Теми статей
Обрати теми

Уведення посад касира та економіста за спеціальним фондом кошторису

Редакція ББ
Відповідь на запитання

УВЕДЕННЯ ПОСАД КАСИРА ТА ЕКОНОМІСТА ЗА СПЕЦІАЛЬНИМ ФОНДОМ КОШТОРИСУ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Підрозділ лікарні надає послуги з психіатричних та наркологічних оглядів з видачею сертифікатів з кількістю ставок лікарів — 2,25.

Крім того, лабораторія лікарні надає платні послуги із серологічних та бактеріологічних досліджень з кількістю ставок лікарів — 0,75 та середньоденною кількістю виконаних платних досліджень — 70 аналізів.

Чи можна ввести до штатного розпису лікарні 0,5 ставки касира та 0,5 ставки економіста на кожен із зазначених підрозділів, або ж правильніше буде ввести 0,5 ставки касира та 0,5 ставки економіста усього на всі зазначені платні послуги?

(Донецька обл.)

 

Ми неодноразово звертали увагу у своїх консультаціях на те, що за спеціальним фондом кошторису доцільно складати окремий штатний розпис. Хоча прямо таку вимогу чинним законодавством не передбачено, є низка законодавчих вимог, виконання яких вимагає складання окремого штатного розпису за спеціальним фондом.

Так, згідно з п. 20 Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ, затвердженого постановою КМУ від 28.02.2002 р. № 228 (далі — Порядок № 228), під час визначення обсягів видатків бюджету та/або надання кредитів з бюджету розпорядників нижчого рівня головні розпорядники повинні враховувати об’єктивну потребу в коштах кожної установи, виходячи з її основних виробничих показників і контингентів, які встановлюються для установ (кількість класів, учнів у школах, ліжок у лікарнях, дітей у дошкільних закладах тощо), обсягу виконуваної роботи, штатної чисельності , необхідності погашення дебіторської і кредиторської заборгованості та реалізації окремих програм і намічених заходів щодо скорочення витрат у плановому періоді.

Розпорядники бюджетних коштів свої витрати приводять у відповідність з бюджетними асигнуваннями та іншими показниками, що доведені лімітними довідками. Для цього чисельність працівників установи, що пропонується до затвердження за штатним розписом, повинна бути приведена у відповідність із визначеним фондом оплати праці, а інші витрати — у відповідність з іншими встановленими асигнуваннями таким чином, щоб забезпечити виконання покладених на установу функцій.

Також виходячи з того, що і плани асигнувань, і самі кошториси за спеціальним та загальним фондами складаються окремо, а чисельність працівників повинна бути приведена у відповідність до фонду оплати праці, доцільно штатні розписи за спеціальним фондом складати окремо.

Типові штатні нормативи персоналу централізованих бухгалтерій при бюджетних закладах охорони здоров’я наведені у додатку 45 до наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про штатні нормативи та типові штати закладів охорони здоров’я» від 23.02.2000 р. № 33 (далі — наказ № 33).

Враховуючи те, що в цьому випадку можна визначити кількість штатних посад лікарів, які займаються наданням платних послуг, розрахунок посади касира та економіста доцільно провести відповідно до наказу № 33.

Згідно з п. 9 додатка 45 до наказу № 33 посада касира вводиться при наданні платних послуг відділеннями (підрозділами), у тому числі зубопротезними, з розрахунку 1 посада на 10 посад лікарів, які надають такі послуги (утримуються на госпрозрахунку або за рахунок спецкоштів), але не менше 0,5 посади.

У вашому випадку є 3 (2,25 + 0,75) ставки лікарів, які надають платні послуги, тому до штатного розпису за спеціальним фондом кошторису може бути введено 0,5 ставки касира.

Як зазначило Міністерство охорони здоров’я України у своєму листі від 07.04.2011 р. № 10.03.67/955, посада економіста при наданні платних послуг вводиться до штатного розпису відповідно до п. 10 додатка 45 до наказу № 33.

Згідно з цим пунктом посади спеціалістів (економістів) з фінансово-економічної роботи вводяться до штату бухгалтерії при наданні платних послуг закладом охорони здоров’я з кількістю штатних посад лікарів до 5 — посада спеціаліста з фінансового обліку, на кожні 5 посад понад 5 — додатково по 0,5 посади, які утримуються за рахунок госпрозрахункових коштів або спецкоштів.

У цьому випадку кількість посад лікарів, які надають платні послуги, — 3, тому до штатного розпису за спеціальним фондом може бути введено 1 посаду економіста.

Крім того, слід зазначити, що згідно з п. 7 приміток до додатка 45 до наказу № 33 при наданні платних послуг з обсягом понад 30 % від бюджетного фінансування введення додаткових посад спеціалістів з фінансової роботи (економістів) здійснюється з дозволу органу охорони здоров’я.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі