Теми статей
Обрати теми

Нюанси утримання аліментів із доходів військовослужбовців

Редакція ББ
Відповідь на запитання

НЮАНСИ УТРИМАННЯ АЛІМЕНТІВ ІЗ ДОХОДІВ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ

 

Валерій ШАШЕРІН, головний бухгалтер військової частини А4502

 

Чи враховуються під час визначення розміру аліментів суми індексації грошового забезпечення військовослужбовців, а також осіб рядового та начальницького складу органів внутрішніх справ, Держспецзв’язку, Державної кримінально-виконавчої служби тощо?

(м. Суми)

 

Перш за все відзначимо, що відповідь на це запитання надано Мін’юстом у листі від 27.06.2012 р. № Н-13033/11 та Мінсоцполітики в листі від 27.06.2012 р. № 465/13/155-12, які наведено на с. 13 та с.14 цього номера.

Зазначимо, у зв’язку з чим виникло це запитання, а також розглянемо, яких висновків дійшли фахівці Мін’юсту та Мінсоцполітики, відповідаючи на нього.

Аліменти — це утримання з доходів, здійснюване відповідно до законодавства або за домовленістю одним членом сім’ї на користь іншого (у тому числі того, який був), що не має власних коштів для існування або їх недостатньо.

Найбільш поширеним (у тому числі й у військових частинах) є утримання аліментів із доходів одного з батьків на користь неповнолітніх дітей. Сплата такого виду аліментів регулюється гл. 15 Сімейного кодексу України від 10.01.2002 р. № 2947-III (далі — СКУ).

Сплата аліментів може бути (ст. 187, 189 СКУ):

добровільною, на підставі заяви (рапорту), у якій зазначаються прізвище, ім’я і по батькові одержувача аліментів, його місце проживання, відомості про дитину, на користь якої сплачуються аліменти (її ім’я та дата народження), строк сплати аліментів, банківські реквізити для отримання аліментів (за наявності такого рахунка в одержувача);

за договором, який укладено між батьками та нотаріально завірено. У договорі в обов’язковому порядку має бути вказано розмір аліментів та строки їх виплати;

у примусовому порядку за рішенням суду на підставі виконавчих листів, що надходять до установи і в яких визначено, на користь кого і в яких розмірах здійснюється сплата аліментів. Це найпоширеніший вид сплати аліментів.

СКУ передбачено два варіанти визначення розміру аліментів, а саме:

— у вигляді частини від заробітку (доходу) одного з батьків;

— та (або) у вигляді твердої грошової суми.

Далі йтиметься про утримання аліментів, розмір яких установлено за рішенням суду у вигляді частини від заробітку (доходу) одного з батьків.

Згідно зі ст. 81 СКУ перелік видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб, затверджується Кабміном. Так, постановою КМУ від 26.02.93 р. № 146 затверджено Перелік видів доходів, що враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб (далі — Перелік № 146).

Згідно з п. 8 зазначеного Переліку з військовослужбовців Збройних Сил України та інших військ, осіб рядового та начальницького складу органів та підрозділів внутрішніх справ, Держспецзв’язку та Державної кримінально-виконавчої служби утримання аліментів здійснюється з усіх видів грошового забезпечення, що надається щомісячно (оклад за штатною посадою, оклад за військове чи спеціальне звання, надбавка за вислугу років, учене звання та науковий ступінь, кваліфікацію та умови служби).

Частиною 2 п. 12 Переліку № 146 установлено, що з військовослужбовців, а також осіб рядового та начальницького складу органів внутрішніх справ, Держспецзв’язку та Державної кримінально-виконавчої служби утримання аліментів не здійснюється з вихідної допомоги при звільненні з військової служби та з органів внутрішніх справ, Держспецзв’язку та Державної кримінально-виконавчої служби, а також інших видів грошового забезпечення, що не має постійного характеру.

Склад грошового забезпечення визначено постановою КМУ «Про впорядкування структури та умов грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового та начальницького складу та деяких інших осіб» від 07.11.2007 р. № 1294 (далі — постанова № 1294). Так, до складу грошового забезпечення входять:

— посадовий оклад, оклад згідно з військовим званням;

— щомісячні додаткові види грошового забезпечення (підвищення посадового окладу, надбавки, доплати, винагороди, що мають постійний характер, премії);

одноразові додаткові види грошового забезпечення.

У додатках 25 — 28 до зазначеної постанови наведено перелік додаткових видів грошового забезпечення, у тому числі й одноразових.

При цьому суми індексації грошового забезпечення у додатках 25 — 28 до постанови № 1294 не вказано, тобто вони не є видом грошового забезпечення. З цього можна зробити висновок: оскільки суми індексації грошового забезпечення не є видом грошового забезпечення, то утримувати аліменти з таких сум не потрібно.

З іншого боку наказом Міноборони від 04.11.96 р. № 320 затверджено Перелік додаткових видів грошового забезпечння та інших виплат, що не підлягають облікові при відрахуванні аліментів із військовослужбовців (далі — Перелік № 320). Суми індексації грошового забезпечення в цьому Переліку не вказано. З цього можна зробити висновок: оскільки суми індексації грошового забезпечення в Переліку № 320 не вказано, то утримувати аліменти з таких сум усе-таки потрібно.

У зв’язку з цим ми звернулися до Мін’юсту і Мінсоцполітики за роз’ясненням проблемного запитання, відповіді на яке надано в листах цих Міністерств (див. с. 13 та с.14 цього номера).

Як бачимо, Мін’юст конкретної відповіді на поставлене запитання не дав, порадивши звернутися до розробника Переліку № 320, а саме до Міноборони. Відзначимо, що такий запит уже зроблено редакцією газети «Бюджетна бухгалтерія».

Мінсоцполітики ж навпаки дало змістовнішу відповідь. На думку фахівців цього Міністерства, розмір аліментів має визначатися з суми грошового забезпечення з урахуванням індексації, оскільки індексація грошових доходів військовослужбовців, осіб рядового та начальницького складу нараховується на щомісячне грошове забезпечення.

Ми також вважаємо, що до законодавчого врегулювання це питання має вирішуватися на користь зацікавленої особи, тобто одержувача аліментів, і з сум індексації грошового забезпечення аліменти утримуватися повинні. Наведемо додаткові аргументи:

— проведення індексації грошових доходів є обов’язковим. У зв’язку з цим таку виплату за наявності на неї права не може бути віднесено до разової, а вона потрапляє до категорії постійних виплат;

— згідно зі ст. 183 СКУ розмір аліментів визначається виходячи із заробітку (доходу) одного з батьків. Нарахована індексація грошового забезпечення хоч і не входить до складу грошового забезпечення, але є доходом військовослужбовця. Це підтверджується й Податковим кодексом України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ).

Так, згідно зі ст. 164 ПКУ сума індексації грошового забезпечення включається до бази обкладення податком на доходи фізосіб (далі — ПДФО) як дохід із інших виплат і компенсується в повному розмірі на підставі ст. 168.5 ПКУ;

абз. 2 п. 2 наказу Міноборони від 04.11.96 р. № 320 передбачено утримувати аліменти з військовослужбовців згідно з Переліком № 146 із окладів, додаткових видів грошового забезпечення та інших виплат, за винятком зазначених у Переліку № 320. Нагадаємо, що суми індексації грошового забезпечення в Переліку № 320 не вказано, і їх можна віднести до інших виплат.

Крім того, як підкреслило Мінсоцполітики в листі від 27.06.2012 р. № 465/13/155-12, неутримання аліментів із індексації грошового забезпечення призведе до погіршення соціального захисту дітей, які перебувають на утриманні платника аліментів.

Виходячи з вищезазначеного, розмір аліментів має визначатися з суми грошового забезпечення з урахуванням індексації.

Оскільки грошове забезпечення має низку особливостей порівняно із заробітною платою, далі у таблиці на с. 17 розглянемо основні види виплат військовослужбовцем, із яких утримуються/не утримуються аліменти.

 

Види грошового забезпечення військовослужбовців

Аліменти (утримуються «+»/ не утримуються «-»)

Підстава

1. Щомісячні види виплат грошового забезпечення (постанова № 1294)

Оклад за військове звання

+

П. 8 Переліку № 146

Посадовий оклад (у тому числі при тимчасовому зайнятті посади) з урахуванням підвищень

+

Надбавка за вислугу років

+

Надбавка за особливі умови служби, пов’язані з підвищеним ризиком для життя

+

Надбавка за виконання особливо важливих завдань

+

Надбавка за особливі умови служби військовослужбовцям військово-медичних організацій та установ

+

Надбавка за знання та використання іноземної мови

+

Надбавка за роботу з особовим складом

+

Надбавка за кваліфікацію

+

Надбавка за кваліфікаційну категорію військовослужбовцям медичного та фармацевтичного складу

+

Надбавка за почесні звання

+

Надбавка за спортивне звання

+

Надбавка за охорону таємниць у пресі, надбавка у зв’язку з роботою, що передбачає допуск до державної таємниці

+

Надбавка за безперервний стаж на шифрувальній роботі

+

Надбавка за службу у високогірних місцевостях

+

Доплата за вчене звання та доплата за науковий ступінь

+

Винагорода за стрибки з парашутом

-

П. 9 Переліку № 320

Винагорода за бойове чергування

-

Премія

+

П. 8 Переліку № 146

2. Одноразові виплати грошового забезпечення (додаток 25 до постанови № 1294)

Одноразова допомога на початкове обзаведення

-

П. 2 Переліку № 320

Грошова допомога на оздоровлення

-

П. 14 Переліку № 320

Винагорода за тривалість безперервної військової служби

-

П. 15 Переліку № 320

Матеріальна допомога

-

П. 4 Переліку № 320

Грошова допомога при звільненні з військової служби

-

П. 1 Переліку № 320

Компенсація за невикористану відпустку при звільненні військовослужбовця

-

Пп. 2 п. 12 Переліку № 146

3. Виплати військовослужбовцям, що не відносяться до їх грошового забезпечення

Оплата службових відряджень, уключаючи польове забезпечення

-

П. 7 Переліку № 320

Підйомна допомога при переміщенні військовослужбовців

-

П. 16 Переліку № 320

Компенсаційні виплати за харчування та речове майно військовослужбовців

-

П. 6 Переліку № 320

Премія військовослужбовцям за рахунок нагородного фонду згідно зі ст. 8 Дисциплінарного статуту ЗС України, одноразові премії за рішеннями
Міністра оборони до святкових дат

-

П. 9 Переліку № 320

 

Згідно з п. 13 Переліку № 146 утримання аліментів здійснюється із заробітку (доходу) після утримання з цього заробітку (доходу) податків. На сьогодні до категорії податків можна віднести ПДФО та єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — ЄСВ).

ЄСВ. З грошового забезпечення утримується ЄСВ у розмірі 2,6 % згідно із Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI. У зв’язку з цим для розрахунку суми аліментів, що підлягає утриманню з військовослужбовця, нараховане грошове забезпечення слід зменшити на суму утриманого ЄСВ. При цьому звернемо увагу на такий момент. Суми індексації грошового забезпечення на підставі Переліку видів виплат, здійснюваних за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою КМУ від 22.12.2010 р. № 1170, не є базою для нарахувань та утримань ЄСВ (див. лист ПФУ від 17.01.2011 р. № 691/03-30 // «Бюджетна бухгалтерія», 2011, № 6). У зв’язку з цим розмір аліментів визначається зі всієї суми індексації грошового забезпечення без зменшення її на суму ЄСВ.

ПДФО. Згідно з ПКУ грошове забезпечення військовослужбовців підлягає обкладенню ПДФО на загальних підставах. У зв’язку з цим на суму утриманого ПДФО слід зменшити нараховане грошове забезпечення для розрахунку суми аліментів, що підлягає утриманню з військовослужбовця.

Водночас згідно з п. 168.5 ст. 168 ПКУ сума ПДФО, що утримується з цієї категорії особового складу, компенсується в повному обсязі. Оскільки компенсація виплачується щомісячно, то вона потрапляє до категорії постійних виплат, і з неї мають утримуватися аліменти.

Приклад. Згідно з виконавчим листом із військовослужбовця щомісячно утримуються аліменти в розмірі 1/4 його доходу. У червні 2012 року військовослужбовцю нараховано:

— грошове забезпечення у розмірі 3125 грн.;

— грошова допомога на оздоровлення у зв’язку з черговою відпусткою — 3125 грн.;

— премію за рішенням Міністра оборони України до Дня Конституції — 200 грн.;

— індексацію грошового забезпечення — 150 грн.

Згідно з Переліком № 320 грошова допомога на оздоровлення та премія до Дня Конституції до розрахунку суми для утримання аліментів не входять. У зв’язку з цим утримання аліментів здійснюється з суми грошового забезпечення з урахуванням індексації, тобто з суми 3275 грн. (3125 грн. + 150 грн.).

1. Розмір ЄСВ, що утримується з грошового забезпечення, складе 81,25 грн. (3125 грн. х 2,6 %).

2. Розмір ПДФО, що утримується з грошового забезпечення, та його компенсація складуть 491,25 грн. (3275 грн. х 15 %).

3. Розмір аліментів складе 921,25 грн. ((3275 грн. - - 81,25 + 491,25) : 4).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі