Теми статей
Обрати теми

Інформаційна сторінка

Редакція ББ
Новини

До бюджетної класифікації внесено чергові зміни

Мінфін наказом від 22.08.2012 р. № 937 вніс зміни до Економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої наказом «Про бюджетну класифікацію» від 14.01.2011 р. № 11 (у редакції наказу від 26.12.2011 р. № 1738), а саме:

— у позиції «код 2280» найменування «Дослідження і розробки, видатки державного (регіонального) значення» замінено найменуванням «Дослідження і розробки, окремі заходи по реалізації державних (регіональних) програм»;

— у позиції «код 2800» найменування «Інші видатки» замінено найменуванням «Інші поточні видатки»;

— позицію «код 2900» «Нерозподілені видатки» виключено;

введено позицію «код 9000» «Нерозподілені видатки».

Крім цього, у Складових частинах витрат (видатків) розвитку та витрат (видатків) споживання абзац тринадцятий після цифр «2700» доповнено цифрами «2800».

Наказ № 937 набере чинності з 01.01.2013 р.

 

ДКСУ щодо віднесення до капітальних вкладень придбання транспортних засобів

У листі від 04.07.2012 р. № 17-09/1555-9345 ДКСУ нагадала, що відповідно до ст. 71 Бюджетного кодексу України до витрат бюджету розвитку місцевих бюджетів належать, зокрема, капітальні видатки, включаючи капітальні трансферти іншим бюджетам.

Державними будівельними нормами (ДБН А. 2.2-3-2004), затвердженими наказом Держбуду від 20.01.2004 р. № 8 , визначено, що капітальні вкладення — це інвестиції у відтворення основних фондів і на приріст матеріально-виробничих запасів.

Згідно з наказом Мінфіну «Про бюджетну класифікацію» від 14.01.2011 р. № 11 економічна класифікація видатків бюджету містить терміни «поточні видатки» (КЕКВ 1000), «капітальні видатки» (КЕКВ 2000) та «нерозподілені видатки» (КЕКВ 3000), термін «капітальні вкладення» не застосовується.

У свою чергу, Інструкцією щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженою наказом Мінфіну від 12.03.2012 р. № 333 , визначено, що капітальні видатки — це платежі з метою придбання необоротних активів (у тому числі землі, нематеріальних активів тощо), стратегічних і надзвичайних запасів товарів, невідплатні платежі, що передаються одержувачам бюджетних коштів з метою придбання, модернізації, будівництва, розширення, реконструкції, реставрації тощо подібних активів, компенсації втрат, пов’язаних із руйнуванням чи пошкодженням необоротних активів.

Виходячи з зазначеного, ДКСУ дійшла висновку, що витрати на придбання транспортних засобів відносяться до капітальних видатків.

 

ДКСУ щодо оформлення довідок про зміни до кошторису та плану асигнувань

У листі від 20.07.2012 р. № 17-08/1669-10390 ДКСУ повідомила, що відповідно до п. 3 Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ, затвердженого постановою КМУ від 28.02.2002 р. № 228 (далі — Порядок), установа незалежно від того, веде вона облік самостійно чи обслуговується централізованою бухгалтерією, для забезпечення своєї діяльності складає індивідуальні кошториси, плани асигнувань загального фонду бюджету, а вищі навчальні заклади та наукові установи складають також індивідуальні плани використання бюджетних коштів та індивідуальні помісячні плани використання бюджетних коштів.

Форми кошторису, плану асигнувань загального фонду бюджету, індивідуального плану використання бюджетних коштів та індивідуального помісячного плану використання бюджетних коштів затверджені наказом Мінфіну «Про затвердження документів, що застосовуються в процесі виконання бюджету» від 28.01.2002 р. № 57 (далі — наказ № 57).

Відповідно до п. 47 Порядку у разі внесення змін до кошторису, плану асигнувань загального фонду бюджету, плану надання кредитів із загального фонду бюджету, плану спеціального фонду складаються відповідні довідки, які затверджуються і виконуються у тому ж порядку, що і кошториси, плани асигнувань загального фонду бюджету, плани надання кредитів із загального фонду бюджету, плани спеціального фонду.

Форми зазначених довідок затверджені наказом № 57.

Додатком 1 до Інструкції про складання і виконання розпису Державного бюджету України, затвердженої наказом № 57, передбачено форму для двох документів, назва кожного з яких обирається залежно від сутності документа.

Аналогічно складається та затверджується документ, форма якого передбачена додатком 2 до Інструкції про складання і виконання розпису Державного бюджету України, затвердженої наказом № 57.

Таким чином, довідки про зміни до кошторису та плану асигнувань (за винятком надання кредитів з бюджету) загального фонду бюджету, що подаються до відповідного органу Державної казначейської служби, повинні відповідати формам довідок, затвердженим наказом № 57 . У зазначених довідках обов’язково заповнюються показники, до яких уносяться зміни.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі