Теми статей
Обрати теми

Списання медикаментів, термін використання яких минув

Редакція ББ
Відповідь на запитання

СПИСАННЯ МЕДИКАМЕНТІВ, ТЕРМІН ВИКОРИСТАННЯ ЯКИХ МИНУВ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Чи можливо списати в школі та дошкільному навчальному закладі медикаменти, термін використання яких минув?

(м. Харків)

 

Спочатку зазначимо, що не можна допускати випадки наявності неякісних прострочених медикаментів. Тому насамперед керівник закладу має з’ясувати причини їх псування та виявити осіб, винних у такій ситуації.

Зрозуміло, що в навчальних закладах має бути певний запас медикаментів, наприклад для надання первинної медичної допомоги і обіг медикаментів значно менший, ніж у лікувально-профілактичних закладах.

Але це не є приводом для допущення наявності медикаментів з терміном використання, який минув.

Як же не допустити таких випадків, при тому що необхідність у використанні медикаментів не настає?

У цьому випадку медикаменти, термін придатності яких добігає кінця (наприклад, залишився місяць), можна передати на використання у лікувально-профілактичний заклад. При цьому можна письмово звернутись до відповідного управління охорони здоров’я або вищої за рівнем організації з проханням знайти лікувально-профілактичний заклад, якому були б потрібні певні медикаменти.

Виходячи із запитання, у вашому випадку вже є факт наявності медикаментів з терміном придатності, що минув, тому розглянемо дії, які слід вчинити у цьому випадку.

Загальні вимоги до проведення робіт з утилізації та знищення неякісних лікарських засобів визначені у Правилах проведення утилізації та знищення неякісних лікарських засобів, затверджених наказом МОЗ від 08.07.2004 р. № 349 (далі — Правила № 349).

Наявність в обігу неякісних або фальсифікованих лікарських засобів, включаючи ті, термін придатності яких закінчився, установлюється органами державного контролю лікарських засобів та посадовими (уповноваженими) особами суб’єктів господарювання у сфері обігу лікарських засобів. Факт наявності неякісних лікарських засобів фіксується актом.

Як визначено у п. 3 Правил № 349, порядок проведення, вибір методу знищення лікарських засобів, які не відповідають вимогам, установленим аналітично-нормативною документацією, визначаються відповідно до вимог, передбачених державними санітарними нормами, з урахуванням їх небезпечності для здоров’я населення та навколишнього середовища.

Відходи лікарських засобів вилучаються з обігу шляхом їх повернення суб’єкту господарювання (постачальнику або виробнику), зазначеному в рішенні або приписі органів державного контролю лікарських засобів про вилучення лікарського засобу з обігу. Суб’єкт господарювання, який відповідно до рішення про вилучення лікарського засобу з обігу отримує відходи лікарських засобів, здійснює операції з їх утилізації або знищення за власний рахунок.

Зазначимо, що до відходів лікарських засобів належать:

— лікарські засоби, для яких закінчився термін придатності (за даними, зазначеними в сертифікаті якості та на упаковці виробника відповідної серії лікарського засобу);

— неякісні лікарські засоби, які вилучені з обігу;

— лікарські засоби, які зазнали механічного, хімічного, фізичного, біологічного або іншого впливу, що унеможливлює їх подальше використання;

— незареєстровані лікарські засоби, крім випадків, передбачених чинним законодавством України;

— лікарські засоби, щодо яких виявлені раніше невідомі небезпечні властивості, зафіксована серйозна побічна реакція або серйозне побічне явище;

— фальсифіковані лікарські засоби.

При надходженні лікарських засобів шляхом благодійної або гуманітарної допомоги, у разі виявлення неякісних лікарських засобів або лікарських засобів, термін придатності яких минув, орган державного контролю лікарських засобів приймає рішення про заборону цих лікарських засобів для медичного застосування та про вилучення їх з обігу.

Для знищення неякісних лікарських засобів застосовують такі методи:

— інкапсуляція;

— інертизація;

— термічні методи (високотемпературне спалювання, піроліз);

— хімічна нейтралізація;

— автоклавування (для препаратів, що містять живі клітини та спори мікроорганізмів);

— метод розведення водою та злив до комунального колектора (може бути застосований для малотоксичних відходів рідких лікарських засобів).

Факт знищення відходів лікарських засобів оформляється актом за зразком, наведеним у додатку до Правил № 349. Копія акта у двотижневий строк направляється до органу державного контролю лікарських засобів, за рішенням якого лікарський засіб було вилучено з обігу.

Відповідно до п. 3.9 Правил № 349 лікарські засоби, що належать до отруйних речовин, у тому числі продукти біотехнології та біологічні агенти (вакцини, сироватки), антибіотики, знищуються у спеціально відведених місцях чи на об’єктах поводження з відходами за умови дотримання санітарних норм і наявності дозволу органів державної санітарно-епідеміологічної служби, а також з дозволу спеціально вповноважених на те органів виконавчої влади відповідно до Порядку одержання дозволу на виробництво, зберігання, транспортування, використання, захоронення, знищення та утилізацію отруйних речовин, у тому числі продуктів біотехнології та інших біологічних агентів, затвердженого постановою КМУ від 20.06.95 р. № 440, та Правил № 349.

Як бачите, шлях вилучення та знищення неякісних медикаментів досить складний, тому настійно рекомендуємо не допускати випадків наявності таких медикаментів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі