відповідну підготовку за програмами, що затверджуються МОЗ.

Метою медичної підготовки водіїв транспортних засобів є оволодіння навичками надання первинної медичної допомоги постраждалим унаслідок дорожньо-транспортних пригод, а також попередження дорожньо-транспортного травматизму завдяки сучасним методам профілактики вживання алкогольних та наркотичних речовин водіями транспортних засобів.

Відповідно до п. 2 Порядку медичної підготовки водіїв та кандидатів у водії транспортних засобів, затвердженого наказом МОЗ від 28.11.97 р. № 339 (далі — Порядок № 339), медичній підготовці підлягають усі кандидати у водії та водії транспортних засобів. Періодичність медичної підготовки — не менш як 1 раз на 2 роки. Медична підготовка проводиться за рахунок замовників.

Перелік наркологічних закладів, при яких проводиться медична підготовка водіїв та кандидатів у водії транспортних засобів, визначають Міністерство охорони здоров’я АР Крим, управління охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій та погоджують його з МОЗ.

Після проходження медичної підготовки водії та кандидати у водії транспортних засобів складають відповідний залік та отримують посвідчення водія про проходження медичної підготовки (ф. № 143-0). Отримані посвідчення є обов’язковим медичним документом, що подається до медичних комісій водіїв транспорту при проходженні попередніх (періодичних) медичних оглядів. Без проходження медичної підготовки водії та кандидати у водії транспортних засобів до медичної комісії водіїв транспорту та наркологічного профілактичного огляду не допускаються.

Види платних послуг, які можуть надавати заклади охорони здоров’я, визначені у Переліку платних послуг, які можуть надаватися в державних та комунальних закладах охорони здоров’я, вищих медичних навчальних закладах та науково-дослідних установах, затвердженому постановою КМУ від 17.09.96 р. № 1138 (далі — Перелік № 1138).

Зазначимо, що цей Перелік видів платних послуг є вичерпним.

Пунктом 31 Переліку № 1138 передбачено такий вид платної послуги, як підготовка і навчання з відповідною видачею сертифіката працівників немедичних спеціальностей (громадян за їх бажанням) практичним навичкам надання невідкладної медичної допомоги.

Отже, як бачимо, Порядком № 339 передбачена видача посвідчення водія про проходження медичної підготовки (ф. № 143-0), у той час як у п. 31 Переліку № 1138 під час надання такої послуги передбачена видача сертифіката.

Дійсно, форма посвідчення водія про проходження медичної підготовки (ф. № 143-0) існує і наведена серед діючих форм медичної документації (http://mozdocs.kiev.ua).

А ось такої форми медичного документа, як сертифікат водіїв і кандидатів у водії транспортних засобів щодо практичних навичок надання невідкладної медичної допомоги, на сьогодні ще не затверджено, і вона не наведена в діючих формах медичної документації (http://mozdocs.kiev.ua).

Хоча слід зазначити, що в наказі МОЗ «Про організацію навчання окремих категорій немедичних працівників навичкам надання першої невідкладної медичної допомоги» від 02.03.2009 р. № 132 визначено, що навчально-тренувальними відділами (центрами) підготовки з надання медичної допомоги в екстремальних ситуаціях, створеними в Республіканському територіальному центрі екстреної медичної допомоги, обласних (міських) центрах екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, навчання немедичних працівників навичкам надання першої невідкладної медичної допомоги проводиться з видачею Сертифіката про підготовку немедичного працівника з надання першої невідкладної медичної допомоги.

А от результатом проходження профілактичного наркологічного огляду водіїв є сертифікат про проходження профілактичного наркологічного огляду (ф. № 140-0). Зазначений сертифікат відповідно до Положення про сертифікат про проходження профілактичного наркологічного огляду, затвердженого наказом МОЗ від 28.11.97 р. № 339, є єдиним стандартним документом, що засвідчує проходження громадянином профілактичного наркологічного огляду.

Враховуючи вищевикладене, зазначена послуга не може бути віднесена до п. 31 Переліку № 1138.

У зв’язку з цим наркологічні заклади не можуть надавати на платній основі послуги з медичної підготовки водіїв, враховуючи, що такий вид платної послуги не передбачений п. 31 Переліку № 1138 і результатом надання такої послуги є видача посвідчення водія про проходження медичної підготовки (ф. № 143-0), а не сертифіката.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі