Теми статей
Обрати теми

Питання грошового та матеріального забезпечення в навчальних закладах дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПИТАННЯ ГРОШОВОГО ТА МАТЕРІАЛЬНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ В НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ ДІТЕЙ-СИРІТ ТА ДІТЕЙ, ПОЗБАВЛЕНИХ БАТЬКІВСЬКОГО ПІКЛУВАННЯ

 

Людмила КУНГУРЦЕВА, головний спеціаліст відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення

 

1. Який прожитковий мінімум треба брати при виплаті грошової допомоги дітям-сиротам у розмірі 6 прожиткових мінімумів: загальний або для дітей до 18 років?

2. Чи забезпечуються діти-сироти, які вступили до ВНЗ, комплектом нового одягу і взуття на суму не менш як 12 нмдг і грошовою допомогою в розмірі 2,5 нмдг?

 

1. Відповідно до пп. 4 та 5 п. 13 постанови КМУ «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування» від 05.04.94 р. № 226 (далі — постанова № 226) при працевлаштуванні випускники з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебували на повному державному утриманні, забезпечуються одягом, взуттям, м’яким інвентарем і обладнанням на суму не менш як 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (далі — нмдг), а також одноразовою грошовою допомогою в розмірі 6 прожиткових мінімумів.

Оскільки на сьогодні порядок надання і виплати одноразової грошової допомоги дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, після закінчення навчального закладу за умови працевлаштування не затверджений, то виплата здійснюється до кінця фінансового року навчальним закладом. Одноразова грошова допомога виплачується на підставі заяви, копій паспорта, трудової книжки, ідентифікаційного номера та довідки про працевлаштування. При розрахунку суми виплати одноразової грошової допомоги необхідно застосовувати прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць, який установлений Законом України про Державний бюджет на відповідний рік, на момент отримання допомоги .

Згідно зі ст. 12 Закону України «Про Державний бюджет на 2012 рік» від 22.12.2011 р. № 4282-VI прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць становить: з 1 липня — 1044 грн.; з 1 жовтня — 1060 грн.; з 1 грудня — 1095 грн.

2. Відповідно до п.п. 1 п. 13 постанови № 226 студенти з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які завершили освіту за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр» і продовжать навчання за освітньо-кваліфікаційними рівнями «спеціаліст», «магістр», забезпечуються комплектом нового одягу і взуття на суму не менш як 12 (12 х 17 грн. = 204 грн.) нмдг, а також грошовою допомогою в розмірі не менш як 2,5 (2,5 х 17 грн. = 42,5 грн.) нмдг. Слід звернути увагу, що зазначені виплати здійснюються за рахунок навчального закладу, який вони закінчили.

 

Чи мають право на допомогу для придбання навчальної літератури учні та студенти з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які не досягли віку 18 років до початку навчального року, але досягли цього віку в період навчання, тобто після закінчення 30 днів з початку навчального року?

 

Відповідно до ч. 5 ст. 8 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» від 13.01.2005 р. № 2342-IV (далі — Закон № 2342) особам з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, до завершення навчання виплачується щорічна допомога для придбання навчальної літератури в розмірі трьох місячних стипендій. Звертаємо вашу увагу, що відповідно до абз. 5 ст. 1 цього Закону особи з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, — це особи віком від 18 до 23 років, в яких у віці до 18 років померли або загинули батьки, та особи, які були віднесені до дітей, позбавлених батьківського піклування.

Таким чином, допомога на придбання літератури виплачується лише тим учням і студентам з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, кому на початок навчального року до 30 вересня виповнилось 18 років.

Слід зазначити, що з 1 вересня 2012 року розмір мінімальної ординарної (звичайної) академічної стипендії збільшено згідно з постановою КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 5 березня 2008 р. № 165» від 25.07.2012 р. № 703.

Зверніть увагу, що розмір мінімальної ординарної (звичайної) академічної стипендії становитиме:

— для учнів професійно-технічних навчальних закладів — 275 грн. на місяць;

— для студентів вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційними рівнями «молодший спеціаліст» або «бакалавр», — 550 грн. на місяць;

— для студентів вищих навчальних закладів III — IV рівнів акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційними рівнями «бакалавр», «спеціаліст» або «магістр», — 730 грн. на місяць.

Таким чином, до 30 вересня 2012 року особам з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які навчаються у професійно-технічних та вищих навчальних закладах і зараховані на повне державне утримання, необхідно виплатити допомогу на придбання навчальної літератури у таких розмірах:

— учням професійно-технічних навчальних закладів — 825 грн.;

— студентам вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації — 1650 грн.;

— студентам вищих навчальних закладів III — IV рівнів акредитації — 2190 грн.

 

Чи має право на повне державне утримання в навчальному закладі особа з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 1989 року народження, якій уже виповнилось 23 роки, але вона продовжує навчатися?

 

Правові, організаційні, соціальні засади та гарантії державної підтримки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб з їх числа визначає Закон № 2342 , який є складовою частиною законодавства про охорону дитинства.

Статус дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, — це визначене відповідно до законодавства становище дитини, яке надає їй право на повне державне забезпечення і отримання передбачених законодавством пільг та яке підтверджується комплектом документів, що засвідчують обставини, через які дитина не має батьківського піклування.

Абзацом 7 ч. 3 ст. 4 Закону № 2342 встановлено, що державні соціальні стандарти і нормативи встановлюються щодо мінімального стандарту щомісячного утримання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа за умови навчання їх у вищих навчальних закладах до досягнення ними 23-річного віку або до закінчення відповідних навчальних закладів.

Разом з цим згідно з ч. 1 та 3 ст. 8 Закону № 2342 держава здійснює повне державне забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб з їх числа.

Правом на повне державне забезпечення в навчальних закладах при продовженні навчання до 23 років або до закінчення відповідного навчального закладу користуються:

— діти-сироти;

— діти, позбавлені батьківського піклування (крім тих, що перебувають під опікою);

— особи віком від 18 до 23 років, в яких у віці до 18 років померли або загинули батьки;

— особи, які були віднесені до дітей, позбавлених батьківського піклування;

— студенти, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишились без батьків.

Таким чином, право на повне державне забезпечення в навчальних закладах мають особи, відповідно до Закону № 2342 визнані дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, та особами з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у разі якщо такі особи вперше здобувають повну вищу освіту за кошти загального фонду державного бюджету.

 

Чи повинні студенти з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, платити за проживання у студентському гуртожитку?

 

Відповідно до спільного наказу МОНмолодьспорту, Мінфіну та МОЗ «Про встановлення граничного розміру плати за проживання в студентських гуртожитках вищих навчальних закладів державної та комунальної форм власності» від 28.03.2011 р. № 284/423/173 студенти вищих навчальних закладів I — IV рівнів акредитації з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, особи з їх числа, а також студенти, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишились без батьків, забезпечуються гуртожитком безкоштовно.

 

У вищому навчальному закладі студентам із числа дітей-сиріт, які перебувають під опікою, виплачується грошова компенсація за харчування.

Чи повинна така компенсація виплачуватися тільки за робочі дні?

 

При організації харчування та виплат студентам з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (і тим, які знаходяться під опікою), а також особам з їх числа вищих навчальних закладів необхідно врахувати наступне.

Відповідно до п.п. 1 п. 13 постанови № 226 студенти з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, вищих навчальних закладів I — IV рівнів акредитації зараховуються на повне державне утримання і в період навчання до 23 років або до закінчення відповідного навчального закладу забезпечуються безоплатно харчуванням за нормами, встановленими для вихованців шкільного віку шкіл-інтернатів.

Навчальний період у вищих навчальних закладах розпочинається, як правило, 1 вересня і для студентів складається з навчальних днів, днів проведення підсумкового контролю, екзаменаційних сесій, вихідних, святкових і канікулярних днів (від зарахування на навчання та до його закінчення).

Норми харчування затверджені постановою КМУ «Про затвердження норм харчування у навчальних і оздоровчих закладах» від 22.11.2004 р. № 1591 (далі — постанова № 1591). У примітці 7 додатка 4 до цієї постанови визначено, що студенти вищих навчальних закладів, які відповідно до законодавства перебувають на державному забезпеченні, та студенти з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на повному державному забезпеченні або яким в установленому законодавством порядку призначено опікуна чи піклувальника, забезпечуються харчуванням згідно з нормами для дітей віком від 13 років і старше. У разі відсутності можливості організації повноцінного харчування зазначеним категоріям студентів у навчальному закладі може виплачуватися грошова компенсація у розмірі вартості харчування у школах-інтернатах відповідного регіону з урахуванням торговельних націнок. Особам, яким в установленому законодавством порядку призначено опікуна чи піклувальника, виплачується лише вартість обіду. Вартість харчування у школах-інтернатах обраховується управлінням освіти і науки облдержадміністрації.

Слід зауважити, що збільшення асигнувань на харчування у літній оздоровчий період (90 днів), неділю, святкові і канікулярні дні згідно з приміткою 4 додатка 4 до постанови № 1591 передбачено лише для учнів/вихованців у будинках дитини, дитячих будинках, школах-інтернатах для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, професійно-технічних навчальних закладах.

Збільшення асигнувань на харчування та придбання м’якого інвентарю (абз. 3 п. 12 постанови № 226) передбачено тільки для вихованців у будинках дитини, дитячих будинках, школах-інтернатах для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Таким чином, студентам з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також особам з їх числа, які навчаються у вищих навчальних закладах, витрати на харчування на 10 % не збільшуються, а компенсація на харчування виплачується за всі дні перебування в навчальному закладі (уключаючи вихідні, святкові дні й канікули)*.

* Підкреслимо, що грошова компенсація за харчування учням професійно-технічних навчальних закладів з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають під опікою (піклуванням), також виплачується за всі дні перебування в навчальному закладі (включаючи вихідні, святкові дні та канікули). На це звертав увагу фахівець Мінсоцполітики в газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2012, № 6, с. 20. — Прим. ред.

Роз’яснення, надані у листі МОНмолодьспорту від 20.10.2011 р. № 1/12-5714, необхідно застосовувати при харчуванні дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які знаходяться під опікою (піклуванням) і навчаються у загальноосвітніх навчальних закладах та не перебувають на повному державному утриманні.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі