Теми статей
Обрати теми

Щодо можливості надання бюджетною установою комунальних послуг

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЩОДО МОЖЛИВОСТІ НАДАННЯ БЮДЖЕТНОЮ УСТАНОВОЮ КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ

 

Вікторія МАТВЄЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Бюджетна установа надає частину приміщення в оренду згідно з укладеним договором. Чи має право бюджетна установа — орендодавець надавати орендарям чи іншим юридичним особам комунальні послуги (з тепло- та водопостачання, водовідведення)?

Якщо так, то яким чином установа повинна обліковувати суми, отримані за надані нею комунальні послуги?

(м. Харків)

 

Питання, що стосуються надання бюджетними установами приміщень в оренду, постійно висвітлюються на сторінках нашої газети. Так, нещодавно у статті «Відшкодування витрат при оренді приміщень: особливості розрахунку та порядок оплати» розглядалася ситуація, коли орендодавець — бюджетна установа повністю оплачує всі видатки, пов’язані з експлуатацією приміщення, а орендар, у свою чергу, компенсує (відшкодовує) орендодавцю такі видатки (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2012, № 35).

Також у деяких випадках бюджетні установи можуть надавати комунальні послуги іншим юридичним та фізичним особам. Переважно це стосується тих установ, які мають на балансі котельні, системи опалення чи артезіанські свердловини, обладнані відповідним устаткуванням для водопостачання.

Саме у таких випадках виникає запитання: чи дійсно такі бюджетні установи мають право надавати комунальні послуги? Для того щоб відповісти на нього, необхідно звернутися до нормативно-правових актів, якими встановлені переліки платних послуг, що мають право надавати бюджетні установи.

Далі наведемо у таблиці інформацію про те, які бюджетні установи мають право надавати платні комунальні послуги, а також визначимо, яким нормативно-правовим актом необхідно керуватися при їх наданні.

 

№ з/п

Сфера діяльності

Назва послуги

Підстава

1

2

3

4

1

Установи, що належать до сфери управління Державного агентства водних ресурсів

Послуги, пов’язані з поданням води юридичним і фізичним особам з меліоративних систем і водних джерел для поливу зрошуваних або зволоження осушених земель, промислових і комунальних потреб, а також поливу городів, садів і богарних земель та наповнення наливних водойм.

Відведення зворотних вод

П. 11 та 13 Переліку

платних послуг, які надаються бюджетними установами, що належать до сфери управління Державного агентства водних ресурсів, затвердженого постановою КМУ від 26.10.2011 р. № 1101;

Порядок надання платних послуг бюджетними установами й організаціями, що належать до сфери управління Державного комітету України по водному господарству, на замовлення юридичних і фізичних осіб, затверджений спільним наказом Держкомводгоспу, Мінфіну та Мінекономіки

від 21.05.2001 р. № 92/243/104

2

Навчальні заклади, інші установи та заклади системи освіти, що належать до державної та комунальної форм власності

Надання громадянам, які користуються послугами*, зазначеними у пп. 1 — 3 п. 7 Переліку № 796, комунальних послуг, послуг з експлуатації та господарського обслуговування будинків і приміщень.

Надання комунальних послуг користувачам приміщень та будівель, що не перебувають на балансі навчальних закладів

П. 7 Переліку платних послуг, які можуть надаватися навчальними закладами, іншими установами та закладами системи освіти, що належать до державної та комунальної форми власності, затвердженого постановою КМУ від 27.08.2010 р. № 796

(далі — Перелік № 796);

Порядок надання інших платних послуг державними та комунальними навчальними закладами, затверджений спільним наказом МОН, Мінекономіки та Мінфіну від 23.07.2010 р. № 736/902/758

* До таких послуг віднесено:

1) надання спеціально облаштованих будинків і приміщень, що перебувають на балансі навчальних закладів, для тимчасового проживання;

2) надання під час канікул вільних спеціально облаштованих приміщень гуртожитків для тимчасового проживання;

3) надання спеціально облаштованих приміщень гуртожитків навчальних закладів для проживання:
— осіб, які навчаються або працюють у відповідному навчальному закладі;
— абітурієнтів відповідного навчального закладу під час вступних іспитів;
— осіб, які направлені у відрядження до таких навчальних закладів.

Спеціально облаштовані будинки і приміщення — будинки і приміщення, що перебувають у належному технічному та санітарно-гігієнічному стані і в яких створено належні умови для проживання та відпочинку.

3

Бюджетні наукові установи

Комунальні послуги

П. 30 Переліку платних послуг, які можуть надаватися бюджетними науковими установами, затвердженого постановою КМУ від 28.07.2003 р. № 1180;

Порядок та умови надання платних послуг бюджетними науковими установами, затверджений спільним наказом МОН, Мінфіну та Мінекономіки від 01.12.2003 р. № 798/657/351

4

Органи та установи виконання покарань, слідчі ізолятори (їх виробничі майстерні й підсобні господарства) та інші установи Державної кримінально-виконавчої служби, що утримуються за рахунок бюджетних коштів

Тепло-, водопостачання та водовідведення, очищення каналізаційних стоків

П. 4 Переліку платних послуг, які можуть надаватися органами та установами виконання покарань, слідчими ізоляторами (їх виробничими майстернями і підсобними господарствами) та іншими установами Державної кримінально-виконавчої служби, що утримуються за рахунок бюджетних коштів, затвердженого постановою КМУ

від 08.08.2007 р. № 1017

 

Як бачимо, кількість бюджетних установ, яким дозволено вищезазначеними переліками платних послуг надавати комунальні послуги, невелика. Тому радимо звернути увагу на те, чи є ваша бюджетна установа серед тих, кому дозволено надавати платні комунальні послуги.

Отже, тільки ті бюджетні установи, яким дозволено вищезазначеними переліками платних послуг надавати комунальні послуги, мають право отримані кошти вважати платою за послуги. У цьому разі кошти від надання платних комунальних послуг зараховуються на спеціальний рахунок бюджетної установи для обліку власних надходжень. Відповідно до п. 4 ст. 13 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ) такі надходження належать до другої підгрупи першої групи власних надходжень бюджетних установ (надходження бюджетних установ від додаткової (господарської) діяльності). Використовуватись такі надходження мають у першу чергу на організацію додаткової (господарської) діяльності бюджетних установ та господарські потреби бюджетних установ, включаючи оплату комунальних послуг і енергоносіїв.

Крім того, послідовність витрачання коштів спеціального фонду визначена п. 23 Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ, затвердженого постановою КМУ від 28.02.2002 р. № 228 (далі — Порядок № 228).

Так, видатки спеціального фонду кошторису за рахунок власних надходжень плануються і відповідно витрачаються у такій послідовності:

— за встановленими напрямами використання;

— на погашення заборгованості установи з бюджетних зобов’язань за спеціальним та загальним фондами кошторису;

— на проведення заходів, пов’язаних з виконанням основних функцій, які не забезпечені (або частково забезпечені) видатками загального фонду.

Такі надходження обов’язково плануються за спеціальним фондом з урахуванням вимог п. 18 Порядку № 228. Зокрема, у цьому пункті визначено, що у процесі формування спеціального фонду проекту кошторису планування власних надходжень бюджетних установ здійснюється за групами та підгрупами, визначеними БКУ, а також визначено особливості планування показників власних надходжень для кожної групи.

Щодо першої групи власних надходжень бюджетних установ (надходження від плати за послуги, що надаються бюджетними установами згідно із законодавством), то такі надходження плануються у кошторисі з урахуванням рівня їх фактичного виконання за останній звітний рік, а також очікуваного виконання таких показників за період, що передує планованому.

У зв’язку з цим Держказначейська служба у листі від 21.05.2012 р. № 16-08/1583-7058 (див. с. 10 цього номера газети) нагадала про те, що доходи бюджетних установ, які не передбачено відповідним переліком платних послуг, підлягають перерахуванню до доходів бюджету, з якого здійснюється утримання установи за кодом класифікації доходів бюджету 24060300 «Інші надходження». На обов’язковість перерахування до бюджету коштів за платні послуги, надання яких бюджетними установами не передбачено чинним законодавством, Держказначейська служба також звертала увагу у своєму листі від 14.10.2011 р. № 16-04/918-2970 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2011, № 42).

У бухгалтерському обліку основні операції з надання комунальних послуг бюджетні установи відображають такими записами:

 

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція
субрахунків

дебет

кредит

1

Нараховано плату за надані платні послуги*

364
(675)

711

2

Отримано кошти за надані платні послуги

323

364
(675)

3

Здійснено видатки за рахунок коштів, отриманих як плата за послуги

811

364
(675)

* Зверніть увагу: заборгованість споживачів за надані установою платні комунальні послуги має бути відображено на підставі первинних документів (акта наданих послуг, договору тощо) на субрахунку 711 «Доходи за коштами, отриманими як плата за послуги» при наданні послуг чи відразу після їх надання, а не при фактичному надходженні плати за них.

У випадку якщо послуги надано, а оплата за них ще не надійшла, в бухгалтерському обліку установи обов’язково необхідно нарахувати дохід за надані послуги з відображенням дебіторської заборгованості за їх споживачами.

 

При наданні платних комунальних послуг їх вартість бюджетна установа визначає і встановлює самостійно. При цьому базою для визначення ціни послуги є розрахунок витрат, пов’язаних з безпосереднім наданням комунальних послуг. Розмір плати за надання конкретної комунальної послуги визначається на підставі її вартості, що розраховується на весь строк її надання та в повному обсязі.

У цьому разі бюджетна установа, що надає комунальні послуги, складає калькуляцію за кожною платною послугою, щодо якої здійснюється розрахунок вартості.

Підставою для надання комунальних послуг є договір про надання платних послуг, укладений бюджетною установою та споживачами комунальних послуг.

При укладанні договору про надання платних комунальних послуг радимо бюджетним установам звернути увагу на такі документи:

постанову КМУ «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги» від 01.06.2011 р. № 869, якою, зокрема, затверджено Порядок формування тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з централізованого опалення і постачання гарячої води, Порядок формування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення, Порядок формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій;

постанову КМУ «Деякі питання державного регулювання ринку комунальних послуг» від 11.08.2010 р. № 760;

постанову КМУ «Про затвердження Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення» від 21.07.2005 р. № 630.

У фінансовій звітності бюджетної установи заборгованість за надані споживачам комунальні послуги відповідно до договору про надання платних послуг має відображатись як заборгованість за доходами бюджетної установи у рядку 010 Звіту про заборгованість за бюджетними коштами (форма № 7д, № 7м).

І ще один момент. У деяких випадках бюджетні установи надають платні послуги, до складу вартості яких включено вартість комунальних послуг. Зокрема, це стосується тих бюджетних установ, які надають послуги з проживання (наприклад, навчальні заклади, дитячі заклади оздоровлення та відпочинку). У таких випадках вартість комунальних послуг враховується при складанні калькуляції вартості проживання. Детально це питання розглядалось у матеріалі «Питання калькуляції вартості проживання в студентському гуртожитку» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2012, № 35).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі