Теми статей
Обрати теми

Справляння батьківської плати в інтернатному закладі

Редакція ББ
Відповідь на запитання

СПРАВЛЯННЯ БАТЬКІВСЬКОЇ ПЛАТИ В ІНТЕРНАТНОМУ ЗАКЛАДІ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Як правильно визначити батьківську плату за перебування дитини в інтернатній групі школи-інтернату, якщо:

— мати принесла довідку про те, що вона не працює, а лише отримує аліменти на дитину;

— обоє батьків не працюють, але мають земельні ділянки?

Чи потрібно таким батькам вносити батьківську плату?

(Київська обл.)

 

Згідно з п. 1 постанови КМУ «Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальних закладів» від 26.08.2002 р. № 1243 за утримання одного вихованця у загальноосвітній школі-інтернаті, спеціалізованій школі-інтернаті I — III ступенів (крім загальноосвітніх закладів Міністерства культури і мистецтв), загальноосвітній школі та професійно-технічному училищі соціальної реабілітації батьки або особи, які їх замінюють, щомісяця вносять плату у розмірі 20 % середньомісячного сукупного доходу на одного члена сім’ї.

Порядок справляння плати для батьків за перебування дітей в інтернатних навчальних закладах визначений розд. 3 Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах, затвердженого наказом МОН від 21.11.2002 р. № 667 (далі — Порядок № 667).

Для визначення конкретного розміру батьківської плати інтернатному закладу необхідно мати дані щодо середньомісячного сукупного доходу на одного члена сім’ї.

Тому директору інтернатного закладу разом із заявою подаються документи, необхідні для визначення розміру батьківської плати, а саме: довідки про доходи кожного члена сім’ї за минулі шість календарних місяців, видані за місцем отримання доходів, та довідки про склад сім’ї, видані житлово-комунальними організаціями, сільськими (селищними) радами.

Як визначено у п. 3.3 Порядку № 667 від плати за утримання дітей в інтернатних навчальних закладах звільняються батьки або особи, які їх замінюють, із сімей, що отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» від 01.06.2000 р. № 1768-III.

Підставою для звільнення є довідка про призначення такої допомоги, видана органами праці та соціального захисту.

Також плата за утримання вихованців в інтернатних навчальних закладах не справляється:

— з одиноких матерів (батьків), які виховують дитину без батька (матері);

— у загальноосвітніх санаторних школах-інтернатах;

— у спеціальних загальноосвітніх школах-інтернатах для дітей, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку;

— у спеціалізованих школах-інтернатах II — III ступенів (у загальноосвітніх закладах Міністерства культури і мистецтв — I — III ступенів) з поглибленим вивченням окремих предметів та курсів для розвитку здібностей, обдарованості і таланту дітей, фізичної культури і спорту, військових та з посиленою військово-фізичною підготовкою;

— училищах олімпійського резерву та фізичної культури і спорту;

— в інших випадках, передбачених законодавством України (батьки і діти, постраждалі від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, діти працівників органів внутрішніх справ, які загинули під час виконання службових обов’язків, тощо).

Розмір плати за перебування дітей в інтернатних навчальних закладах зменшується:

— на 50 % батькам, які працюють і проживають на лінійних станціях і перегонах;

— на 20 % батькам учнів загальноосвітніх шкіл-інтернатів, які проживають у сім’ях, але харчуються та одягаються за рахунок держави.

Якщо у випадках, описаних у запитанні, зазначених підстав для звільнення батьків від плати або для її зменшення немає, то батьківську плату слід розрахувати на загальних підставах, а саме у розмірі 20 % середньомісячного сукупного доходу на одного члена сім’ї.

Відповідно до п. 3.6 Порядку № 667 середньомісячний сукупний дохід сім’ї обчислюється згідно з Методикою обчислення сукупного доходу сім’ї для всіх видів соціальної допомоги, затвердженою спільним наказом Мінпраці, Мінекономіки, Мінфіну, Держкомстату та Держкомітету молодіжної політики, спорту і туризму від 15.11.2001 р. № 486/202/524/455/3370 (далі — Методика).

Зазначимо, що заробітна плата — далеко не єдиний вид доходу, який уключається до сукупного доходу сім’ї.

Усі види доходів, які входять до сукупного доходу сімей, визначені у п. 5 Методики. До таких доходів, зокрема, включають:

— одержані аліменти (п.п. 5.13 п. 5 Методики);

— доходи від особистого селянського господарства, земельних ділянок, наданих для ведення городництва, сінокосіння, випасання худоби, та земельної частки (паю), виділеної внаслідок розпаювання землі (п.п. 5.16 п. 5 Методики).

Крім цього, існує багато інших видів доходів, які могли отримувати особи, зазначені у запитанні.

Ще раз зазначимо, що директору інтернатного закладу подаються довідки про доходи кожного члена сім’ї за минулі шість календарних місяців.

У п. 3.8 Порядку № 667 визначено: якщо надані батьками документи викликають сумнів щодо правильності відображення грошових доходів сім’ї, то директор інтернатного навчального закладу може зробити запит до підприємств, установ, організацій, які видали довідку, щодо необхідних уточнень або додаткових відомостей про грошові доходи батьків.

Також відмітимо, що згідно з п.п. 5.4 п. 5 Методики доходи від підприємницької діяльності та іншої незалежної професійної діяльності, у тому числі доходи адвокатів, приватних нотаріусів та від зайняття літературною, художньою, музичною, артистичною та іншою творчою діяльністю визначаються на підставі даних державних податкових адміністрацій.

Слід зазначити, що при виявленні факту приховування розміру грошових доходів і у зв’язку з цим одержання батьками дозволу на звільнення від плати за утримання дітей в інтернатних навчальних закладах або призначення меншого розміру плати плата з них справляється за весь період, на який батьки були звільнені від плати або вносили плату в зменшеному розмірі, але не більше ніж за минулий рік та місяці поточного року.

З осіб, які не надали довідок про доходи сім’ї за минулі шість календарних місяців, плата справляється у максимальному розмірі. Максимальний розмір батьківської плати в інтернатних навчальних закладах визначається середньомісячними витратами за минулий рік на поточне утримання одного вихованця у відповідному закладі без урахування витрат на заробітну плату, нарахувань на неї та навчальних витрат.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі