Теми статей
Обрати теми

Установлення плати за користування комунальним житлом для громадян, що постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС

Редакція ББ
Відповідь на запитання

УСТАНОВЛЕННЯ ПЛАТИ ЗА КОРИСТУВАННЯ КОМУНАЛЬНИМ ЖИТЛОМ ДЛЯ ГРОМАДЯН, ЩО ПОСТРАЖДАЛИ ВНАСЛІДОК АВАРІЇ НА ЧАЕС

 

Юлія КРОТ, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Якими нормативними документами слід керуватися при встановленні розміру квартирної плати за користування комунальним житлом, що значиться на балансі сільської ради, якщо населений пункт знаходиться у зоні гарантованого добровільного відселення, а більшість населення є постраждалими внаслідок аварії на ЧАЕС, віднесеними до категорії 3?

(Житомирська обл.)

 

Регулювання відносин у житловій сфері здійснюється, у першу чергу, Житловим кодексом Української РСР від 30.06.83 р. № 5464-Х (далі — ЖКУ). Так, згідно зі ст. 5 ЖКУ жилі будинки, а також жилі приміщення в інших будівлях, що знаходяться у віданні місцевих рад народних депутатів, належать до державного житлового фонду.

Статтею 61 ЖКУ також установлено, що користування жилим приміщенням у будинках державного житлового фонду здійснюється відповідно до договору найму жилого приміщення. На підставі договору найму жилого приміщення в будинках державного житлового фонду, який укладається в письмовій формі, наймодавець в особі відповідної житлово-експлуатаційної організації (а в разі її відсутності — відповідного підприємства, установи, організації) передає наймачу — громадянину, на ім’я якого видано ордер, жиле приміщення для проживання за плату та на строк, визначені умовами договору.

Варто зазначити, що ст. 61 ЖКУ передбачено існування Типового договору найму жилого приміщення, проте на сьогодні форму цього документа чинним законодавством не затверджено (Типовий договір найму житла в будинках державного і комунального житлового фонду, затверджений постановою КМУ від 22.06.98 р. № 939, з 12.07.2005 р. втратив чинність). Вважаємо, що при складанні договору найму жилого приміщення можна керуватися раніше діючою формою Типового договору, але виключно як орієнтиром і з урахуванням вимог чинних нормативно-правових актів, які регулюють відносини у житловій сфері.

Що ж стосується визначення розміру плати за користування житлом, то відповідно до ст. 66 ЖКУ плата за користування житлом (квартирна плата) обчислюється виходячи із загальної площі квартири (одноквартирного будинку). Норма загальної площі встановлюється у розмірі 21 м2 на одну особу. Розмір квартплати визначається Кабінетом Міністрів України.

В одинарному розмірі оплачується загальна площа, що має належати наймачеві та членам його сім’ї за встановленими нормами, а також зайва площа, якщо розміри її на всю сім’ю не перевищують половини норми загальної площі, яку належить мати одній особі. Плата за користування рештою зайвої загальної площі справляється в підвищеному розмірі, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Разом з тим п.п. 2 п. «а» ст. 28 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР визначено, що встановлення тарифів на побутові, комунальні (крім тарифів на теплову енергію, централізоване водопостачання та водовідведення, які встановлюються національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг), транспортні та інші послуги належить до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад. Більше того, згідно з п. 2 Порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, затвердженого постановою КМУ від 01.06.2011 р. № 869, послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій надаються з урахуванням установленого рішенням органу місцевого самоврядування тарифу, його структури, періодичності та строків надання послуг.

Таким чином, квартплату слід розраховувати виходячи із загальної площі жилого приміщення (квартири) і тарифів на послуги з утримання житла, установлених органами місцевого самоврядування.

При цьому щодо встановлення плати за користування житлом громадянами, постраждалими внаслідок аварії на ЧАЕС, категорії 3, слід мати на увазі наступне. Відповідно до ч. 2 ст. 22 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-ХІІ дружині (чоловіку) померлих громадян з числа учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, віднесених до категорії 3, смерть яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою, або опікуну (на час опікунства) дітей померлих громадян надається 50-процентна знижка плати за користування житлом (квартирної плати, плати за утримання будинків).

Для решти ж громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та віднесені до категорії 3, розмір квартплати встановлюється на загальних підставах, оскільки надання пільг з плати за користування житлом (квартплати і плати за утримання будинків) таким громадянам чинним законодавством не передбачено.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі