Теми статей
Обрати теми

Особливості приєднання щорічної відпустки до відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ОСОБЛИВОСТІ ПРИЄДНАННЯ ЩОРІЧНОЇ ВІДПУСТКИ ДО ВІДПУСТКИ У ЗВ’ЯЗКУ З ВАГІТНІСТЮ ТА ПОЛОГАМИ

 

Тетяна СТАШКІВ, заступник директора Департаменту заробітної плати та умов праці — начальник відділу умов і режимів праці, нормування та професійної класифікації

 

Працівниця не встигла використати чергову щорічну відпустку перед виходом у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами. Чи може вона піти в щорічну відпустку після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, а потім відразу у відпустку для догляду за дитиною до трьох років?

 

Державні гарантії щодо прав на відпустки встановлено КЗпП та Законом України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки).

Статтею 179 КЗпП і ст. 17 Закону про відпустки гарантовано надання жінкам (на підставі медичного висновку) оплачуваної відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами тривалістю 70 календарних днів до пологів та 56 календарних днів (у разі народження двох і більше дітей та в разі ускладнення пологів — 70) після пологів, починаючи з дня пологів.

Згідно зі ст. 180 КЗпП у разі надання жінкам відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами роботодавець зобов’язаний за заявою жінки приєднати до неї щорічні основну та додаткову відпустки незалежно від тривалості її роботи в установі в поточному робочому році . Аналогічну норму встановлено ч. 2 ст. 20 Закону про відпустки.

При цьому згідно з п. 3 ч. 13 ст. 10 Закону про відпустки щорічна відпустка за бажанням працівниці надається у зручний для неї час перед відпусткою у зв’язку з вагітністю та пологами або після неї. Якщо працівниця пропрацювала в установі менше 6 місяців, то за її бажанням їй може бути надано щорічну відпустку повної тривалості перед відпусткою у зв’язку з вагітністю та пологами або після неї (п. 1 ч. 7 ст. 10 Закону про відпустки).

Таким чином, при реалізації права на щорічну відпустку можливі такі варіанти її використання:

— перед відпусткою у зв’язку з вагітністю та пологами;

— після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами;

— після закінчення відпустки для догляду за дитиною до трьох років.

Розглянемо кожну ситуацію окремо.

 

НАДАННЯ ЩОРІЧНОЇ ВІДПУСТКИ ПЕРЕД ВІДПУСТКОЮ У ЗВ’ЯЗКУ З ВАГІТНІСТЮ ТА ПОЛОГАМИ

До виходу у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами працівниця має право на використання щорічної відпустки:

1) у будь-який зручний для неї час, незалежно від черговості, установленої графіком надання відпусток (п. 3 ч. 13 ст. 10 Закону про відпустки). Це означає, що період надання щорічної відпустки працівниця може визначити самостійно. Відмова жінці у наданні відпустки за її бажанням у цьому випадку є порушенням трудового законодавства. Крім того, роботодавець не має права самостійно приєднати щорічну відпустку до відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Ініціатива об’єднати ці два види відпустки повинна виходити від працівниці.

Пунктом 3 ч. 13 ст. 10 Закону про відпустки не передбачається, що щорічна відпустка має безпосередньо передувати відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами. Не буде порушенням, якщо жінка скористається щорічною відпусткою, якийсь час попрацює, а потім піде у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами.

Щоб уникнути накладення однієї відпустки на іншу, роботодавець може запропонувати вагітній жінці використати щорічну відпустку такої тривалості, щоб на час надання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами щорічна відпустка закінчилася. Якщо ж у період перебування в щорічній (основній або додатковій) відпустці у працівниці виникає право на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, щорічна відпустка переривається. Невикористану частину щорічної відпустки має бути надано працівниці або відразу після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, або за угодою сторін перенесено на інший період (п. 3 ч. 2 ст. 11 Закону про відпустки). Так, якщо жінка планує відразу після відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами взяти відпустку для догляду за дитиною до трьох років, то невикористану частину щорічної відпустки їй може бути надано після відпустки для догляду за дитиною до трьох років;

2) повної тривалості незалежно від тривалості її роботи в установі в поточному робочому році (ч. 2 ст. 20, п. 1 ч. 7 ст. 10 Закону про відпустки). На цій умові зупинимося детальніше.

Насамперед нагадаємо, що згідно з ч. 1 ст. 6 Закону про відпустки щорічна основна відпустка надається працівникам тривалістю не менше 24 календарних днів за відпрацьований робочий рік, що відлічується з дня укладення трудового договору. Початок кожного робочого року для працівника — величина постійна протягом усього строку трудових відносин (від прийняття до звільнення).

За загальним правилом, установленим ч. 5 ст. 10 Закону про відпустки, право працівника на щорічну відпустку повної тривалості в перший рік роботи настає після закінчення 6 місяців безперервної роботи в цій установі. Проте за відсутності у працівниці, яка планує відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, 6-місячного стажу роботи, за її бажанням щорічну відпустку має бути надано повної тривалості. Нагадаємо: щорічні відпустки за другий і подальші роки роботи може бути надано працівнику в будь-який час відповідного робочого року.

Звернемо увагу також на такий момент. Жінка може реалізувати своє право на використання відпустки за умови, якщо на день початку щорічної відпустки вона має стаж роботи в рахунок робочого року, за який вона надається, тривалістю хоча б один день. Надання щорічних відпусток у рахунок робочого року, який ще не почався, законодавством про працю не передбачено, у тому числі й у випадку, що розглядається. Наприклад, працівницю прийнято на роботу 01.09.2011 р. За перший рік роботи (01.09.2011 р. — 31.08.2012 р.) вона вже використала щорічну відпустку повної тривалості (24 календарні дні) у червні 2012 року. Працівниця має намір використати щорічну відпустку перед відпусткою у зв’язку з вагітністю та пологами з 01.08.2012 р. Оскільки право на використання щорічної відпустки за другий рік роботи настає з 01.09.2012 р., то тільки після цієї дати працівниці може бути надано щорічну відпустку.

За бажанням працівниці їй може бути надано щорічну відпустку не повної тривалості, а тільки її частину. Нагадаємо: згідно зі ст. 12 Закону про відпустки щорічна відпустка може бути поділена на частини будь-якої тривалості за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше 14 календарних днів. Невикористану частину щорічної відпустки має бути надано працівнику, як правило, до кінця робочого року, але не пізніше 12 місяців після закінчення робочого року, за який надається відпустка. Отже, якщо працівниця використовує щорічну відпустку не повної тривалості, то невикористану частину відпустки їй може бути надано після відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами або після закінчення відпустки для догляду за дитиною до трьох років.

Якщо у жінки є невикористана відпустка за минулий рік, то за її заявою до відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами має бути приєднано як відпустку за поточний рік, так і невикористану за минулий рік. Нагадаємо: щорічна відпустка включає як щорічну основну, так і додаткову відпустку, наприклад, у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці.

Щоб скористатися правом на використання щорічної відпустки перед відпусткою у зв’язку з вагітністю та пологами, працівниця повинна подати роботодавцю заяву, в якій указати конкретну дату виходу в щорічну відпустку та її тривалість. До заяви слід додати довідку з медичного закладу, що підтверджує вагітність.

На підставі цієї заяви оформляється наказ (розпорядження) роботодавця про надання щорічної відпустки.

Згідно зі ст. 9 Закону про відпустки період перебування працівниці у відпустці для догляду за дитиною до трьох років, а також у відпустці для догляду за дитиною до шести років до стажу роботи, який дає право на щорічну основну відпустку, не зараховується. Проте відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, яка надається на період, указаний у листку тимчасової непрацездатності, зараховується до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку.

У зв’язку з цим, якщо працівниці було надано щорічну відпустку повної тривалості перед відпусткою у зв’язку з вагітністю та пологами авансом, то при виході з відпустки для догляду за дитиною до трьох років слід визначити кількість днів щорічної відпустки, на які має право працівниця.

Про те, як правильно визначити кількість днів відпустки, на які особа має право, якщо не відпрацьовано повний рік, Мінпраці надало роз’яснення у своєму листі від 24.06.2011 р. № 208/13/116-11 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2011, № 37, с. 18). У цьому листі зазначалося, що загального нормативно-правового акта, який би визначав порядок розрахунку кількості днів щорічної відпустки, немає. Тому при підрахунку днів щорічної відпустки пропорційно відпрацьованому часу доцільно скористатися механізмом нарахування оплати за дні відпустки, передбаченим у Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженому постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100, тобто прив’язку розрахунку днів відпустки робити до календарних днів робочого року, в якому працював працівник. Розглянемо це на прикладі.

Приклад 1. Працівницю прийнято на роботу 05.03.2010 р. За перший рік роботи (05.03.2010 р. — 04.03.2011 р.) вона вже використала щорічну відпустку повної тривалості (24 календарні дні, далі — к. дн.).

З 16.09.2011 р. по 09.10.2011 р. перед відпусткою у зв’язку з вагітністю та пологами їй надано щорічну відпустку тривалістю 24 к. дн. за другий рік роботи (05.03.2011 р. — 04.03.2012 р.)

З 10.10.2011 р. по 12.02.2012 р. жінка перебувала у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами (126 к. дн.). Дитина народилася 20.12.2011 р.

З 13.02.2012 р. за бажанням працівниці їй було надано відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Працівниця вийшла на роботу 22.12.2014 р.

Ураховуючи, що щорічна відпустка надається за відпрацьований робочий рік, який відлічується із дня укладення трудового договору, визначимо право працівниці на щорічну відпустку після виходу з відпустки для догляду за дитиною до трьох років.

Другий робочий рік (05.03.2011 р. — 04.03.2012 р.). У рахунок другого робочого року працівниці перед виходом у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами було надано щорічну відпустку повної тривалості. Оскільки з 13.02.2012 р. і до кінця цього робочого року їй надано відпустку для догляду за дитиною до трьох років, що не включається до стажу для надання щорічної відпустки, розрахуємо, на відпустку якої тривалості працівниця мала право.

1. Визначимо стаж роботи, який дає право на відпустку. Це період з 05.03.2011 р. по 12.02.2012 р. (сюди включається період фактичної роботи з 05.03.2011 р. по 15.09.2011 р., безпосередньо період перебування в щорічній відпустці з 16.09.2011 р. по 09.10.2011 р., а також період перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами) без урахування святкових та неробочих днів, що припадають на цей період. Стаж роботи становить 335 к. дн. (345 к. дн. - 10 к. дн.).

2. Визначимо кількість днів відпустки, що припадають на кожен календарний день періоду, фактично відпрацьованого працівником (К):

К = 24 к. дн. : (365 к. дн. - 10 к. дн.) = 0,067606,

де 24 — кількість календарних днів відпустки;

365 (366) — кількість календарних днів у році (високосному році);

10 — кількість святкових та неробочих днів згідно зі ст. 73 КЗпП.

3. Шляхом множення стажу роботи, який дає право на відпустку, на тривалість відпустки, що припадає на один день стажу, отримаємо кількість днів відпустки: 335 к. дн. х 0,067606 = 22,65 к. дн. Округлюємо результат та отримуємо тривалість відпустки — 23 к. дн.

Таким чином, працівниця мала право на 23 к. дн. відпустки, але фактично використала 24 к. дн. Тобто 1 к. дн. відпустки було надано авансом за майбутній невідпрацьований період. Цей день може бути враховано при визначенні тривалості щорічної відпустки за наступні роки роботи.

Третій і четвертий робочі роки. За період перебування у трудових відносинах з 05.03.2012 р. по 04.03.2013 р. та з 05.03.2013 р. по 04.03.2014 р. щорічну основну відпустку цій працівниці не може бути надано, оскільки в цих робочих роках у неї відсутній стаж роботи, що дає право на щорічну основну відпустку. За робочий рік, до якого повністю входить період відпустки для догляду за дитиною, щорічна відпустка не надається.

П’ятий робочий рік (з 05.03.2014 р. по 04.03.2015 р.). Цього року, а саме 22.12.2014 р., працівниця вийшла з відпустки для догляду за дитиною до трьох років. За цей робочий рік за фактично відпрацьований період вона має право на щорічну відпустку пропорційно відпрацьованому часу.

1. Визначимо стаж роботи, що дає право на відпустку. Це період з 22.12.2014 р. по 04.03.2015 р. без урахування святкових та неробочих днів, що припадають на цей період. Стаж роботи становить 70 к. дн.

2. Тривалість відпустки складає: 70 х 0,067606 = = 4,73 к. дн. Округлюємо результат та отримуємо тривалість відпустки — 5 к. дн.

За узгодженням з працівницею їй може бути надано відпустку тривалістю 4 к. дн. з урахуванням відпустки, використаної раніше авансом (1 к. дн.).

Якщо працівниця звільниться відразу після виходу з відпустки для догляду за дитиною до трьох років, то для покриття її заборгованості за відпускними перед установою слід утримати із заробітної плати за дні відпустки, надані в рахунок невідпрацьованої частини робочого року, у нашому випадку за 1 к. дн. відпустки (ч. 1 ст. 22 Закону про відпустки). Оскільки на цей момент заробітна плата працівниці може дорівнювати нулю (перебувала у відпустці для догляду за дитиною до трьох років), то відповідну суму працівниця може внести до каси установи. У разі необхідності відшкодування шкоди з працівника, який звільнився, роботодавець має право звертатися з позовом про відшкодування збитку до суду.

 

Якщо працівниця є сумісником

Порядок надання щорічної відпустки сумісникам аналогічний порядку її надання працівникам, які працюють за основним місцем роботи. У зв’язку з цим за сумісництвом працівниця також може скористатися правом на надання щорічної відпустки перед відпусткою у зв’язку з вагітністю та пологами повної тривалості.

Запитання найчастіше виникають тоді, коли працівниця іде у відпустку за сумісництвом одночасно з відпусткою за основною роботою, де відпустка має більшу тривалість (наприклад, за основною роботою — 31 к. дн., а за сумісництвом — 24 к. дн.). У цьому випадку згідно зі ст. 25 Закону про відпустки роботодавець до закінчення відпустки за основним місцем роботи зобов’язаний надати суміснику відпустку без збереження заробітної плати.

Крім того, діє додаткова гарантія, установлена п. 6 ч. 7 ст. 10 Закону про відпустки, згідно з якою сумісники, пропрацювавши в установі менше 6 місяців, мають право на відпустку повної тривалості, якщо вони йдуть у відпустку за основною роботою.

 

НАДАННЯ ЩОРІЧНОЇ ВІДПУСТКИ ПІСЛЯ закінчення ВІДПУСТКИ У ЗВ’ЯЗКУ З ВАГІТНІСТЮ ТА ПОЛОГАМИ

Порядок надання щорічної відпустки після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами аналогічний розглянутому вище. Укажемо на деякі особливості.

Ураховуючи вимоги ст. 180 КЗпП, за бажанням працівниці щорічна відпустка повної тривалості надається відразу ж після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. У цьому випадку відпустка для догляду за дитиною до трьох років може бути оформлена не раніше дати закінчення щорічної відпустки, тому допомога по догляду за дитиною до трьох років у період перебування працівниці в щорічній відпустці не надаватиметься.

Якщо ж працівниця відразу після відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами піде у відпустку для догляду за дитиною, а надалі захоче піти у щорічну відпустку, то зазначимо таке. Жінка може скористатися правом на надання щорічної відпустки повної тривалості та позачергово до або безпосередньо після відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

 

НАДАННЯ ЩОРІЧНОЇ ВІДПУСТКИ ПІСЛЯ закінчення ВІДПУСТКИ ДЛЯ ДОГЛЯДУ ЗА ДИТИНОЮ

Якщо працівниця не скористалася своїм правом на щорічну основну відпустку до або після відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, то вона може використати її після закінчення відпустки для догляду за дитиною до трьох років.

При цьому на цей випадок положення ст. 180 КЗпП і ст. 10 Закону про відпустки не поширюються, тому щорічна відпустка надається в загальному порядку за угодою сторін.

Приклад 2. Працівницю прийнято на роботу 05.03.2010 р. За перший рік роботи (05.03.2010 р. — 04.03.2011 р.) вона вже використала щорічну відпустку повної тривалості (24 к. дн.).

З 10.10.2011 р. по 12.02.2012 р. жінка перебувала у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами (126 к. дн.). Дитина народилася 20.12.2011 р.

З 13.02.2012 р. за бажанням працівниці їй було надано відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Працівниця виходить на роботу 22.12.2014 р. і бажає використати щорічну основну відпустку.

Ураховуючи, що щорічна відпустка надається за відпрацьований робочий рік, який відлічується з дня укладення трудового договору, визначимо право працівниці на щорічну відпустку після виходу з відпустки для догляду за дитиною до трьох років.

Другий робочий рік (05.03.2011 р. — 04.03.2012 р.). За цей робочий рік за фактично відпрацьований період працівниця має право на щорічну відпустку пропорційно відпрацьованому часу.

1. Визначимо стаж роботи, який дає право на відпустку. Це період з 05.03.2011 р. по 12.02.2012 р. (сюди включається період фактичної роботи з 05.03.2011 р. по 09.10.2011 р., період перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами з 10.10.2011 р. по 12.02.2012 р.) без урахування святкових та неробочих днів, що припадають на цей період. Стаж роботи становить 335 к. дн. (345 к. дн. - 10 к. дн.).

2. Тривалість відпустки складає: 335 к. дн. х 0,067606 = 22,65 к. дн. Округлюємо результат та отримуємо тривалість відпустки — 23 к. дн.

Третій і четвертий робочі роки. За період перебування у трудових відносинах з 05.03.2012 р. по 04.03.2013 р. та з 05.03.2013 р. по 04.03.2014 р. щорічну основну відпустку цій працівниці не може бути надано, оскільки в цих робочих роках у неї відсутній стаж роботи, що дає право на щорічну основну відпустку. За робочий рік, до якого повністю входить період відпустки для догляду за дитиною, щорічна відпустка не надається.

П’ятий робочий рік (з 05.03.2014 р. по 04.03.2015 р.). Цього року, а саме 22.12.2014 р., працівниця вийшла з відпустки для догляду за дитиною до трьох років. За цей робочий рік за фактично відпрацьований період вона має право на щорічну відпустку пропорційно відпрацьованому часу.

1. Визначимо стаж роботи, який дає право на відпустку. Це період з 22.12.2014 р. по 04.03.2015 р. без урахування святкових та неробочих днів, що припадають на цей період. Стаж роботи становить 70 к. дн.

2. Тривалість відпустки складає: 70 х 0,067606 = 4,73 к. дн. Округлюємо результат та отримуємо тривалість відпустки — 5 к. дн.

Таким чином, працівниця має право на отримання щорічної відпустки тривалістю:

— 23 к. дн. за робочий рік з 05.03.2011 р. по 04.03.2012 р.;

— 5 к. дн. за робочий рік з 05.03.2014 р. по 04.03.2015 р..

Ці відпустки працівниця може використати як підряд, так і в будь-який зручний для неї час.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі